Екопак е получила 187 млн. лв. такси, а е инвестирала само 17 млн. в рециклиране на боклук

Владимир Йончев Последна промяна на 06 ноември 2019 в 19:37 37214 26

Каква част от отпадъците в България се рециклират е въпрос, който от години виси в обществото, но данните са толкова засекретени, че не може да се даде категоричен отговор. По косвени данни обаче може да се стигне до изводи, които пораждат съмнения.

Най-голямата организация за оползотворяване на отпадъците е "Екопак". Тя има 42% пазарен дял и обхваща население от 2,5 млн. жители. Фирмите, които членуват в нея, плащат такси от около 12 млн. лева годишно за количеството опаковки, които произвеждат - около 160 хиляди тона.

OFFNews се добра до документи, които показват, че в периода 2004-2018 г. "Екопак" е получила 187 млн. лева като лицензионни такси от фирмите, сред които най-големите са Кока Кола, Девин, Загорка, Своге.

Според същите документи, за тези 15 години "Екопак" е инвестирала в разделното събиране на боклук 17 млн. лева, а е получила 187 милиона приход за дейността си.

За този период за контейнери са платени едва 9,6 млн. лв. Тази скромна сума вероятно обяснява защо цветните контейнери стават все по-редки.

6,7 млн. лева са отишли за "други разходи".

А къде са отишли останалите 170 млн. лева?

Според данните за броя на осигурените лица, в "Екопак" работят 25 души, заедно с чистачките и шофьорите. Тоест на всеки един служител на „Екопак“ се падат 100 000 жители. Тези 25 души се грижат за разделното събиране на отпадъци на два милиона и половина жители. Звучи, меко казано трудно изпълнимо, граничещо с нереално.

Очевидно по-голямата част от останалите 170 млн. лева са превъртени през "външни услуги", разпределени от директора на „Екопак“ Тодор Бургуджиев. Това е класическа схема за замъгляване на разходите, лесен начин за разпределяне на комисионни, хонарари, плащане за дейности, чиято връзка с оползотворяването на отпадъците е хлабава, ако изобщо я има.

Всъщност събраната лицензионна такса от "Екопак" е доста малка. При положение, че тя обслужва 2 500 000 българи, на човек се падат около 0,40 лева месечно. Експерти, с които разговаряхме твърдят, че реалната цена (такса) за извършената дейност е поне 1,60 ст., а цената на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), изчислена от ПУДООС, е 4 лева.

Дали не сме свидетели на нещо друго - големите западни компании, членове на "Екопак", плащат по-ниска от реалната екотакса, но срещу нея само се лъжем, че опаковките се рециклират.

Директорът на "Екопак" Тодор Бургуджиев е несменяем на поста си, откакто е въведена тази система за рециклиране на отпадъци. Преди това е работил в "Кока кола" - най-големият член на "Екопак" и основен акционер.

Публичната информация, по която може да се следи дали има истинско рециклиране на отпадъци или не, е силно ограничена. Най-пресният документ, по който могат да се правят косвени изводи, е едва за 2014 г. и в него се казва, че само 4 общини в цялата страна изпълняват целите за рециклиране - това са София, Плевен, Търговище и Провадия. С оглед на това, че едва 10% от събраните такси от "Екопак" са инвестирани в рециклиране, звучи логично, че останалите над 260 общини не са изпълнили заложените цели.

Схема, че отпадъците се рециклират само фиктивно, а събраните такси се източват, вече беше разкрита в Румъния. Там една от фирмите за оползотворяване на отпадъците беше глобена със стотици милиони евро, а шефовете й попаднаха зад решетките.

А готови ли са акционерите в „Екопак“ да направят прозрачна проверка с медии и НПО- та относно извършени изпълнения на цели – за дърво, пластмаса и метал.

Наши източници твърдят, че срещу две от фирмите - подизпълнители на организация за оползотворяване на отпадъци, вече са започнали следствени действия, заради съмнения, че фалшифицират данните за оползотворен боклук.

Има няколко въпроса, които си заслужава да бъдат адресирани към всички големи западни фирми, които са членове на "Екопак". Например дали очакват срещу такса на човек около 1 стотинка на ден опаковките да се рециклират? Или дали са запознати с докладите, в които се твърди за фиктивно изпълнение цели? Сигурни ли са, че опаковките, за които плащат такси, наистина се рециклират? Те следят ли процеса по рециклиране или смятат, че щом веднъж са платили такса, вече не е тяхна грижа дали бутилките например се претопяват или се изхвърлят на обикновените сметища?

