Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

Стойнев: Подкрепяме намаляване на субсидията, но да не застрашава функционирането на партиите

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2019 в 12:28 1132 0

От „БСП за България“ сме за намаляване на размера на праговете и таваните на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Предложението на ГЕРБ и на ДПС, с подкрепата на Атака, ще доведе до изчезване на политическите партии.

Това заяви зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че това е промяна на модела и по този начин се застрашава демокрацията. „Ние ще се противопоставим на това желание. Винаги сме се борили срещу всеки опит да бъде застрашена демокрацията“, каза още той. Според него предложението на ГЕРБ е направено „на крак“, без оценка на въздействието, без да се консултират с политическите сили.

„Това показва, че управляващите никога не са търсили дългосрочно решение на проблема. За тях нещата се решават сега, днес, а утре, ако задуха друг вятър, ще се промени и решението“, коментира Стойнев. По неговите думи така се е случило с цялото законодателство.

„Сега искат да унищожат политическите партии. Нормално е да има намаляване на субсидията, защото има партии, които дори не могат да я изхарчат“, каза още той. Стойнев заяви, че БСП ще предложи на всички политически сили диалог и препоръча да не се бърза. „Ще поканим всички политически сили между първо и второ и четене, да седнем, да обсъдим и дано имаме силата да предприемем правилните действия, така че да не застрашим политическия живот в страната“, обясни народният представител.

Той подчерта, че България е от младите членки на ЕС и може би ще сме първата, която ще въведе модел, който да унищожава основите на демокрацията. „ГЕРБ обричат партиите не само да не бъдат независими, но и да изчезнат. Може да останат само 1-2 субекта и надали за това са се борили нашите предци, надали и това са основните ценности на ЕС“, допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Според него няма друга държава, в която да се търси подобен начин на финансиране, който ГЕРБ предлагат. „Ще направим свои предложения за актуализация на бюджета, но по начина, по който управляващите работят, не се прави политика“, категоричен е Драгомир Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови