Властите в САЩ не подозирали за съществуването на взривилия се завод

Вероника Шербанова 20 април 2013 в 15:52 2489 1

Eксплозия в Тексас отне живота на десетки, Снимка: БГНЕС
Eксплозия в Тексас отне живота на десетки, Снимка: БГНЕС

Министерството за вътрешната сигурност на САЩ не знаело за съществуването на завода за тор в тексаския град Уест, преди да се взриви.

Предприятията, които боравят с амониев нитрат - вещество, което може да се използват за направата на бомби, са длъжни по закон да уведомят министерството, ако съхраняват повече от 180 килограма от него. В завода за тор в Уест обаче е имало 1350 пъти повече от нормата без компанията собственик West Fertilizer да уведоми властите за това.

Според документи, подадени през 2013 г. в Министерство на здравеопазването в Тексас, през миналата година компанията е съхранявала на площадката си на 40 км от града 270 тона амониев нитрат.

Министерството за вътрешната сигурност започва разследване по случая, но изглежда компанията целенасочено е криела информация за това какво е точно количеството на химикалите, които се съхраняват на площадката на завода, заяви конгресменът Бени Томпсън, член на комисията за вътрешна сигурност.

Министерството няма достатъчно инспектори, затова правим проверки, когато сме уведомени и консултираме за това как да се приложат мерките за безопасност, допълни той.

Заводът за торове е трябвало да премине и през редица други проверки на щатски и федерални агенции.

Последната проверка обаче е направена през 2006 г. след оплакване на жителите на градчето Уест. Компанията е глобена с 2300 долара. След този случай няма подадени други сигнали. 

При взрив в завода за торове в американския щат Тексас загинаха 14 души, а над 200 бяха ранени. Най-малко трима от пострадалите са в критично състояние. Около 60 души са в неизвестност. При мощната експлозия са разрушени около 100 къщи.

Сред загиналите са четирима медици от спасителни екипи, отзовали се на сигнал за пожар в завода. Петима пожарникари доброволци се водят изчезнали и вероятно са мъртви. 

Причините за експлозията все още не са ясни. Засега всички данни сочат, че става дума за инцидент, но не е изключено да има и друго обяснение, коментират разследващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!