Иран забрани вноса на американски и британски ваксини срещу COVID-19

OFFNews 08 януари 2021 в 11:41 1420 0

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей забрани на правителството да внася ваксини срещу COVID-19 от САЩ и Великобритания, предаде Ройтерс.

„Вносът на американски и британски ваксини в страната е забранен. Казах това на официалните представители, а сега го казвам и публично“, заяви Хаменей в реч, предавана пряко по телевизията.

„Ако американците можеха да произведат ваксина, нямаше да претърпят такова фиаско с коронавируса в собствената си страна. Те нямаше да регистрират по 4000 смъртни случая всеки ден. Същото се отнася и за Обединеното кралство", каза той.

Върховният лидер също така посочи, че Техеран "не настоява, нито бърза" Съединените щати да се присъединят към иранското ядрено споразумение от 2015 г., (известно като JCPO). Говорейки за иранската телевизия, той обаче поиска незабавно да бъдат премахнати санкциите срещу неговата държава.

Хаменей добави, че страната му очаква обезщетение за вредите, "които ще бъдат проследени в следващите стъпки".

"Ако те се върнат към ангажиментите си, ние ще се върнем към нашите! Това казвах от самото начало. Това не беше направено тогава, но сега трябва да бъде изпълнено", отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови