Кой кой е от изгонените дипломати. Макушин - банкерът милионер от Россотрудничество

Георги А. Ангелов 04 юли 2022 в 16:58 23997 4

Юрий Макушин, Россотрудничество

Снимка FB/Русский Дом в Софии

Юрий Макушин до вчера беше директор на Руския културно-информационен център в София

Юрий Макушин до вчера беше директор на Руския културно-информационен център в София, а днес вече е в Москва. Той е в София от април тази година. Макушин няма почти никакъв дипломатически опит, а дълъг стаж в руски държавни банки, включително във Внешекономбанк, чийто представител е бил във Великобритания. Този пост му е позволил да натрупа недвижима собственост и спестявания за милиони. Не знаем причината за изгонването му, но идването на банкер-милионер в София, за да се заеме с “културната дипломация” на Русия е показателно за важността на задачите пред Россотрудничество (РС) в София.

70 руски дипломати и служители в посолството и консулствата напуснаха България. Заедно със семействата им в двата руски правителствени самолета се качиха над 180 души. Освен името на пълномощния министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски станаха известни имената само на консулите във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и на директора на Руския културно-информационен център Юрий Макушин. Воскресенски съобщи тези имена, а останалите в списъка остават в тайна.

Вече ви разказахме за Филип Воскресенски, който преди 2009 г. е бил млад дипломат в София с фамилия Гонюков. Той е най-високопоставеният дипломат, който напусна България. Воскресенски трябваше да бъде екстрадиран още през април, като нотата за това беше връчена на посланик Митрофанова още на 1 април. Според съобщение на прокуратурата от същия ден има доказателства, че Воскресенски е събирал разузнавателна информация. После е направен компромис, за да могат децата му да завършат учебната година.

Причините за исканата екстрадиция в нотите до Митрофанова са две. Част от хората трябва да напуснат заради принципа на реципрочност, тоест руските дипломати да са толкова, колкото са българските в Москва. Част от тях обаче са уличени в дейност, която е заплаха за националната сигурност. Въпреки че директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин е едва от април в София, ведомството му - Россотрудничество, е ключова служба, която се занимава с “меката сила”. Освен с културните и образователните връзки, както и работата със съотечествениците, тя е отговорна за пропагандата, дезинформацията и масовите мероприятия у нас, както ще разберете от следващите редове.

Що е то Россотрудничество и защо дипломатите му не искат да си тръгват

Преди да бъде изпратена за посланик в София, Елеонора Митрофанова оглавяваше Россотрудничество. Службата има офиси в 134 държави, а служители на ФСБ и СВР (външното разузнаване) работят в нея под прикритие. Руският портал за журналистически разследвания Досие.център ѝ е посветил доста голям материал.

Митрофанова се ражда в семейството на генерал на КГБ. В политиката влиза от партията на покойния Владимир Жириновски, който я прави заместник-министър на външните работи, отговарящ точно за “меката сила”. От 2004 до 2008 г. Митрофанова оглавява службата за първи път. Тогава тя се казва Росзарубежцентр. След това 5 години тя е постоянен представител на Руската федерация в ЮНЕСКО и се връща в службата. Тогава Кремъл ѝ поставя главната задача да засили руската мека сила с основен акцент върху чужденци до 35 г. “Досие” коментира, че след анексията на Крим, войната в Донбас и “измиването” на почернелия лик на Русия и разказването на високите духовно-нравствени ценности на руснаците е станало доста по-сложно.

В обзора на "Досие" има няколко разказа за дипломати, които отказват да напуснат задграничния си пост в Россотрудничество и да зарежат благинките, особено в Африка, където имат вили и прислужници, до степен, че са способни да измислят компромати или да унищожат списъците с контактите и харддискове с информация. Един такъв случай коства и поста на Митрофанова.

Защо Митрофанова беше "разжалвана" в София

На 26 април 2020 г. чешкият вестник Respekt, позовавайки се на източници от разузнаването, съобщава, че руски дипломат, който е долетял до чешката столица от Москва на 14 март, е носил в багажа си токсичното вещество рицин. Става въпрос за Андрей Кончаков, ръководител на Россотрудничество в Чехия. Чешките медии предполагат, че дипломатът е планирал да отрови Зденек Хржиба, кмет на чешката столица, и Ондржей Коларж, началник на администрацията на 6-ти район на Прага, който е наредил демонтирането на паметника на съветския маршал Иван Конев.

Избухва политически скандал. Кончаков заявява, че "не е имал намерение да трови никого и че в багажа си е имал бонбони и дезинфектанти", но това не помага. Обявен е за персона нон грата и депортиран, а Кремъл и МИД изразяват възмущение. Според източници на "Досие" ФСБ, СВР и различни фракции в руското външно министерство водят истинска война за ръководителя на Руския център за наука и култура, както е цялото име на представителството на РС в Прага. Всяка от страните се опитва да лобира за своя кандидат, а чешките власти дори трябва да поискат с нота от руското външно министерство да уточни кой от руските дипломати ще ръководи културния център. Оказва се, че информацията за “отровата” е дадена от споменатия в дипломатическата нота Игор Рибаков, който преди това е заемал длъжността началник на отдела за сътрудничество с международни организации в централното управление на РС. Малко преди скандала той е назначен в Прага, за да се занимава с културни програми, но се е надявал на по-висока длъжност. Рибаков е кадър на Академията на ФСБ, но е поканен от СВР. Под прикритието на експерт по международна политика той работи в САЩ, Сирия, Афганистан, Мароко и Чехия. Източник на "Досие" разказва:

"Той се оплака, че е без пари. Но познавайки, да кажем, неспокойния му характер, никой не искаше да се забърква с него. Той почукал на вратата на колегите на Митрофанова, като казал, че този представител на Россотрудничество е крадец, че е стъкмист и че е гей. След това е преместен на второстепенна длъжност в Прага и много се обижда”. В крайна сметка Рибаков е екстрадиран заедно с колегата му Кончаков и следите му се губят. След скандала РС е отнето от Митрофанова, а тя е изпратена за посланик в България от Путин през януари 2021 г.

Юрий Макушин - дипломатът милионер

Не знаем дали новия представител на РС в България Юрий Макушин се нуждае от пари в момента, но той определено не е беден. Съдейки по декларираните му доходи и имущество, Макушин и семейството му имат активи за милиони, което прави странно идването му на дипломатически пост в София. До края на март тази година той е бил заместник-генерален директор на “Московския център за международного сотрудничества” към правителството на Москва. Цялата му кариера, преди да се посвети на “публичната дипломация” през 2019 г., е преминала през банковия сектор. От 1995 до 2001 г. работи на експертни и ръководни длъжности в частни банки. До 2004 г. работи в Централната банка на РФ, до 2017 г. заема ръководни длъжности в държавната “Внешэкономбанк”, като дори е бил представител на банката във Великобритания.

“Внешэкономбанк” традиционно се управлява от най-близките и доверени до Путин и ФСБ хора, а изпращането на Макушин във Великобритания означава, че се ползва с доверието им.

През 2015 г., като представител на банката във Великобритания, Макушин е декларирал годишен доход от 30 851 863,19 рубли (около 770 000 лв. по това време), парцел за строителство от около декар, още един от два декара, земеделска градина от декар, два апартамента в Москва от - 32.6 кв. м и 70 кв. м, както и апартамент от 100 квадрата във Великобритания.

И двата апартамента са в престижни райони в Москва, показа проверка на OFFNews в данни, изтекли от различни руски държавни ведомства. Съпругата и децата му, също имат имоти. За сравнение Филип Воскресенски, който е най-високопоставеният дипломат след Митрофанова в София, за 2019 г. е имал доход от около 65 000 лв., кара "Лада Ларгус" (Дачия Логан) и живее в депресивен (сравнително нов) жилищен комплекс с много високи блокове около асфалтови паркинги доста зад околовръстното на Москва в район "Щербинка" в непосредствена близост до летище Остафьево. Идването на ценен кадър като Макушин в София не е случайно.

Задачите на Митрофанова в София

Не е случайно и идването на Митрофанова.

“Очевидно назначението в България далеч не е случайно: в страната има много активно прокремълско лоби, което организира митинги срещу НАТО и САЩ. ЕВМ се среща лично с някои от приятелите на Кремъл или установява оперативна връзка чрез Филип Воскресенски (Гонюков), който отговаря за България в руското външно министерство, пише "Досие". (ЕМВ е закачка с инициалите на Елеонора Валентиновна Митрофанова, Элеонора, на руски, а ЭВМ е съкращението и за електронноизчислителна машина, б. а.)

В материала пише още, че Захари Захариев, член на Българската социалистическа партия и председател на фондация "Славяни", е поискал от Митрофанова значителни суми, за да проведе различни събития в София. В публикацията има писмо от 2018 г. на Захариев до съученика на Путин, милиардера Илгам Рахимов с когото са се срещнали по-рано. В писмото Захариев се оплаква от генералния директор на "Госзагранснабдяване" Сергей Сушков, който отказва да намали наема на помещението на улица "Никола Мирчев" в София, където се намира офисът на "Славяни". В писмото Захариев се оплаква още, че частни фирми плащат по-нисък наем от него, обяснява колко е трудно да е бъдеш русофил и моли за среща със самия Путин. Захариев е председател и на Федерацията за приятел­с­тво с народите на Русия и на прокитайска асоциация.

В петък Захариев, председателят на АБВ Румен Петков и издателят на вестника "Русия днес" Светлана Шаренкова организираха протеста в подкрепа на Митрофанова пред посолството. Преди това те са се срещнали с нея са ѝ предложили варианти, с които да оспори в съда решението на българските власти да обявят за нежелани 70 служители на руското посолство в София.

Какво прави Россотрудничество

Освен организатор на курсове по руски за деца, уреждане на стипендии за образование в Русия, организация на пропагандни форуми и показ на филми, Россотрудничество стои и зад организацията на "Безсмъртния полк". Това е шествие честващо победата на СССР над Германия на 9 май. За целта има създадена специална фондация. Ако човек се разходи из списъците на координаторите и ръководството на фондацията може да види познати разпространители на проруски фалшиви новини в социалните мрежи и Ютуб, лидери на комунистически и “антифашистки” партии, “журналисти” в проруски медии, които са в списъците на ЕС за разпространители на фалшива информация, както и познати лица от всеки проруски протест или контрапротест от 2013 година насам.

Обществени и политически говорители на позицията на Русия в България, които са ковачи на общественото мнение, участват в дебати и застават с лицата си, често не действат съвсем безплатно - каза през уикенда началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова, в ефира на Дарик радио. Тя цитира данни от българските служби още от февруари, началото на нападението над Украйна, че те получават плащания, включително от руската държава, от 4000 лв. на месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

4

Име на профила

05.07 2022 в 11:30

Ако руския трол под мен беше стъпвал в американско посолство щеше да знае, че там работят доста, може би даже предимно българи. За разлика от съветското, където ФСБ не дават, и готвачите и бръснарите трябва да са от мурманск.

-240

2

редовно четящ

04.07 2022 в 19:07

Много тор има за изриване. И как ще стане, не ми е ясно. Процесът започна, дано продължи и занапред.

1005

1

Блейк7

04.07 2022 в 17:17

Нещо неясно?

Всъщност има едно - защо лелята Митрофанова още не е на самолета към Москва?