При пет служебни коли, областният на София си нае частна за 3 335 лв. на месец

Владимир Йончев Последна промяна на 14 септември 2016 в 08:34 32877 18

Toyota Highlander
Toyota Highlander

При пет служебни коли, с които Областната управа на София разполага, доскорошният областен управител Веселин Пенев е наел шеста - от частна фирма.

Договорът е сключен на 30 декември 2015 г. с "Рок инженеринг" ЕООД, представлявано от Ивайло Красимиров Пенков. От страна на областната администрация София - град, договорът е подписан лично от Веселин Малинов Пенев.

Пенев наема високопроходим автомобил Toyota Highlander с обем на двигателя 3311 куб. см., произведен през 2008 г., с регистрационен номер СВ 5000 АР.

Цената на наема е 2779 без ДДС (3335 лева с ДДС). Договорът се сключва за 1 година, но важи само за зимните месеци - от 1 януари до 30 април и от 1 октомври до 31 декември 2016 г. Така за 7-те месеца областната управа ще плати 19 453 лв. без ДДС или 23 343 лева с ДДС.

С автомобила върви и шофьор, въпреки че Областната управа има щатен шофьор и въпреки че с договора "Рок инженеринг" се задължава да упълномощи възложителя да управлява сам автомобила. Горивото, естествено, е за сметка на Областната управа.

В същото време Областната управа разполага с 5 автомобила. Единият е луксозно BMW с кожен салон на около 5 г. и по-малко от 100 000 км. Цифрите на регистрационния му номер са 5500.

Освен него Областната управа разполага още с Фолсваген Пасат, Хюндай Соната, Форд Мондео и Ситроен Пикасо.

Има и още едно старо БМВ, но то действително е в лошо състояние и затова не го броим.

Защо му е било на Веселин Пенев да наеме автомобила за 3335 лева на месец, можем само да гадаем.

Най-лесно е да си помислим, че му се е приискало джип. Хайлендерът може да мине за приличен джип, макар че е далеч от лукса на Секвоите, с които Десислава Танева уреди горските началници.

Toyota Highlander е модел за американския пазар, който не се предлага официално в България. В сравнение с европейските модели е нещо средно между големия джип на Toyota - Landcruiser и малкия Rav4 и далеч отстъпва по комфорт и представителност на БМВ-то на Областната управа.

Няма данни Пенев изобщо да е карал или да се е возил в джипа. В договора е оставена вратичка, според която джипът (и шофьора му) да си седи при "Рок инженеринг", а Областната управа да плаща, без да го ползва. В чл. 4 на договора пише:

(1) Възложителят уведомява устно изпълнителя за планираните дати и изискванията си относно изпълнението на услугата в срок до 2 дни преди началото им.

(2) Изпълнителят съгласува конкретното място за изпълнение на услугата в срок от 2 работни дни след получаване на изискванията от възложителя.

Т.е. Пенев се отказва от луксозното БМВ със служебния шофьор и наема за 3 335 лв. среден клас стар джип на поискване. Ако поиска да го ползва в петък, още в понеделник трябва да съобщи това на "Рок инженеринг", а в сряда да уведоми шофьора откъде да го вземе.

На пазара на старо  Хайлендер от 2008 г. върви между 20 и 34 хил. лева, показа проверка на auto.offnews.bg. Т.е. за седем месеца наем Пенев е платил точно толкова, колкото да си купи Хайлендер със същата година на производство.

Веселин Пенев се прочу със скандалната продажба на Царските конюшни - имот от 8 декара в центъра на София за 600 хил. лева. Първоначално Пенев твърдеше, че всичко е 1000% законно и няма да подава оставка, но след като премиерът Бойко Борисов го даде на прокуратурата и се срещна с него, Пенев рязко смени мнението си и напусна поста.

По време на скандала стана ясно, че трима министри от ГЕРБ са били информирани за сделката. Вътрешният министър Румяна Бъчварова каза, че не е знаела за сделката и МВР не е питано за съгласуване, но БСП извади документ, от който се вижда, че е уведомена и не е възразила срещи продажбата, а даже е дала съвети как "по-ефективно" да се извърши.

Сделката за царските конюшни още не е развалена. Вчера купувачът Янко Иванов обяви, че възнамерява да строи модерна луксозна сграда на мястото, за което областният управител и няколко министри на ГЕРБ продължават да твърдят, че не може да се строи.

Всичко за скандала в темата Смешни пари за царските конюшни

Пенев е бивш пиар на ДПС. При скандала между Ахмед Доган и Касим Дал взема страната на Касим Дал. В новооснованата НПСД става заместник на председателя Корман Исмаилов.

В коалиционното правителство на Борисов-2 квотата за областен управител на София е определена за Реформаторския блок. Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че РБ е имал двама кандидати - Стамен Янев от ДБГ и Веселин Пенев от НПСД, но и двете не са обсъдени в ръководството на Блока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8860

20

newfoundland

19.09 2016 в 18:51

Далаверата е най-голямата сладост на българина, без значение в какво поприще се изявява, там са и най-големите ни постижения като нация, но всички си траем, защото всички участваме.

7751

19

Big Smile

14.09 2016 в 19:45

това губернаторче е назначено след доста дълг период на сладки службици, постигани с помощта на държавата - беше назначен за арендатор на голяма държавна печатница, в които се печатаха изборните бюлетини и плакати, разбира се срещу приятно заплащане. беше назначен по жан виденово време - т.е. ясно каква му е семката. тези хора са научени че бизнесът е равносилен на кражбата и го прилагат в практиката....

21765

16

Victimized

14.09 2016 в 15:26

Начесън , не сме мръднали , понеже от освобождението до сега ни управляват реално тези чиито задници ближеш за жълти стотинки . Прогрес е имало на два пъти , единия е непосредствено след освобождението до балканските войни , и втория път е по времето на социализма . И колкото и да не ви се иска е точно така . За 30 години демократичен преход ,едва тази година достигнахме нивата на покупателна способност от 89-та година , и то при положение , че всичките статистики са силно манипулирани , като безработицата и средната работна заплата например . ТОВА за жалост са фактите .....

8170

15

нощен страж

14.09 2016 в 13:31

Пенев е лично протеже на Радан Кънев. Затова е наел джипа - за нуждите на ДСБ.
Иначе няма драма - малка партийка, малки далаверки....ей те такива. Ама поне да ги правеха малко по-умно.

13409

12

мнение от IP

14.09 2016 в 12:11

Къде блеят от Реформаторския блок, та този кадър е станал изобщо областен на София?!?!?!