Какво остави ураганът Мария след себе си (галерия)

ОFFNews 26 септември 2017 в 16:29 3175 0

Снимка GEMMA HANDY

Раздразнени викове на жена в инвалидна количка прекъсват за момент ежедневието в разрушения остров Доминика.

Тук, в малкото рибарско селище Scott's Head в Доминика, което беше връхлетяно от пълната сила на катастрофалния ураган Мария, 800-те жители все още не са получили официална помощ. Почти седмица след като са се сблъскали с ужаса на стихията, пише Би Би Си.

С ветровете си от 280 км/ч бурята разкъсаше домове, опустоши бизнеса и унищожи инфраструктурата, селското стопанство също.

Последните доклади сочат, че досега Мария е отнела 30 живота, като все още липсват десетки.

Селище Scott's Head в момента е напълно откъснато от света. Усещането за недоверие прониква в липсата на спешни доставки или в правителствен посетител толкова дни след урагана. 

Дори мъжете се разплакват, докато сочат към останките от живота си, който в момента е просто една сурова маса от отломки, където някога са се намирали домовете им.

Някъде под развалините на 75-годишната крайбрежна къща на Ащън Томас е тялото на съпругата му Луси, 74-годишна, която се изпуска от хватката на му, опитвайки се да се спаси от огромна вълна.

"Аз живея тук от 27 години", казва той, "никога не съм мислил, че една буря може да направи това, държах Луси с една ръка, а стената с другата, успях да я върна веднъж, но тя се изплъзна. Ако не я бях пуснал, тя все още щеше да е жива, как да обясня това на дъщеря ми?"

Мария сякаш е изпила живота от зелените гори на Доминика. В момента те са сиво-кафяви и напомнят за ужаса от ветровете. 

Мария Луис, жител на Scott's Head, казва, че нейната четиригодишна дъщеря запушва ушите си всеки път, когато чуе дъжда навън.

"Все още съм в шок, казва тя и поглежда към разрушените останки на бензиностанцията и читалището - "не мога да повярвам, че селището, в което съм живяла през целия си живот, изглежда така. Неразпознаваемо е."

Вижте какво остави след себе си ураганът Мария в Доминика в галерията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови