Стотици украински войници от ЛГБТ общността протестираха в Киев за правото на гей бракове (снимки)

Мнозина от протестиращите военнослужещи носеха нашивки с дъги и еднорози на униформите си

OFFNews 16 юни 2024 в 15:39 6608 6

Протестиращите призоваха правителството да им даде правото на брак

Снимка БТА/АП

Те призоваха правителството да им даде правото на брак

Няколкостотин украински военни от ЛГБТ общността и техните поддръжници участваха в шествие в центъра на Киев в искане за повече права. 

Те искат да привлекат внимание към факта, че служат на страната си във войната срещу Русия. Мнозина от протестиращите военнослужещи носеха нашивки с дъги и еднорози на униформите си. Демонстрантите призоваха правителството да им даде правото на брак, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращите обявиха демонстрацията си за "шествие на гордостта", но то беше лишено от празничната атмосфера на събитията в мирно време и се проведе под дъжда и под засилена полицейска охрана на фона на заплахи от контрапротестиращи, отбелязва АП.

Смята се, че участието на ЛГБТ общността във въоръжените сили е допринесло за промяна в обществените нагласи към еднополовите партньорства в социално консервативната страна, посочва АП.

"Ние сме обикновени хора, които се борят наравно заедно с всички останали, но сме лишени от правата, които имат други хора", заяви Димитрий Павлов, войник, който се движеше с бастун в ръка.

Активисти агитират за правни реформи, които да позволят на хора в еднополови партньорства да взимат медицински решения за ранени войници и да уреждат погребения на жертви на войната, която започна преди повече от две години.

Според тях заздравяването на правата на хомосексуалните ще допринесе за допълнително разграничаване между Украйна и Русия, където правата на ЛГБТ общността са строго ограничени.

Служители от посолството на САЩ в страната и от няколко посолства на европейски страни също присъстваха на шествието.

Организаторите бяха изпитали трудности при организирането на проявата. Градските власти отклониха петиция да бъде позволено тя да се състои в метростанция. Шествието беше осъдено от клонове на украинската православна църква.

"Това събитие е част от ляво, радикално политическо движение и цели да наложи политическа идеология и също така да разруши институцията на семейството и да отслаби украинското общество в условията на война и отблъскване на руска агресия", се казва в изявление на църквата.

Полицията установи кордони в центъра на Киев, за да предпази участниците в шествието от контрадемонстрация. Както участниците в ЛГБТ шествието, така и контрапротестиращите поискаха чужди страни да помогнат на Украйна във войната ѝ срещу Русия и скандираха "Въоръжете Украйна сега!".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1246

    6

    БотоксПутю

    17.06 2024 в 08:28

    Никой не може да върви срещу природата! Какво са виновни хората, че са родени такива?

    -1845

    5

    ob1

    16.06 2024 в 22:22

    номерчето, не помня да коментира клиповете със съешаващи се орки нещо...
    Инак тук си първа писта, каква изненада :)

    11978

    4

    edin slep

    16.06 2024 в 21:43

    Какво толкова ги бърка някои, че има педерасти и лесбийки? Има ли значение за теб какъв секс предпочита сестрата, лекаря, банковия чиновник, програмиста, чиновника, пекаря ... има ги навсякъде.

    Съвсем хетеросексуални хора правят секс, от колко да ти се отще. Мъже искат жена му да го оправя с изкуствен, жени искат да ги овръзват с въжета и да ги бият, мъже искат да ги бият ... Садисти, мазохисти и какви ли не откачени сексуални практики, ама какво ти пука, нали си вършат работата?

    Ако някой харесва жени, колкото и да му прилагаш психоатаки, той ще продължи да харесва жени, не става с убеждаване. Така че и педераст с убеждение не се става.

    1010

    3

    Диоген

    16.06 2024 в 18:18

    Май наистина си само 00,а не 781000
    Нещо бъркате ли те кой какъв е..
    но това е често срещано при латентен гей-да сочи с пръст и и говори простотиите си
    Елементарна психология.

    1273

    2

    Johnny B Goode

    16.06 2024 в 18:01

    Този отдолу, много си зле, да знаеш.
     
    X

    Историите на Иво Иванов