Нинова: Отпадането на ДДС за хляба може да не намали цените, но ще ги задържи

Йорданка Веселинова 25 май 2022 в 15:31 1428 3

Нинова

Снимка Архив - БТА

Корнелия Нинова

Отпадането на ДДС за хляба може да не намали цените, но ще ги задържи такива, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание.

Така най-сетне, след седмици отричанe, Нинова призна, че предложената от тях мярка може и да не се отрази на крайните потребители. 

Левицата отдавна заговори за отпадането на ДДС за хляба - мярка, която бе представена като антикризисна и в подкрепа на най-уязвимите. От "Демократична България" определиха тази идея като неработеща, а от ГЕРБ-СДС - като проинфлационна и доказано неработеща. Бившите управляващи припомниха, че когато намалиха ДДС за хотелиери и ресторантьори, крайната цена не се намали. На същото мнение са и експертите - според тях тази мярка е в подкрепа на бизнеса, а не на потребителите. Въпреки това предложението на БСП влезе в окончателния антикризисен пакет на правителството. От "Демократична България", критици на идеята, заявиха, че е нужна много нормативна работа с преработка на закони, за да може ставката за хляба да падне.

Нинова обаче заяви, че отпадането на ставката ще доведе до изсветляване на сивия сектор.

По думите й помощите могат да влязат в сила от първи юли, но ако НС бързо приеме нужните промени в законите, включително в Закона за ДДС, и актуализацията. Междувременно тя е разпоредила по-строг контрол, за да няма спекула в цените.

"Правителството подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и българските домакинства. Трябва да гарантираме, че тези пари ще стигнат до своите адресати и да няма да има търговци спекуланти и посредници, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората", каза вицепремиерът.

Нинова заяви още, че в момента основен фокус са бензиностанциите. Причината е отстъпката от 25 стотинки на литър за зареждане на до 50 литра обикновен дизел или бензин. Според Нинова трябва да се следи дали отстъпката действително се дава за най-евтиното гориво и дали се спазва таванът от 50 литра.

Корнелия Нинова подкрепи идеята на Кирил Петков за свикване на КСНС по темата Македония. Тя припомни, че такъв трябва да се свиква на всеки три месеца. Тя обаче обяви, че левицата е против вдигането на ветото преди Скопие да изпълни всички точки от Договора за добросъседство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

26.05 2022 в 01:54

леля, да та светна, че по презумпция всеки търговец е спекулант. Целата на всеки търговец е да прави максимално възможната печалба. И единствено пазарът и конкуренцията трябва да влияят на цените. Другото е комунизъм, а той води до кошмари, както добре знаем!

2073

2

Johnny B Goode

25.05 2022 в 18:09

Тази пача е еманация на 100 години социалистическо мислене.
Само гледа къде да дава, без да мисли откъде ще взема и кой ще плаща сметката.

1036

1

Pelkinov

25.05 2022 в 15:55

Както намалява цените в ресторанта