И най-интересният въпрос - дали цялата тази схема, която поражда съмнения за фиктивно рециклиране, е създадена зад гърба им или е одобрена от тях срещу бонуса да плащат по-ниски такси?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1011

26

Истина

18.06 2021 в 15:38

Няма ли кой да зададе въпроса какви количества се събират в кофите, и изобщо какъв е смисъла от това? А и Бургуджиев сам ли е в схемата, защо не са подведени всички и защо се забрави темата някак си?

2468

25

Име на профила

10.11 2019 в 23:31

пак отбелязвам, че, четат истинските читатели:

ужасно много споделения за маък сайт като офнюза, и 20+ нови профила в същия ден (около 80% от коментиралите), които избират по една-две други новини и казват по нещо. това не е бот 2.0, а по-скоро бот 1.1

Кола-та и Екопак България със сигурност са измекяри, но тук протича нещо друго. Някакъв вид малпоумен български takeover срещу шефа протича и на страниците на офнюза? Невероятно, но..

Искам да видя за останалите милиони (частни?), ама мноооого подозрителна статия.

1811

24

Toni2019

09.11 2019 в 20:34

Цигански вот за цигански условия

2000

23

monikabell

08.11 2019 в 16:24

Всички, които живеем в България виждаме ежедневно колко е зле ситуацията с разделното събиране на отпадъци. Правят се стъпки в правилната посока, но са прекалено малки и всичко е свързано за пореден път с корупция и схеми.
Тук наблюдаваме само едно - фиктивно разпределяне и рециклиране на отпадъците и едни потънали 170 милиона лева. А иначе само да им видиш офиса на Екопак колко е лъскав и колко пари наливат за имиджа си, ще решиш, че фирмата е супер успешна и добре работеща, но уви..2000

22

Liuba

08.11 2019 в 15:22

Докато Швеция превръща боклуците в енергия, Тодор Бургуджиев превръща боклуците в милиони, но милиони само за него и кръга му. Мноого имаме да учим още не само от Швеция, която е сред първенците по рециклиране на почти целия натрупан боклук на домакинствата си, но и от Румъния, Холандия и май от всички страни.

2000

21

Filipova

08.11 2019 в 14:39

Нищожен процент е отишъл за рециклиране, доста по-голям в джобовете. Предполагам, че част от сумата е отишла за поръчкови статийки, с които периодично ни заливат, че сме първенци по рециклиране, всъщност сме първенци по крадене на пари.

2000

20

Issy

08.11 2019 в 14:03

Тази статия обяснява защо се поставят три кофи за цял квартал и се събират на 2 седмици 1 път, а още на четвъртия ден преливат. Много се съмнявам, че след това въобще боклукът стига до рециклираща пещ, по скоро се хвърля на някое незаконно сметище, а такива у нас има много.

2000

19

YotovDelian

08.11 2019 в 12:54

Тодор Бургуджиев - поредният тарикат в България, чието място е не да ръководи фирма за събиране на отпадъци, а той самият да ходи от кофа на кофа и да събира, за да може да се изхранва.
Не за първи път е на крачка от съда, то не бяха обвинения за побой, отвличания, следене, а сега само допълва биографията си с измами и кражба, класик

2015

18

No matter what

08.11 2019 в 12:06

докато не видя доказателства, че отпадъците се рециклират не вярвам това да се случва у нас и приемам, че действията на събиращата фирма клонят към престъпление. Не може с толкова много милиони лева лицензионни такси да се влагат едва под 10 % за инвестиции. Цифрите не лъжат и аз се питам къде са се стопили парите и кога ще бъде насрочена проверка на казуса. Пък нека Екопак излязат чисти, но проверката е задължителна

2000

17

One Direction

08.11 2019 в 11:36

Боклукът е проблем навсякъде, дори и в една от най-развитите държави в света - Германия. Знаете ли, че немците, които са първенци и основоположници на рециклирането, произвеждат най-много пластмасови отпадъци в цяла Европа? Така че и те си имат трески за дялане и сигурно някой се облажва за сметка на друг. Но е хубаво да се учим от тях за хубавите неща, а не за лошите. Освен, че трябва да се краде по-малко от баш шефовете (щото хич май е химера) и парите да се влагат, в каквото е посочено, че ще се вложат, трябва и да имаме по-високо лично самосъзнание за разделното хвърляне на боклуците. Защото ние като граждани също сме част от проблема и решението му. Нека се стараем да ползваме по-малко пластмаса! Нека бъдем по-отговорни към тази планета, която е наш дом. Може да звуча високопарно и леко наивно, в стил Грета от Швеция, обаче е важно и трябва да го разберем. Другото - да се борим срещу далаверите и корупцията, а не да си мълчим и всеки да се спасява по единично.
 
X