Кой кой е в тефтерчето на цар Киро

Владимир Йончев Последна промяна на 21 януари 2014 в 21:57 21907 9

1/1
Цар Киро

Скандално тефтерче с имена на митничари, полицаи, данъчни и политици и сумите, които са получавали, за да прикриват контрабанда на алкохол бе разпратено до редакциите на водещите медии.

Подателят - подписал се като Ангел Василев (gipsypaddy@gmail.com), твърди, че това е "тефтерчето на цар Киро, което отдавна е в МВР, но по него нищо няма да се направи".

Към момента автентичността на тефтерчето не е официално потвърдена или отхвърлена.

Според неофициални коментари подобен компромат трудно може да бъде изфабрикуван изцяло и най-вероятно наистина става дума за неофициалното счетоводство на фамилията на Кирил Рашков.

Тефтерчето обхваща месеците март-юли 2009 г.

Със сигурност обаче разпратените снимки са само част от тефтерчето и не се знае дали в липсващите страници няма още по-интересни неща.

На пръв поглед изглежда малко вероятно тефтерчето да е водено лично от цар Киро. На два пъти до различни сметки е написано "!!! татко", което навява на мисълта, че автор е накой от синовете на алкохолния бос.

Ако приемем, че тефтерчето е автентично, данните в него са шокиращи.

Митничари са получавали пари за формални проверки. Цар Киро е плащал, за да знае кога ще бъде проверяван. Знаел е кои митничари ще го проверяват. А вероятно си е избирал и кой да е в комисията, защото в нея са попаднали все хора, на които плаща. За проверката на комисията в тефтерчето е отбелязано, че трябва да се осигурят обяд и подаръци.

Спешни телефони

В тефтерчето са описани спешните телефони, на които да се звъни при проблем:

Диана Стоянова - служител на митницата в Пловдив. На 10 март получила 1500 евро за проверка от Ангел. Два дни по-късно получава още 500 лева като подарък и телефон Нокия за 1200 лева.

Татяна Лачева - служител на митницата в Пловдив. Според сайта Биволъ тя е на 51 години, а неин съпруг е Борето (Борис) Лачев, който също многократно се споменава в тефтера. Изглежда Лачев, който има фирма за канцеларски материали, е осигурявал фалшивите бандероли за алкохола (8 ст. с холограма и 4 ст. без холограма). Телефонът му е от Фарьорските острови.

В тефтерчето пише, че на 10 март Татяна Лачева е получила 2000 евро за проверка и още 5000 евро, след които в скоби е написано "партия". От този лист не става ясно дали става въпрос за политическа партия или думата е употребена в смисъл, че парите трябва да се поделят с някой друг. Но в друг лист - от месец юли става ясно, че същата сума отново е дадена на Лачева и е предназначена за БСП.

Срещу името на Лачева на 12 март са записани още 1000 евро и телефон Нокия за 1200 лева.

През април към Лачева са добавени 200 евро плюс нов телефон и карта. Под името й е написано "БСП??!"

Пак през април са й отчислени още 1000 евро и 500 лева.

Димо Боев - митничар в митница Пловдив. Единственият номер, с който редакцията ни успя да се свърже. (Виж тук какво каза Боев). На 10 март е взел 1000 лева.

Георги Димитров ОГП - към момента не е ясно за кого става дума и какво значи това съкращение.

Митко Влахов (Димитър Влахов) - бивш шеф на РЗБОП-Пловдив. През септември 2013 г. е назначен за шеф на ДАНС - Пловдив.

Тони Спасов (Антон Спасов) - ст. инспектор, началник на група в сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в Пловдив. Награден от Цветан Цветанов през 2011 г. с "Почетен медал на МВР".

През 2009 г., когато е водено тефтерчето, шеф на Регионална митническа дирекция в Пловдив, откъдето са описаните митничари, е сегашният началник на Агенция "Митници" Павел Тонев.

OFFNews се обърна към пресцентъра на Агенция "Митници" с молба за коментар. Отговорът бе, че ръководството се е събрало на заседание и веднага след като то приключи ще предадат въпросите ни.

На 2 пъти малки суми е взел и някой си Веско, който е бил охрана за мобилните коли. Става въпрос за мобилните групи, които би трябвало да правят изненадващи проверки на контрабандистите.

Освен гореописаните суми в тефтерчето е регистрирано още една таблица със заплати и аванси за митничарите.

Татяна Лачева - платено - аванс + 2000 евро.

Димо Боев - платено - аванс + 500 евро.

Диана Стоянова - платено - аванс + 1000 евро.

Ваня Тенева - платено - аванс + 500 евро (На същата страница пише, че Ваня Тенева е от НАП). През април са й отчислени 500 евро + сонито (вероятно телефон).

Атанас Димитров - платен аванс + 250 евро.

Краси Цветков - платен аванс + 250 евро.

Георги Димитров - платен аванс + 500 евро.

Веско (митница) платен (не е указано колко)

На друга бележка, прикрепена към тефтера и за която не ставя ясно от кога е пише следното:

Димо - 500 евро

Таня Л. - 1500 евро

Таня - 2000 евро (партия)

НАП - Ваня Тенева 

Пари към партии и политици

Според тефтерчето цар Киро е спонсорирал предизборната кампания на БСП с поне 7 000 евро и 12 500 лева. 5000 лева от сумата е отишла за плакати.

2000 лева са били предназначени за Явор Гечев, който в момента е заместник-министър на земеделието. 

За месец юли 2009 г. пише:

ЮЛИ Избори!!! ВАЖНО Организ.

Татяна Лач - 5000 евро (2 юли)

Деян Тодоров - 2000 евро

Таня Лач 5000 лева за плакатите

Явор Гечев - 2000 лева

2500 лева са за печатница (вероятно за агитационни материали)

Под тази таблица са изброени длъжностите в БСП-Пловдив:

Татяна Лачева - касиер

Захари Георгиев - за цялата област

Стефан Драганов - район Изток

Деян Тодоров - район Запад

Явор Гечев - младежи

В тефтерчето подробно е описано какви суми е плащано за меласа, захар и спирт, от които се произвежда фалшив алкохол. Описано е под етикетите на кои марки цар Киро е залял пазара с ментета.

В тефтерчето става ясно какви заплати са плащани под масата на работниците на "царя".

За всичко това ще разкажем в следващ материал.

Отново държим да подчертаем, че към момента няма никакви официални коментари относно автентичността на тефтерчето и съществува, макар и минимална, вероятност то да е фалшификат с цел компрометирането на описаните лица.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2014 в 00:44

Всичките тея говняри са взимали рушвети за да улесняват мангала да трови хората! На това му се вика ной обикновен ГЕНОЦИД!

22.01 2014 в 23:51

Представяте ли си какво пише в тефтерите на "цар" Доган!

22.01 2014 в 20:11

Представете си само за тези смешни суми какви поразии са направени на държавата. Ето така се краде у нас - от дребни и средни служители до министри, за жълти стотинки правят щети за милиони. А да не споменаваме, до колко се самозабравят разни такива измислени ''царе'', като знаят как са купили с фъстъци маймуните.

22.01 2014 в 13:59

@Владо Йончев
ма много добре ти подредиха интервюто двамата "журналисти".
хахахахахахаха Ти си адски търпелив, браво.
Пак добре, разбра се за какво става дума. Сега не е зле да се озърташ по-внимателно, щото майката хранилница е много ревнива. Успех в доразравянето!

22.01 2014 в 10:25

Явор Гечев-младежкия лидер на БСП? Човека на Станишев? Направи го водач на листата в Добрич, че в Пловдив не го искаха. Сложи го зам. министър.

22.01 2014 в 03:03

N.B.: Nokia 1200 по-скоро е не е цена, а модел, нисък клас, но надежден модел мобилен телефон от 2007 годинa.

22.01 2014 в 01:02

Срещу тези суми какви неща са преминавали през митница успешно? Колко поразии са направени за хората? Сега кой ще поеме отговорност като остане без работа? Кой ще бъде наказан да възстанови загубите? Кои хора ще бъдат вкарани в затвора за поука към другите? Какви промени ще се направят в закона за да не се повтарят повече тези дефекти? Какви промени ще се направят в практиката за да не може да се случват повече такива дефекти, въпреки закона? Тези и още много много въпроси трябва да си задаваме! На такива въпроси трябва да настояваме! А не да хвърчим с някакви виртуални партии, цветове и демагогия. Радвам се, че цитираните партии не са сред тези, които са спечелили доверието ми.

21.01 2014 в 23:09

боже,колко тефтерчета има в тази държава ..бспдпсевророма са зловещите "сиамски близнаци"на прехода.аз се самосезирах отдавна за изборите.и колко много вярвам,че специалните служби знаят кого да подслушват. и на каква основа циганите "яхат" енергото..а ,цаци дали не би се поинтересувал ?или в името на етническият мир; -"не става"..

21.01 2014 в 22:41

ДОКОМЕНТИ :D