Анатолий Чубайс, кръстникът на Путин в политиката, е напуснал Русия

OFFNews 23 март 2022 в 15:06 6182 0

Снимка Mikhail Svetlov/Getty Images

Анатолий Чубайс

Анатолий Чубайс е напуснал поста си на специален представител на президента по въпросите на устойчивото развитие и е напуснал Русия, съобщи руската секция на BBC. Според два източника на агенция Bloomberg Чубайс е подал оставка и е напуснал страната заради несъгласието си с войната на президента Владимир Путин в Украйна. Агенцията посочва, че ако тази информация се потвърди, Чубайс ще бъде най-високопоставеният служител, който е скъсал с Кремъл заради инвазията.

"Да, това е вярно. Анатолий Борисович напуска този пост" - ТАСС също цитира източник от обкръжението на Чубайс."Не мога да кажа, не знам за това", каза брат му Игор Чубайс пред РБК - руска медийна група.

Завоалирано противопоставяне на войната може да се забележи в публикация на Чубайс, публикувана на 19 март, рожденият ден на неговия колега, бившият премиер Егор Гайдар. "В споровете ни за бъдещето на Русия не винаги бях съгласен с него. Но изглежда, че Гайдар разбираше стратегическите рискове по-добре от мен, а аз грешах", написа той във фейсбук.

Блумбърг нарича Чубайс архитект на руската приватизация и припомня, че именно той дава на Путин първия му пост в Кремъл в средата на 90-те години, а по-късно го приветства на власт.

66-годишният Чубайс е един от малкото икономически реформатори от 90-те години, които останаха в правителството на Путин и поддържат близки връзки със западни представители. По времето на Путин той заема ръководни постове в големи държавни компании - РАО "ЕЕС на Русия" и "Роснано" - до декември миналата година, когато руският президент неочаквано го назначава за свой специален пратеник за връзки с международни организации за постигане на устойчиво развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови