Отново в задънена улица: СОС остава без председател

OFFNews 18 декември 2023 в 13:21 2631 3

СОС

Снимка БГНЕС, архив

СОС

И днес Столичният общински съвет не избра председател, въпреки че Борис Бонев се отказа да се кандидатира, а вместо него бе издигната Грети Стефанова от ПП, ДС и "Спаси София". 

Следващото заседание ще е на 11 януари 2024 г. Това предложение дойде от Карлос Контрера от ВМРО и беше подкрепено от ГЕРБ, БСП, Възраждане и ИТН. Групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" искаха следващото гласуване да е на 20 декември.

Предложенията днес бяха две - Грети Стефанова, която получи 22 гласа, и Пламен Данаилов от ИТН. За него гласуваха шестима общински съветници. Две бяха недействителните бюлетини. 

Така и петият опит на СОС да си избере пръв сред равни завърши с неуспех. 

Преди да се премине към процедурата за избор на председател на СОС, групата на "Възраждане" излезе с декларация срещу демонтиране на ПСА и пак поиска софиянци да се произнесат на референдум. 

"Предлагаме Грети Стефанова за председател на Столичния общински съвет (СОС), защото тя е достоен кандидат", заяви Борис Бонев. Той обясни, че Грети Стефанова е най-възрастният общински съветник, с най-много житейски опит в СОС, а преди това и в администрацията. Бонев обясни, че предлагат Стефанова, за да бъдат приети докладите за милионите левове за канализация, за да бъде приета План-сметката и за да бъде приет бюджетът на София. Бонев даде пример с избора за председател на Народното събрание, когато при подобна криза с избора на председател поста зае Вежди Рашидов. 

БСП и "Възраждане" напуснаха залата. И от двете политически сили отговориха, че няма да подкрепят избора за Грети Стефанова и няма да издигат собствени кандидатури. Иван Таков от БСП поясни, че заради доказано незаконните действия по ПСА от партията искат оставката на областния Вяра Тодева, зам.-областния управител на София Георги Чичков, както и на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков. 

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера припомни, че при избора на кмет на район "Красно село" в предишния СОС, когато е била предложена за поста, Стефанова заяви, че предложението сигурно е взета на три ракии.  Как тогава сега ще отговаря за всички столични райони на Столична община, попита той. 

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС също заяви, че не подкрепя номинацията на Грети Стефанова като видя демагогия и лицемерие в призова на Бонев за загърбване на егото на общинските съветници, като вече 10 дни чакат предложенията за програмата им за управление на града. "Вие сте шампиони по загърбване на егото", каза още Прошков по повод решението за демонтиране Паметника на Съветската армия.

"Ако ще има ляво управление на София, ние няма как да бъдем част от него", заяви и общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС). 

От три седмици ние предупреждаваме, че в София се готви тежка червена сватба. Всички, изказват съжаление, че тя не се състоя заради нарязването на ПСА, коментира Георгиев. 

Антон Хекимян посочи, че Борис Бонев се оплаква от рано сутрин по медиите, че някой е отрязал ръката на МОЧА, която е трябвало да ги подкрепи в СОС. 

Кметът Васил Терзиев призова тези, които са управлявали, също да поемат отговорност. Има 70 млн. лева за плащане и 0 лева по сметките, каза той. 

След изказване на Лорита Радева от ГЕРБ-СДС стана ясно, че по сметките на общината има 438 млн. лева. Има, съгласи се Терзиев, но обясни, че без действащ СОС не може да прехвърля суми между отделните пера. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

3

user4eto

18.12 2023 в 14:46

Aз не знам що още ги търпим тия от БКП, ИТН и Вгъзраждани.
Такива циркове само в майка им руzия да разиграват.

14048

2

voododoll

18.12 2023 в 13:56

СОС в момента е импотентното отмъщение на коалицията БСП, ИТН и Вгъзраждане, за безплодните им опити да саботират държавата

1017

1

IvoIvo

18.12 2023 в 13:51

Е, тия сериозно ли???
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика