Сълзотворен газ, гумени куршуми и десетки ранени след втората нощ на протести на гръцките острови

OFFNews Последна промяна на 27 февруари 2020 в 09:30 3129 1

Сълзотворен газ и гумени куршуми получиха от полицията протестиращите срещу изграждането на нови лагери за мигранти на гръцкия остров Лесбос, съобщава Би Би Си. Размириците в южната ни съседка продължават втори ден. Хората се бунтуват срещу плановете на властта в Атина да изгради нови лагери, които да заменят препълнените в Лесбос, Самос, Хиос, Лерос и Кос - пет острова до границата с Турция и на пътя, по който стотици хиляди мигранти вървят през последните години в опит да достигнат Европа.

Снимки от острова от последната нощ на размирици показват демонстранти, които хвърлят предмети по униформените. Сцената е от строителната площадка на един от центровете. В сблъсъците са били ранени десетки - и протестиращи, и полицаи. Местни медии съобщават за 52-ма пострадали униформени и 10-ма протестиращи.

Гръцкият министър-председател Кирякос Мицотакис призова за успокояване на ситуацията. Но демонстрации имаше и на други места - в островите Хиос и Самос.

Противопостяването на местни жители срещу строителството на новите лагери е сериозно. След месеци преговори между правителството и представители на местната общност, недовели до разбирателство, кабинетът тайно изпрати строителна техника и стотици полицаи в Лесбос и Хиос, където има протести.

В последния на Лесбос са се включили над 1000 души, в Хиос - около 2000 са излезли по улиците, по данни на полицията. Група от тях е успяла да нахлуе в хотел, където са настанени полицаи, и да рани 8 от тях. Видео кадри показват как хората влизат в хотела и започва бой и хвърляне на предмети от прозорците. Протестиращи в Лесбос пък са блокирали улиците, водещи до строителната площадка, като са откарали камиони и коли са скрап там.

Стотици хиляди мигранти пристигнаха на гръцките острови от Турция по пътя им от Сирия за Европа през 2015 и 2016 г. Броят на мигрантите на островите в момента е 42 568. Около 19 хил. са в бежанския лагер в Лесбос. Той е проектиран за 3000 човека. Подобно е положението и на останалите места. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови