След десетилетен разрив Израел изпраща посланик в Турция

Ирит Лилиан е бивша посланичка в България, тя има ключова роля за помирението между Израел и Турция

Александра Маркарян 20 септември 2022 в 08:28 1888 0

Ирит Лилиан

Снимка https://embassies.gov.il/

Ирит Лилиан

Израел обяви в понеделник назначаването на нов посланик в Турция - последният знак за затопляне на отношенията между двете страни след продължилия повече от десетилетие разрив, съобщава АП.

Това е Ирит Лилиан - високопоставен дипломат с ключова роля в помирението между Израел и Турция, бивш посланик на Израел и в България и Австралия, започнала кариерата си като журналист.

Лилиан е шарже д'афер в Анкара от февруари 2021 г. - период, в който двете страни направиха постепенни стъпки към пълно възстановяване на дипломатическите отношения.

Тя е първият човек, който ще заеме посланически пост в Турция от 2018 г. насам, когато Турция оттегли посланика си от Израел и изгони посланика на Израел в знак на протест срещу убийството на десетки палестинци от израелски огън при протести по границата с Ивицата Газа.

"Навлизаме в коректни, положителни двустранни отношения, които имат широк спектър от дейности, но знаем, че има точки, по които не сме съгласни. Знаем, че не влизаме в идеален брак" - казва Лилиан в интервю за Times of Israel през август.

Назначението ѝ трябва да бъде одобрено от правителството и - тъй като страната се управлява от служебно правителство - от главния прокурор на Израел.

Някога топлите отношения започнаха да се влошават след избирането на Реджеп Тайип Ердоган, откровен критик на израелското отношение към палестинците, за министър-председател през 2003 г. Напрежението достигна връхната си точка през 2010 г., когато израелските сили щурмуваха турски кораб, който проби израелската блокада, за да достави хуманитарна помощ на управляваната от Хамас ивица Газа. Девет турски активисти бяха убити.

Като стъпка към сближаване израелският президент Исаак Херцог посети Турция през март, за да се срещне с Ердоган. През юни Израел и Турция официално обявиха възстановяването на пълни дипломатически отношения, включително размяна на посланици.

Премиерът Яир Лапид трябва да се срещне с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на предстоящото Общо събрание на ООН по-късно тази седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови