Пълна забрана във Великобритания грози социалните медии

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2019 в 13:10 2618 1

Социалните медии могат да бъдат забранени във Великобритания, ако се провалят в премахването на съдържание, което застрашава живота на хората и предизвиква желание за самоубийство, предупреди министърът на здравеопазването във Великобритания Мат Ханкок пред Би Би Си.

Той заяви, че правителството и депутатите могат да прокарат промени в закона при неизпълнение на мерките за сигурността от страна на социалните мрежи и подчерта, че предпочита да работи със собствениците на социалните мрежи.

По-рано Ханкок призова технологичните гиганти да "прочистят" мрежите си от материали, насърчаващи самонараняване и самоубийство, след като под влиянието на мрежите на Острова се самоубиха тийнейджъри. През 2017 г. 14-годишната Моли Ръсел отне живота си, след като дълго време е разглеждала постове, свързани със самонараняване. Баща ѝ смята, че платформата Инстаграм е допринесла значително за трагичния случай. От Инстаграм отговарят, че експертни групи ги съветват как да реагират при проблеми с психичното здраве и снимки със самонараняване.

„Предлагаме помощ на хората, които гледат или публикуват подобно съдържание и ги насочваме към групи, които могат да им помогнат“, съобщават от Инстаграм.

От Фейсбук - компанията собственик на Инстаграм, са категорични, че графичното съдържание, което води до подобни помисли "няма място в нашата платформа".

Благотворителната организация Papyrus, която работи за предотвратяване на самоубийствата сред младите хора, заяви, че през последната седмица се е свързала с около 30 семейства, които смятат, че социалните медии имат роля в самоубийствата на децата им. Оттам допълват, че след разгласяването на проблема в медиите, работата им по такива случаи се е увеличила.

В писмо до Twitter, Snapchat, Pinterest, Apple, Google и Facebook министърът приветства предприетите от фирмите стъпки, но заявява, че "спешно са необходими повече действия".

„Ужасяващо е колко е лесен все още достъпът до такова съдържание онлайн и аз не се съмнявам във вредата, която то може да причини, особено на младите хора. Време е доставчиците на интернет и социалните медии да засилят сигурността и премахнат това съдържание веднъж завинаги“, пише Мат Ханкок.

"Много родители се чувстват безсилни пред социалните медии. Но ние не сме безсилни. И правителството, и доставчиците на социални медии имат задължението да действат“, пише министърът и уверява, че цели да направи Великобритания най-безопасното място по отношение на онлайн средата и да се увери, че повече няма да има семейства, преминали през мъката на родителите на Моли.

Моли бе намерена мъртва в спалнята си през ноември 2017 г. Преди това не е показвала признаци за тежка депресия. По-късно семейството ѝ открива, че е гледала материали в социалните медии, свързани с безпокойство, депресия, самонараняване и самоубийство.

Адвокатът, който представлява семейството, заявява, че случаи като този на Моли "и примерите за това как алгоритмите допринасят за показването на отрицателен материал" в социалните медии показват необходимост от проучване на онлайн платформите и как те могат да увеличат риска от самоубийства и самонараняване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови