Кой кой е в тефтерчето на цар Киро

Владимир Йончев 21 януари 2014 в 21:57 24291 9

Цар Киро
Цар Киро

Скандално тефтерче с имена на митничари, полицаи, данъчни и политици и сумите, които са получавали, за да прикриват контрабанда на алкохол бе разпратено до редакциите на водещите медии.

Подателят - подписал се като Ангел Василев ([email protected]), твърди, че това е "тефтерчето на цар Киро, което отдавна е в МВР, но по него нищо няма да се направи".

Към момента автентичността на тефтерчето не е официално потвърдена или отхвърлена.

Според неофициални коментари подобен компромат трудно може да бъде изфабрикуван изцяло и най-вероятно наистина става дума за неофициалното счетоводство на фамилията на Кирил Рашков.

Тефтерчето обхваща месеците март-юли 2009 г.

Със сигурност обаче разпратените снимки са само част от тефтерчето и не се знае дали в липсващите страници няма още по-интересни неща.

На пръв поглед изглежда малко вероятно тефтерчето да е водено лично от цар Киро. На два пъти до различни сметки е написано "!!! татко", което навява на мисълта, че автор е накой от синовете на алкохолния бос.

Ако приемем, че тефтерчето е автентично, данните в него са шокиращи.

Митничари са получавали пари за формални проверки. Цар Киро е плащал, за да знае кога ще бъде проверяван. Знаел е кои митничари ще го проверяват. А вероятно си е избирал и кой да е в комисията, защото в нея са попаднали все хора, на които плаща. За проверката на комисията в тефтерчето е отбелязано, че трябва да се осигурят обяд и подаръци.

Спешни телефони

В тефтерчето са описани спешните телефони, на които да се звъни при проблем:

Диана Стоянова - служител на митницата в Пловдив. На 10 март получила 1500 евро за проверка от Ангел. Два дни по-късно получава още 500 лева като подарък и телефон Нокия за 1200 лева.

Татяна Лачева - служител на митницата в Пловдив. Според сайта Биволъ тя е на 51 години, а неин съпруг е Борето (Борис) Лачев, който също многократно се споменава в тефтера. Изглежда Лачев, който има фирма за канцеларски материали, е осигурявал фалшивите бандероли за алкохола (8 ст. с холограма и 4 ст. без холограма). Телефонът му е от Фарьорските острови.

В тефтерчето пише, че на 10 март Татяна Лачева е получила 2000 евро за проверка и още 5000 евро, след които в скоби е написано "партия". От този лист не става ясно дали става въпрос за политическа партия или думата е употребена в смисъл, че парите трябва да се поделят с някой друг. Но в друг лист - от месец юли става ясно, че същата сума отново е дадена на Лачева и е предназначена за БСП.

Срещу името на Лачева на 12 март са записани още 1000 евро и телефон Нокия за 1200 лева.

През април към Лачева са добавени 200 евро плюс нов телефон и карта. Под името й е написано "БСП??!"

Пак през април са й отчислени още 1000 евро и 500 лева.

Димо Боев - митничар в митница Пловдив. Единственият номер, с който редакцията ни успя да се свърже. (Виж тук какво каза Боев). На 10 март е взел 1000 лева.

Георги Димитров ОГП - към момента не е ясно за кого става дума и какво значи това съкращение.

Митко Влахов (Димитър Влахов) - бивш шеф на РЗБОП-Пловдив. През септември 2013 г. е назначен за шеф на ДАНС - Пловдив.

Тони Спасов (Антон Спасов) - ст. инспектор, началник на група в сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в Пловдив. Награден от Цветан Цветанов през 2011 г. с "Почетен медал на МВР".

През 2009 г., когато е водено тефтерчето, шеф на Регионална митническа дирекция в Пловдив, откъдето са описаните митничари, е сегашният началник на Агенция "Митници" Павел Тонев.

OFFNews се обърна към пресцентъра на Агенция "Митници" с молба за коментар. Отговорът бе, че ръководството се е събрало на заседание и веднага след като то приключи ще предадат въпросите ни.

На 2 пъти малки суми е взел и някой си Веско, който е бил охрана за мобилните коли. Става въпрос за мобилните групи, които би трябвало да правят изненадващи проверки на контрабандистите.

Освен гореописаните суми в тефтерчето е регистрирано още една таблица със заплати и аванси за митничарите.

Татяна Лачева - платено - аванс + 2000 евро.

Димо Боев - платено - аванс + 500 евро.

Диана Стоянова - платено - аванс + 1000 евро.

Ваня Тенева - платено - аванс + 500 евро (На същата страница пише, че Ваня Тенева е от НАП). През април са й отчислени 500 евро + сонито (вероятно телефон).

Атанас Димитров - платен аванс + 250 евро.

Краси Цветков - платен аванс + 250 евро.

Георги Димитров - платен аванс + 500 евро.

Веско (митница) платен (не е указано колко)

На друга бележка, прикрепена към тефтера и за която не ставя ясно от кога е пише следното:

Димо - 500 евро

Таня Л. - 1500 евро

Таня - 2000 евро (партия)

НАП - Ваня Тенева 

Пари към партии и политици

Според тефтерчето цар Киро е спонсорирал предизборната кампания на БСП с поне 7 000 евро и 12 500 лева. 5000 лева от сумата е отишла за плакати.

2000 лева са били предназначени за Явор Гечев, който в момента е заместник-министър на земеделието. 

За месец юли 2009 г. пише:

ЮЛИ Избори!!! ВАЖНО Организ.

Татяна Лач - 5000 евро (2 юли)

Деян Тодоров - 2000 евро

Таня Лач 5000 лева за плакатите

Явор Гечев - 2000 лева

2500 лева са за печатница (вероятно за агитационни материали)

Под тази таблица са изброени длъжностите в БСП-Пловдив:

Татяна Лачева - касиер

Захари Георгиев - за цялата област

Стефан Драганов - район Изток

Деян Тодоров - район Запад

Явор Гечев - младежи

В тефтерчето подробно е описано какви суми е плащано за меласа, захар и спирт, от които се произвежда фалшив алкохол. Описано е под етикетите на кои марки цар Киро е залял пазара с ментета.

В тефтерчето става ясно какви заплати са плащани под масата на работниците на "царя".

За всичко това ще разкажем в следващ материал.

Отново държим да подчертаем, че към момента няма никакви официални коментари относно автентичността на тефтерчето и съществува, макар и минимална, вероятност то да е фалшификат с цел компрометирането на описаните лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!