Ексклузивно КЕВР одобри рекордното поскъпване на газа с 60%

В Берлин били постигнати споразумения за конфликта в Украйна

Последна промяна на 13 май 2020 в 22:34 3835 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Дмитрий Козак

Консултациите в Берлин относно регулирането на конфликта в Украйна бяха конструктивни и бяха постигнати споразумения за взаимни по-нататъшни действия, заяви заместник-ръководителят на президентската администрация на Руската федерация Дмитрий Козак по телевизионния канал „Россия-24”.

Той каза, че Службата на федералния канцлер на Германия e провела допълнителни консултации относно уреждането на конфликта в Източна Украйна. "Тези консултации ще дадат допълнителен тласък за активизиране на преговорите в „Нормандския формат“ и в тристранната контактна група в Минск. Ще бъдат дадени съответните сигнали", каза той.

Козак отбеляза, че диалогът в Берлин е бил „конструктивен и делови“. „Постигнахме споразумение за взаимни по-нататъшни действия за мирното уреждане на конфликта в Украйна, за решаване на много трудни задачи, които изискват съвместни действия в сътрудничество с представители на Донбас, представители на Украйна в „Нормандския формат“, добави той.

В същото време Козак припомни, че конкретни решения трябва да се вземат в рамките на тристранната контактна група или „Нормандския формат“. „Това бяха двустранни консултации, оценка на настоящата ситуация и поглед към бъдещето“, обясни той.

Кремъл назначи през февруари ветерана в администрацията Козак за координатор на отношенията с Украйна и с подкрепяните от Москва сепаратисти в Донбас на фона на усилия за деескалация на 5-годишния конфликт. Самият той е в списъка със санкции са ЕС, заради участието му в анексирането на Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови