Съвет към двойките: Гледайте се в очите и правете нещата заедно

"Няма разговор, няма чуване. Виждала съм двойка да сяда на масата и двамата са „заровени в телефоните“, казва психотерапевтът Ваня Овчарова

OFFNews 14 февруари 2023 в 08:50 3038 1

светофар

Снимка Янка Петкова

Светофар на Св. Валентин

За добра комуникация двойките да се гледат в очите, да се чуват и правят неща заедно, съветва психотерапевтът Ваня Овчарова. В интервю за БТА по повод 14 февруари – Денят на виното и любовта, експертът разказа за езиците на любовта и онлайн общуването и даде съвети как двойките да преодолеят пречките пред ефективната комуникация.

Хората са по-склонни да казват нещата, които не ги удовлетворяват, но не и това, което наистина ги кара да са щастливи с партньора си, отбеляза Овчарова и разказа, че в работата си е установила, че не умеем да комуникираме. Езиците на любовта всъщност това са да докосваме, да сме близо до човека, да знаем какво се случва с него, да го усещаме и да му казваме и ние какво усещаме, отбеляза психотерапевтът.

Според Овчарова това, което наистина помага за преодоляване на неефективното общуване, е всеки един от двойката да се опита да усеща своите чувства и да ги рефлектира.

Като ползи от онлайн общуването експертът отбеляза по-бързата и навременна комуникация и свързаността, но призова да не се превръща в единствен език на комуникация.

Как да общуваме ефективно

За жалост, това, което установявам в моята работа, е, че не умеем да комуникираме, посочи Овчарова. Тя добави, че партньорът си мисли: „тя знае, че я обичам“, и хората са по-склонни да казват нещата, които не ги удовлетворяват, но не и това, което наистина ги кара да са щастливи с партньора си. По думите ѝ изобщо няма разговор, няма чуване. Виждала съм двойка да сяда на масата и двамата са „заровени в телефоните“, разказа тя.

Според Овчарова това, което наистина помага за преодоляване на неефективното общуване, е всеки един от двойката да се опита да усеща своите чувства и да ги рефлектира, да ги говори, да не задържа и потиска, а да казва нещата, които усеща.

По-скоро се изговарят неща, които не ни удовлетворяват, подчерта психотерапевтът и призова да казваме и нещата, които ни правят щастливи. По думите ѝ това е добро за изграждане на комуникацията, както и двойките да се гледат в очите като си говорят, да се чуват, да правят неща заедно, да се опитат да съпреживяват с партньора.

Храната - най-ефективният език на любовта по нашите ширини

Това, което аз наблюдавам в нашия географски регион, е, че най-разпространеният език на любовта е през храната. Това, което са ни научили нашите родители и техните родители - колкото повече приготвяме хубава храна за партньора, за детето или за внучето, толкова повече знаят, че ги обичаме, посочи Овчарова. Тя го определи като универсален език. В същото време не бива да бъде единственият език, през който показваме любовта, смята експертът.

Езиците на любовта всъщност са това да докосваме, да сме близо до човека, да знаем какво се случва с него, да го усещаме и да му казваме и ние какво усещаме, отбеляза Овчарова. Тя добави, че храната като език на любовта може да бъде както нещо хубаво, така и да се превърне в нещо, което не е добре. Според психотерапевта всичко зависи от това да усещаме партньора отсреща. Имала съм двойки, в които мъжът държи непременно на вечеря да се сяда и всички да се хранят заедно, и това се превръща в терор, разказа Овчарова. Тя обясни, че може и да бъде нещо прекрасно, ако приготвим с любов храната за партньора.

Експертът отбеляза и липса на утвърждаване. В началото всичко е хубаво, но в един момент липсва и от двамата зачитане за нещата, които прави другият, и това, с което допринася, когато живеят заедно, обясни Овчарова.

Психотерапевтът посочи, че ролята на виното в комуникацията между партньорите може да бъде прекрасна. Виното може да свързва душите ни, телата ни, но нека да бъде споделено това удоволствие, това преживяване – храната и виното, и любовта, коментира тя.

Новото нормално – онлайн общуването

Най-много ме впечатлява, когато ми кажат: „ние си говорихме“, и после се оказва, че са си писали, сподели Овчарова и уточни, че разликата между това да си говорим и да си пишем в чата е огромна. Според нея позитивно при онлайн комуникацията е, че когато нямаме време, много бързо може да изпратим някакво послание, което да зарадва човека отсреща и да го накара да се усеща свързан с нас. Друго предимство е възможността на хората изобщо да се намерят в това пространство. По-бързата и навременната комуникация, свързаността – това е, коментира Овчарова като ползи от онлайн общуването.

Нека това да не се превръща в единствен език на комуникация и когато имаме нещо да говорим, по-добре да си го изговорим, посъветва Овчарова. По думите ѝ като виждаме човека отсреща, виждаме емоцията му и искрите в очите му, когато казваме нещата, които искаме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

14.02 2023 в 09:01

Това с гледането в очите, е абсолютно правилно. Седнал съм веднъж в ресторатнт с една девойка, казва ми наздраве, чукнахме се, ама нали съм си чвор, не я погледнах. Скастри ме веднага. "Като се чукаш с мен, ме гледай в очите!" Вече внимавам и винаги гледам в очите някоя, когато се чукам с нея.
 
X

Да помогнем на украинските деца!