Луизиана се евакуира в очакване на урагана Ида

OFFNews 29 август 2021 в 09:13 1998 0

Ураганът Ида достигна бреговете на щата Луизиана. Очаква се силата му да нарасне през следващите 12-18 часа. Десетки хиляди жители на Луизиана се евакуират спешно от залива, съобщиха световните агенции.

Президентът Джо Байдън обяви, че 500 федерални служители вече са изпратени в Луизиана и Тексас, за да помагат.

„Ида се превръща в много опасна буря и сега се е насочила право към Луизиана. Този уикенд е годишнината от урагана Катрина и това трябва да ни напомни, че сме длъжни да направим всичко възможно да подготвим хората в този район и да сме готови да помагаме“, каза президентът на САЩ.

В петък Ида бързо прерасна от тропическа буря в ураган със скорост на вятъра от 128 км/ч, докато прекосяваше западната част на Куба и навлизаше в Мексиканския залив.

Американският Национален център за ураганите прогнозира, че той ще се усили до изключително опасен ураган от четвърта категория от петстепенната скала със скорост на вятъра от 225 км/ч, когато достигне американското крайбрежие късно в неделя.

Според метеоролозите бурята ще донесе проливни дъждове и висок прилив, който може да потопи крайбрежието на Луизиана под няколко фута вода. Очакват се прекъсвания на електричеството в резултат на силните ветрове, които може да оставят хиляди домове на тъмно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови