Южна Корея забранява да се яде кучешко месо

OFFNews 09 януари 2024 в 10:36 1403 0

Снимка pixabay

Южна Корея прие нов закон, с който се прекратява клането и продажбата на кучета за месо до 2027 г., предаде Би Би Си. 

Законът има за цел да сложи край на вековната практика да се яде кучешко месо. 

Съгласно закона отглеждането или клането на кучета за консумация ще бъде забранено, както и разпространението или продажбата на кучешко месо. Онези, които са признати за виновни за това, могат да бъдат изпратени в затвора.

Тези, които убиват кучета за храна, могат да получат до три години затвор, докато тези, които отглеждат кучета за месо или го продават, могат да получат максимум две години.

Самата консумация на кучешко месо обаче няма да е незаконна.

Новото законодателство ще влезе в сила след три години, като дава време на фермерите и собствениците на ресторанти да намерят алтернативни източници на работа и доходи. Те ще трябва да представят план за постепенно прекратяване на бизнеса си на местните власти.

Правителството обеща да подкрепи напълно производителите на кучешко месо, месарите и собствениците на ресторанти, чийто бизнес ще бъде принуден да затвори, въпреки че подробностите за това каква компенсация ще бъде предложена все още не са ясни. 

Според правителствената статистика Южна Корея има около 1600 ресторанта за кучешко месо и 1150 кучешки ферми през 2023 г.

Яхнията от кучешко месо, наречена "бошинтанг", се смята за деликатес сред някои по-възрастни южнокорейци, но месото вече не е популярно сред младите хора.

Според проучване на Gallup миналата година само 8% от хората казват, че са опитвали кучешко месо през последните 12 месеца, което е спад от 27% през 2015 г. По-малко от една пета от анкетираните казват, че подкрепят консумацията на месо.

Предишни правителства обещаха да забранят кучешкото месо, но не успяха да постигнат напредък. Настоящият президент Юн Сук Йол и първата дама Ким Кеон Хи са известни любители на животните. Двойката притежава шест кучета и Кеон Хи често призова да се прекрати практиката да се ядат кучета.

Групи за правата на животните, които отдавна настояват за забраната, похвалиха резултата от гласуването във вторник.

Производителите на кучешко месо водят кампании срещу забраната. Те твърдят, че като се има предвид намаляващата популярност сред младите хора, практиката трябва да се остави да изчезне естествено с времето. Много фермери и ресторантьори са в напреднала възраст и обясняват, че ще им бъде трудно да сменят поминъка си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки