Румъния ни върна трима ало измамници, ощетили възрастни хора с над 156 000 лева

OFFNews 18 декември 2020 в 15:31 2242 0

Румънските власти предадоха на българските съдебни органи днес задържаните на 10 декември в Букурещ трима български граждани в изпълнение на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест на ГКПП "Русе Гюргево". 

Заедно с още три лица, те са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за телефонни измами у нас, извършвани предимно от територията на Румъния. С постановления на наблюдаващ прокурор тримата са задържани до 72 часа, а утер в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. 

Шестимата обвиняеми за участие в престъпната група бяха задържани при съвместни действия на българските полицейски и съдебни органи, които бяха координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC).

Междувременно на 17 декември 2020 г., по искане на Специализираната прокуратура, Апелативния специализиран наказателен определи постоянен арест за тримата задържани на 10 декември т.г. в различни селища на България.

При действията по разследването в Букурещ от обвинените бяха иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. При претърсвания на 12 жилища в страната, ползвани от участниците в групата, бяха намерени и иззети 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила. 

Нанесените щети, предимно на възрастни хора, надхвърлят 156 000 лева.

Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи. Сезирана е и КПКОНПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови