Правната комисия в НС одобри закриването на специализираните съд и прокуратура

Георги А. Ангелов 28 април 2021 в 17:37 6101 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Атанас Славов (вдясно) един от вносителите на проектите заедно с Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Правната комисия одобри на първо четене предложението на Демократична България за закриване на специализираните прокуратури и съдилища. То предвижда магистратите и прокурорите от тях да се преназначат в други прокуратури и съдилища, а висящите дела да продължат пред съответните съдебни инстанции, които са компетентни да ги разглеждат и по възможност при същия съдебен състав. Промените са в законите за Съдебната власт и НПК.

Депутатите от ГЕРБ се обявиха срещу промените по време на заседанието, като се изказваха почти всички членове на комисията. Хамид Хамид от ДПС пък каза, че подкрепя дебата, но за това трябва време и от партията му гласуваха “против”, а депутатите от ГЕРБ се въздържаха. “Има такъв народ”, БСП и “Изправи се! Мутри вън!” подкрепиха предложението.

В одобрения проект се предвижда още да отпадне фигурата на специалния прокурор, която бе създадена малко преди изборите и на когото бяха дадени правомощия да разследва престъпления, извършени от главния прокурор или неговите заместници.

Промените предвиждат и само магистрати от Върховния касационен съд и Върховния административен съд с минимален стаж от 5 г. там да бъдат избирани за председатели. Изборът и освобождаването на двамата от "тримата големи" да става с поне 17 гласа от членовете на ВСС, а решението да се взема с мнозинство от съдиите, избирани от съдии.

Предвижда се да бъдат премахнати предварителните проверки, които сега могат да правят прокурорите, и се предлага да се ограничи срокът, за който могат да бъдат командировани прокурорите - до 6 месеца годишно.

Няма време за приемането 

По всяка вероятност този проектозакон няма да може да се реализира в закон преди да бъде разпуснат този парламент, тъй като са необходими поне още едно заседание в комисия и две в пленарна зала.

Комисията отхвърли проекта за промени на Николай Хаджигенов за възможността магистратите да могат да участват в избори, като кандидати на непартийна или гражданска квота или като независим кандидат.

"Голяма част от делата в специализираните съдилища приключват или с малки по размер осъдителни присъди или споразумения", заяви Атанас Славов, съвносителят, който представи проекта.

ГЕРБ видя лобизъм

Дани Каназирева заяви, че 300 дела гледани от Специализирания съд ще започнат от начало. “Защото съдебният състав няма да е същия. Рискувате всичко постигнато до този етап да се върне”, каза тя. "Това ще хвърли в хаос съдебната система", допълни тя.

Радомир Чолаков пък определи проектите като "политически рекет", като обясни, че се иска или да се даде подкрепа, или тези, които са "против", да бъдат обявени за "корупционери".

От ГЕРБ обвиниха ДБ в лобизъм, защото така щели да бъдат освободени много престъпници по знакови дела. Адвокат Николай Хаджигенов (ИМВ) отговори, че делата са десетки. “Никой не предлага делата да бъдат прекратени, а да бъдат разгледани от безпристрастен съд. Ние лобираме в полза на закона, Да, искаме да вземем бухалката от ръцете на главния прокурор”, каза той.

Ахладова видя подкрепа на ЕК

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова каза, че за законопроекти внесени от народни представители трябва да се иска становище на МС или на министъра. “Такова становище не е искано. Няма и становище на ВСС. Моля Ви да изискате становище” каза тя, Според нея няма доказателства, че специализираните съдилища не са постигнали целите си и въпросното твърдение е недоказано. “Това рискува напредъка на България по механизма за мониторинг," каза още тя. В изказването си Ахладова изтълкува последния доклад на Еврокомисията за правосъдието, като положителен и видя в него подкрепа за специализирания съд. Според нея ползите от специализираните съдилища и резултатите от борбата с корупцията тепърва щели да се видят.

Има ли един осъден за корупция?

Атанас Славов от ДБ, който е един от вносителите, заяви, че е очевидна коалицията на статуквото, която застава срещу всеки опит да се промени нещо в специализирания съд, който има функцията на трибунал. Той припомни, че механизмът за мониторинг беше замислен, като временен, но не беше отменен 14 г., а 10 от тях управлява ГЕРБ и очевидно няма успех в борбата с корупцията. Хаджигенов заяви, че делата в сепциализирания съд нарушават правата на хиляди граждани, а ефективността им е равна на нула. “Основната купчина решени дела са поради сключени сделка и за някоя цигара марихуана”, каза Хаджигенов. “Бихте ли могли да ми посочите един осъден за корупция? Не можете. Това е инквизиция и тормоз. Огромните критики на венецианската комисия се дължат на специализираните съдилища и колкото по-дълго ги закрием, толкова по-добре”, каза още Хаджигенов,

Атанас Славов обърна внимание на Каназирева, която два пъти направи внушения, че ДБ и той са лобисти. “Това е страшно обвинения. Недопустимо е пред българските граждани да се справят подобни внушения. Очевидна е омертата на управляващите да не се бори корупцията по високите етажи. Създаде се Специализираният съд и другият орган на инквизицията КПКОНПИ, само и само български граждани, дръзнали да изразят политическо мнение или пречат на бизнес интереси, да бъдат удряни", каза Славов.

Едни ги карат като мечки, за други са слепи

Крум Зарков заяви, че БСП се е обявило за закриване на специализираните съдилища в този им вид. “Специализираните съдилища бяха създадени от вашата конфигурация (ГЕРБ и ДПС бел. авт.) преди 10 години, Малко по малко тяхната компетентност нарастваше и се оказа, че в тези съдилища се концентрират всички обществено значими дела и се превърна в съд на самата власт. Продължаването на мониторинга е показател за провал. Нямат доверие, защото виждат как едни ги карат като мечка, а за други са слепи. Закриването трябва да се направи спокойно. Фигурата на прокурор, разследващ главния, трябва да бъде премахната”, каза още Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови