'Пелетигейт': Фирма, свързана с Делян Добрев, е получавала значителни суми от ТЕЦ 'Марица 3' за фиктивни доставки на биомаса

OFFNews 27 юли 2023 в 13:36 27175 5

Делян Добрев

Фирма "Визьор" ООД, собственост на родителите на политика Делян Добрев, е получавала значителни суми за вероятно фиктивни доставки на дървесина на "ТЕЦ Марица 3" АД, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. Това става ясно от публикуваното днес видеоразследване на Антикорупционния фонд със заглавие "Пелетигейт".

Разследването цитира резултатите от проверка на "ТЕЦ Марица 3" АД, извършена от Регионална дирекция по горите – Кърджали (РДГ) през декември 2022. Според доклада за проверката, до който АКФ има достъп, администрацията на "ТЕЦ Марица 3" АД е предоставила на проверяващите от РДГ – Кърджали 8 фактури за доставка на дървесен чипс от фирма "Визьор" ООД, средно по около 3000 тона месечно, на цена от 95 лв. на тон. Превозни билети за чипса не са представени, а на територията на ТЕЦ-а не е констатирано наличие на дървесина.

Собственици и управители на "Визьор" ООД, водещ производител на пелети в страната, са Александър Данчев Добрев и Златка Стойкова Добрева. Двамата са родители на Делян Добрев – бивш министър на енергетиката и председател на енергийната комисия в няколко парламента.

"Цитираните от нас официални документи показват, че през 2022 г. около 285 000 лв. на месец – или около 3 милиона лева на година – са отивали от "ТЕЦ Марица 3" АД към фирмата на родителите на Добрев", заявява Лора Георгиева, координатор на правната програма на АКФ.

"Въпросът е какво е била заплащано с тази сума. Тъй като множество свидетелства ни карат да се съмняваме, че дървесината, за която се твърди, че е доставяна за тези пари, реално е съществувала."

Според твърденията на представители на "ТЕЦ Марица 3" и "Визьор", цитирани в доклада на РДГ–Кърджали, доставяните на теца около 3000 тона дървесен чипс средномесечно представляват дървесни кори и стърготини – отпадъци от производствения процес на пелети на "Визьор". Тази информация противоречи на официалните данни, представени на сайта на "Визьор", според които месечното производство на пелети на фирмата възлиза на едва около 2600 тона.

"Излиза, че фирма "Визьор", водещ производител на пелети на пазара, произвежда по-голямо количество отпадък, отколкото пелети. Което очевидно не отговаря на истината. Още повече, че по технология пелетите се произвеждат именно от дървесни отпадъци и при това производство не би трябвало да се генерира значителен отпадък."

Свидетелство на служител на "Визьор", записано със скрита камера при посещение на екип на АКФ в цеха за производство на пелети до с. Сушево, разкрива, че "Визьор" не произвежда дървесен чипс или поне не в обемите, които се фактурират към "ТЕЦ Марица 3" АД. Нещо повече, използваната технология за производство на пелети не позволява сепарирането на големи количества дървесен чипс.

Тези сведения се потвърждават и от проверка на дневниците за постъпващата дървесина на фабриките на "Визьор", които показват, че в цеховете на фирмата за 2022 г. са влезли около 11 000 тона дървесина – в пъти по-малко от твърдяното като доставено на "ТЕЦ Марица 3" АД количество дървесен чипс.

"Съпоставянето на тези доказателства повдига сериозни съмнения, че дървесината, за която "Визьор" е получавала пари от "ТЕЦ Марица 3" АД, е съществувала само на хартия. Което повдига въпроса – за какво са били изплатени парите от "ТЕЦ Марица 3" към "Визьор"?", продължава Лора Георгиева.

"ТЕЦ Марица 3" АД многократно през последните години е била източник на наднормено замърсяване със серен диоксид. Публично известно е, че зад централата стои бизнесменът с интереси в енергийния бизнес Христо Ковачки. От няколко години "Марица 3" ползва комплексно разрешително за горене на отпадъци, което ѝ дава право да замества част от въглищата при производство на ток с горене на дървесни отпадъци. Използването на биомаса вместо въглища позволява на централата да намали чувствително размера на плащанията си за въглеродни емисии, които дължи на националния и европейския бюджет. Така например в доклада за годишните си емисии през 2022 "ТЕЦ Марица 3" АД е декларирала почти двойно повече емисии от биомаса (80 888 тона) спрямо фосилни емисии (46 339 тона), за които е длъжна да закупи разрешения за емисии[1].

Разследване от 2021 г. разкрива, че две други въглищни централи, свързвани с Христо Ковачки, с години са отчитали с пъти по-ниски емисии въглероден диоксид от производството на ток, твърдейки, че са въвели "иновативни технологии", като са "диверсифицирали енергийния си микс" чрез горенето на биомаса. Тази схема е ощетила националния и европейски бюджет с около 60 млн. лв. заради платени по-ниски въглеродни квоти.[2] Именно поради съмнения за наличието на схема за фалшиво замерване на по-ниски въглеродни емисии Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши разпореди претърсвания и следствени действия срещу тецове от групата на Ковачки.[3]

През февруари 2023 г. Европейската прокуратура[4] извършва проверки на тецовете и обявява, че количествата въглероден диоксид, отчетени от централите, за които те дължат плащане на разрешителни за въглеродни емисии, са били удостоверени от верифицираща фирма, също свързана с Ковачки, която съзнателно е подавала фалшиви данни за емисиите на парникови газове, с цел да занижи количеството на произведените от тях емисии в рамките на европейската схема за търговия с CO2.

По официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда, същата верифицираща фирма – "Джи Ем Ай Верифай"( GMI Verify) е верифицирала количествата въглеродни емисии и на "ТЕЦ Марица 3" АД за 2022 г.

"При наличието на сериозни съмнения, че "ТЕЦ Марица 3" е използвала биомаса и че декларираните въглеродни емисии са обективно верифицирани, възниква въпросът: Изпълнява ли централата програмата си за екологизация, станала ли е дейността ѝ по-екологична и платени ли са действително дължимите суми за въглеродни квоти? Или отново се касае за накърняване здравето на живеещите в района и за ощетяване на националния и европейски бюджет с милиони?", допълва Лора Георгиева.

Днес публикуваната информация в разследването повдига и въпроса доколко документираните сериозни икономически взаимоотношения между "Визьор" и "ТЕЦ Марица 3" АД влияят върху публично заявени позиции на Делян Добрев относно бъдещето на въглищните централи.

В качеството си на депутат и председател на комисията по енергетика Делян Добрев е една от движещите сили, които настояват за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в посока на това животът на въглищните централи да бъде удължен до 2038 г. Известни са негови публични позиции, в които той заявява, че е по-добре Планът за възстановяване и устойчивост да не бъде изпълняван, но да бъдат запазени централите на въглища.[5]

Една проста сметка показва, че ако документираните през 2022 г. доставки от "Визьор" към ТЕЦ "Марица 3" продължат със същата честота и през следващите 13 г. – предложеното от Делян Добрев удължаване на живота на въглищните централи – фирмата на родителите му би получила около 44 460 000 лв. от "ТЕЦ Марица 3" АД.

Случаят повдига обосновани съмнения за наличие на конфликт на интереси на депутата Делян Добрев, предполагаеми корупционни престъпления и нарушения във връзка с екологичното законодателство. Поради това Антикорупционният фонд изпраща сигнали до КПКОНПИ, прокуратурата и министъра на околната среда и водите.

"Очакваме тези институции да предприемат необходимите действия в рамките на законовата си компетентност. Ще информираме обществеността своевременно за тяхната реакция. Ще изпратим информация и до Европейската прокуратура по вече започналото там разследване", заявява Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Отговорът на Делян Добрев във фейсбук без редакторска намеса: 

"АКФ, с цялото ми уважение, това не е разследване! Това са внушения и манипулации. Поръчка е! Знам и името на поръчителите! Целта - да ми затворят устата, но няма да стане!

Стоя зад всяка своя позиция, която съм защитавал в комисията по енергетиката! Само един детайл като за начало, ако имах частен интерес, щях да искам централите да работят на дървесен чипс, а не на въглища. Но за това се иска акъл, който авторите или нямат или не се вързва с поръчката. Останалите детайли ще изяснят адвокатите ми! И не, не е “пелетигейт” , “поръчкагейт” е!

АКФ#ПОРЪЧКА!"

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  11024

  5

  Комита

  27.07 2023 в 16:26

  След хасковския скандал „кумгейт“ отпреди години, ако и този път Биберончо и пасмината около него не влязат в затвора, тази кочина наистина трябва да се закрие!

  5832

  4

  pisnamiotmutri

  27.07 2023 в 15:50

  Явно няма от какво да се притеснява. Реформаторите ще го пернат и него с една комисия докато опозицията се разсейва с джендъри. Народът ли? Народът сега е на пилони, скъпо месо и дати.

  -529

  3

  6екеr4о

  27.07 2023 в 14:28

  Отвратително...

  805

  2

  cdk23

  27.07 2023 в 13:46

  Щом ДД е тръгнал да прави бизнес с Ковачки ясна е работата.

  22553

  1

  dolivo

  27.07 2023 в 13:46

  Лобиране и протекции е стоката, а не гориво
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите