Зеленски: Русия иска да унищожи всички градове в Донбас

Украйна е загубила около 10 000 във войната. Уличните боеве в Северодонецк продължават

OFFNews 11 юни 2022 в 09:02 4701 19

Зеленски

Снимка фейсбук

Володимир Зеленски

Около 10 000 са загиналите украински военни от началото на руската инвазия, но руските загуби са в пъти по-големи, съобщи президентският съветник Алексей Арестович, цитиран от УНИАН.

Президентът Володимир Зеленски обвини Москва, че иска да разруши всички градове в Донбас.

Продължават уличните боеве в ключовия Северодонецк. Проруските сепаратисти съобщиха, че са обкръжили украинска група в завода "Азот", но пътят на запад през град Бахмут е твърдо под украински контрол и опасност от обкръжение на повече защитници няма, увери управителят на Луганска област в телеграм канала си.

Русия обвинява украинските военни, че са обстрелвали Горловка и Донецк - градове в Източна Украйна, които са под контрола на сепаратистите.

"Всеки ден повтарям тези градове – Северодонецк, Лисичанск, Бахмут, Славянск и други. Русия иска да разбие всеки един град в Донбас и това не е преувеличение. Навярно това е най-бързият пример за деградация на една държава. Път, който руската страна измина за 107 дни", посочи в обичайното си обръщение президентът Зеленски.

Преди това в разговор със студенти и преподаватели в британски университети той изтъкна, че в сферата на сигурността се е появил нов троен политически съюз между Киев, Лондон и Варшава.

Зеленски коментира и смъртната присъда на двама британци и мароканец, воювали на страната на Украйна, която беше издадена от съд в Донецк. Според него тя е сигнал за всички политически лидери и държави, които не искат да разрушат отношенията си с Русия, като им показва как действа Москва.

Според украинското министерство на отбраната крайната цел на руските атаки остава "унищожаване на украинската държавност" и установяване на марионетно правителство в Киев.

Складове със зърно в украинското черноморско пристанище Николаев са били разрушени при руски ракетен обстрел, съобщи още украинската страна.

От Организацията за прехрана и земеделие към ООН предупредиха, че между 11 и 19 милиона души са заплашени от хроничен глад тази година заради намаления износ на пшеница и други храни от Украйна и Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

19

Merc

12.06 2022 в 00:34

Оруэлл переворачивается в гробу от зависти к авторам сюжета нынешней жизни в России

Сообщают, что в Москве полиция в метро задержала женщину из-за пакетов жёлтого и синего цвета. Ей заявили, что у нее “пакеты нежелательного окраса".

210

18

Merc

12.06 2022 в 00:30

ВСУ выбьют из Херсона русские войска, — террорист Гиркин признался, что пехота, собранная в банановых республиках, разбита на 70% и скоро армии рф будет очень нехорошо на Херсонском направлении

2115

14

Тролов

11.06 2022 в 16:35

Зеленски да я почне тая контраофанзива дето я обещава от 2 месеца, да влезе на руска територия и няма да има повече разрушения!

2099

13

Mateevk

11.06 2022 в 15:47

Ако не се криели...А ако си бяха свалили гащите още на 24 февруари, нямаше никой да е загинал, нали? Обаче това е логиката на страхливци и готови да живеят в робство хора. То и Априлско въстание ако не беше обявено, сега нямаше ни свобода да имаме, ни национални герои!