Забраниха европейското на петела Балтазар

Собственикът й заплашва да бойкотира шампионата

Димитър Андреев 06 юни 2016 в 21:04 3551 0

Любопитен скандал избухна в навечерието на Евро 2016 във Франция, след като от УЕФА официално забраниха на прочутия фен Клеман Томашевски да се появява на стадионите със своя петел Балтазар, който минава за талисман на отбора на домакините. Томашевски разполага с билети за всички мачове на "петлите" и е меко казано разочарован, че не му позволяват да гледа двубоите в компанията на пернатия си приятел.


"Аз съм на 68 години. Това е шестото ми и може би последно в живота европейско и получавам този чудовищен удар от чиновниците", оплака се Томашевски пред АФП.

Той припомня, че негов портрет с Балтазар е попаднал сред експонатите в Музея на ФИФА в Цюрих, открит наскоро. Томашевски заплашва да бойкотира мачовете, ако наистина охраната не го допусне без петела на стадиона. Досега колоритният запалянко се е сблъсквал единствено със забрана да отсяда в определени хотели, тъй като птицата е пеела на разсъмване и е будела гостите.

През 2010 г. по време на световното в Южна Африка срещу Клеман и петела му имаше протест от страна на нигерийската футболна централа. Тогава жалбата беше защо правилата не са еднакви за всички. Клеман е влязъл с птицата на стадиона, докато на нигерийските фенове е било категорично забранено да внасят на стадиона своите талисмани - боядисани в зелено живи кокошки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови