Паркът около НДК е нов. Не виждате ли? (снимки)

ВЕНЕЛИНА АНГЕЛОВА 28 декември 2016 в 13:05 26394 7

Снимка Сергей Антонов (offnews))

Замазани с цимент пукнатини, изкъртени павета, фуги с трева и плевели, при дъжд – заблатени участъци и наводнени търговски обекти. Мястото е паркът около НДК в София. Проектът „Парково пространство на Национален дворец на културата – възстановяване и обновяване” е на път да надхвърли 16 млн. лв. На път е и да се превърне в емблема на качеството на ремонтите в столицата.

Тази история започна още през 2012 г. Тогава е началото на подготовката на проекта за възстановяване и обновяване на парка. (1) А през ноември 2013 г. е обявена и обществената поръчка, която предвижда: в границите между бул. „Патриарх Евтимий”, бул „Витоша”, ул. „Баба Неделя”, бул. „България” и бул. „Фритьоф Нансен” в София да бъдат подновени настилките (но само някъде), тротоарите, уличното осветление, да се изградят пешеходни пътеки, да се възстановят фонтанът и водната каскада, изкуствената река в детския сектор, да се изгради система за видеонаблюдение, както и паркова мебел и озеленяване. Всичко това всъщност е периферията, а ремонтът на самия площад пред НДК тепърва предстои. Но за него след малко...

Никой не оспорва необходимостта от ремонт на парка. Поръчката претърпява две редакции и е разделена на пет обособени позиции. Работата обаче започва чак през 2015 г. с една-единствена цел – да приключи до края на годината, за да не бъдат изгубени парите по Оперативна програма „Регионално развитие”. 

Проведен е търг. „СК-13 Пътстрой” от Перник се заема с парковите и тротоарните настилки, на които трябва да изгради велотрасета, както и с осветлението. „Водстрой-98” поема озеленяането, почистването на парковото обзавеждане, както и автоматичната поливна система. „ПОЛИД“ ООД трябва да постави две автоматизирани обществени тоалетни, а „Лирекс БГ-Сектрон” трябва да изгради видеонаблюдението в района. Една от позициите в поръчката – за възстановяването на фонтан и изкуствена река в детския сектор, е отменена, защото се е явил само един кандидат, а по-късно е спечелена от общинската „ВиК” ООД.

ПОСЛЕ... НЕПРЕДВИДЕНИТЕ РАЗХОДИ

Софиянци си задаваха въпроса защо не се подменят всички настилки, след като очевидно те са изпочупени и изхабени. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че няма чак толкова средства. Малко по-късно обаче се появиха допълнителни пари за непредвидени разходи. Ремонт на фонтана в подлеза на НДК, подмяна на стоманен водопровод, за които „ВиК” получава допълнително малко над 200 хил. лв. „СК-13 Пътстрой” пък получава близо 400 хил. лв. за „допълнително възникнали обстоятелства” – като например усилване на пътна настилка, нови рамки за капаци на шахти и осветление. (2) Тези пари вече идват директно от бюджета на Столичната община, а не от оперативната програма.

На сайта на Агенцията по обществени поръчки (АОП) са отчетени общо изплатените пари от български и европейски данъкоплатци:


„СК-13 ПЪТСТРОЙ”

4.63 млн. лв.

„ПОЛИД“

239 хил. лв.,

„ЛИРЕКС БГ-СЕКТРОН”

близо 219 хил. лв.

ЛИПСВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО ОТ СТРАНА НА „ВОДСТРОЙ-98”, КЪДЕТО ПРОГНОЗНАТА СУМА Е

почти 2.5 млн. лв.

Заедно с новата обявена поръчка, за фонтана „ВиК” получава 1.8 млн. лв. (3) Допълнително за осветление пък са дадени още почти 90 хил. лв., отново на „ВиК”. Независимият финансов одит по поръчката е струвал 4680 лв. (4), а други над 13 хил. лв. са похарчени за „информираност и публичност” по проекта, като телевизионна репортерска тема, 20 броя публикации, 1 билборд и 1 информационна табела. (5)

Ударният ремонт приключва през декември 2015 г., когато са издадени разрешенията за ползване. На практика работата приключва за 6 месеца, при предвиден срок от една година. Още преди края на дейностите обаче започват проблемите (6) – търговски обекти в подлеза на НДК започват да се наводняват, а стопаните им твърдят, че преди началото на ремонта това не се е случвало. Тревните площи на места заприличват на блато, а настилките са под вода. Част от фирмите изпълнители са глобени с обща сума над 600 хил. лв. Кметът Йорданка Фандъкова пък се заканва глобените за своя сметка да оправят проблемите, но няколко месеца по-късно хората все още виждат нескопосани кръпки, липсващи павета от алеите, фуги, от които расте трева.

Кметът Йорданка Фандъкова отговаря на общинския съветник от опозицията Борис Цветков, че течовете в търговските обекти били още преди ремонта. (7) Тя отчита и какво е възстановено:


• фонтан,
• водна каскада,
• изкуствена река,
• 24 дка тротоарни настилки,
• над 5.5 дка декоративни настилки,
• 77 дка зелени площи са обновени,
• 1733 дървета са засадени,
• над 4300 рози,
• 15 750 храста,
• 29 камери за видеонаблюдение са монтирани,
• нова поливна система,
• 297 нови стълбове за улично и парково осветление.

„Водстрой-98” и „СК-13 Пътстрой” са глобени с над 370 хил. лв, „ПОЛИД” – над 20 хил. лв. Но не за некачествената работа, а заради забaвяне в изпълнението.


КОИ СА ТЕЗИ „МАЙСТОРИ“

„СК-13 Пътстрой“ е дъщерно дружество на „СК-13 Холдинг”. Фирмата е създадена през 1993 г. чрез преобразуването ù от Пътно управление – Перник, в „Пътстройкомплект”, а по късно - в „СК-13 Пътстрой”. Компанията се нареди на втора позиция в Топ 20 на получилите обществени поръчки в строителството в периода 2011-2015 г., според публикуваните отворени данни. Пред тази фирма е само „Главболгарстрой”. За четири години „СК-13 Пътстрой” е получила над 800 млн. лв. „Водстрой-98“ е получила над 300 млн. лв. според същите данни. Тя бе една от фирмите от орбитата на фалиралата КТБ, а според бившия банкер Цветан Василев компанията е под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски. „ПОЛИД“ ООД не е печелила други поръчки на Столичната община, а „Лирекс БГ - Сектрон” е изградила интегрираната система за видеонаблюдение в центъра на София още през 2006 г. По-късно е спечелила поръчки за почти 1.9 млн. лв. Общинското дружество „ВиК“ традиционно участва в търговете.

НО И ТОВА НЕ Е ВСИЧКО

Още преди да са решени проблемите след този ремонт, предстои сагата да има свое продължение. Идва ред на поръчка за площада непосредствено пред главния вход на НДК. Всъщност този ред веднъж вече дойде, но когато премиерът Бойко Борисов беше започнал да отменя по няколко обществени поръчки на ден, Столичната община прекрати процедурата, защото се явил само един кандидат. Няколко седмици по-късно обаче поръчката бе обявена отново, но вече не за 2.5 млн. лв, а за два пъти повече – 5 млн. лв. (8)

Този път намеренията са за цялостна подмяна на настилката – разбиване, сортиране и отстраняване на съществуващата гранитна настилка, хидроизолация, бордюри, стъпала и облицовки, изграждане на нов парапет и пешеходно преминаване около целия контур на фонтана и нови парапети около и по стълбищата към подлеза, допълнително осветление по парапетите и фонтаните, дренаж, изграждане на пешеходни пътеки и перони на трамвайните спирки. Ремонтът се планира да приключи за 5 месеца... Сега остава да видим дали поредното бързане няма да доведе до познатите резултати. И дали след ремонт за общо 16 млн. лв. районът около НДК няма отново да се нуждае от ремонт.


1 Проект „Парково пространство на НДК – възстановяване и обновяване“ по Оперативна програма „Регионално развитие” - https://goo.gl/rnFDgr


Уведомление за инвестиционно предложение до Стефан Борисов, директор на РИОСВ – гр. София, което предвижда възстановяване и обновяване на Парковото пространство на НДК - https://goo.gl/36OcLd


2 Допълнително възникнали СМР по проект: „Парково пространство на Национален дворец на културата – възстановяване и обновяване” – трети етап - https://goo.gl/bulgOr


3 Обявление за възложена поръчка „Избор на изпълнител за СМР за възстановяване на фонтан и водна каскада, водна каскада в детски сектор, ВиК по проект: „Парково пространство на Национален дворец на културата – възстановяване и обновяване” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012 „Зелена и достъпна градска среда”, договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PО001/1.4-09/2012/034“ - https://goo.gl/U89g6L


4 Избор на изпълнител за извършване на независим финансов одит на изпълнението на проект: „Парково пространство на Национален дворец на културата – възстановяване и обновяване” - https://goo.gl/nA8UCE


5 АОП, Открита процедура по „Провеждане на мерки за информация и публичност по проект „Парково пространство на Национален дворец на културата – възстановяване и обновяване”, Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012 „Зелена и достъпна градска среда”, Договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PО001/1.4-09/2012/0034 - https://goo.gl/VapyBg


6 “Капитал“, "Ремонтът на парка пред НДК отново ще се забави” - https://goo.gl/sIiHBZ,


„Спаси София“, „Паркът на НДК под вода!“ - https://goo.gl/eKXXP5

7 “Медиапул“, „Ще има ли ремонт на ремонта около НДК?“ - https://goo.gl/kIIhhb


8 Ремонтът около НДК достига космическите 17 млн. лв. За да не се хвърлят пари на вятъра, се дават още 5 млн. лв. за площад „България” - https://goo.gl/MCj6GJ

Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2016", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

6

мгергов

03.01 2017 в 14:29

Страшен е! То беше ясно от самото начало!

11751

5

Big Smile

29.12 2016 в 10:18

А как ли се краде вътре?

14469

2

случайно прочетох

28.12 2016 в 13:53

А прокуратурата спи дълбок сън....