Кой е Джевдет Чакъров - уравновесен воин на ДПС и борец срещу ГМО

Даниела Добрева 03 януари 2024 в 15:55 8005 3

Чакъров

Снимка БГНЕС

Джевдет Чакъров

Джевдет Ибрям Чакъров, когото Ахмед Доган предлага за съпредседател на ДПС, е роден през 1960 г. в Асеновград. Завършил е Медицинския университет в Пловдив, специалност "Обща хирургия". През май 2015 г. придобива научна степен "доктор по медицина" след публична защита на дисертационен труд по обща хирургия. Женен, с две деца.

Джевдет Чакъров става член на ДПС още при създаването на партията на 4 януари 1990 г.

Като политик работи основно в ресорите екология, здравеопазване и международни връзки.

Бил е депутат от 39-ото Народно събрание досега и е бивш министър на околната среда и водите в правителството на Тройната коалиция - НДСВ, БСП и ДПС, с премиер Сергей Станишев. Тогава оглавяваното от него МОСВ подготвя Оперативната програма "Околна среда", одобрена от Европейската комисия през ноември 2007 г. (в началото на същата година България става пълноправен член на ЕС) и започнала през март 2008 г. 

През 1996 г. е избран за член на Централното оперативно бюро. От май 2005 г. до 2019 г. е вицепрезидент и член на Бюрото на Либералния интернационал, като е избиран на тези постове девет мандата последователно без прекъсване. Работи в региона на Югоизточна Европа и Централна Азия.

ДПС е пълноправен член на Либералния интернационал от 2003 г. Кандидатурата на движението е представена от Чакъров година по-рано. Години наред той отговаря за международните връзки на партията си по линия на интернационала и европейските либерали.

През 2011 г. като депутат от парламентарната комисия по околна среда и води Джевдет Чакъров е един от първите, които повдигат темата за рисковете от либерализиране на Закона за ГМО. Проектозаконът е внесен в НС след благословията на правителството на ГЕРБ. Между първо и второ четене на измененията Чакъров внася предложения да се запази рестриктивният режим на приетия през 2005 г. действащ Закон за ГМО. А кабинетът е принуден да отстъпи пред силния обществен натиск и текстовете отпадат.

В края на 2012 г. се разгоря скандал, в който бе замесено и името на Джевдет Чакъров. Тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че смяната на статута на земи край Несебър е станала с позволението на бившия министър-председател Сергей Станишев и земеделския му министър. Чакъров категорично отрече да е участвал в процедура по продажба на терени край Несебър като министър на околната среда и водите. 

Скандалът с 29-те декара земя между Равда и Несебър избухна, след като еколози сигнализираха, че вероятно става дума за строеж на терени, част от защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000. Появиха се и съмнение, че имотът е продаден на изключително занижена цена, като първият купувач е спечелил милиони при препродажбата му.

"Като бивш министър на околната среда и водите в периода 2005-2009 г. заявявам категорично, че не съм участвал в процедурата по оценка на коментираните в момента терени в Несебър, предназначени за застрояване, за които се посочва, че влизат и пясъчни дюни. Никой тогава не ми е представял информация за провеждане на каквито и да било процедури, още повече за дюни", посочи Чакъров в официално обръщение до медиите.

И допълни, че винаги е работил за запазване на природните богатства на страната и е реагирал, когато е бил сезиран за нарушения.

"Един такъв случай например касае пясъчните дюни в близост до плажа "Какао бийч" в курорта Слънчев бряг. Като министър на околната среда и водите получих сигнал, доколкото си спомням, за проект за изграждане на басейн пред хотел на този терен. Назначих веднага проверка и след като тя потвърди сигнала, разпоредих да не се разрешава строителството. А инвеститорът, който беше изградил дървени пътеки върху дюните, получи предписания да възстанови увредените места", заявява още бившият екоминистър.

Спокойният иначе Чакъров бе изваден от равновесие още веднъж, след като бе обвинен от лидера на ДСБ Атанас Атанасов през 2008 г., че негово пътуване в чужбина е било с пари от "черната каса" на ДПС и че името му е в разработката "Лиана". Чакъров реагира, че движението изобщо няма черна каса и че пътуванията му могат да бъдат проверени, а атаката срещу себе си възприе като атака към ДПС.

Разработката на ГДБОП "Лиана" започна през 2006 г. и бе насочена срещу "черните каси" на ДПС, пълнени от дървената мафия. Над 10 лица, близки до управляващата тогава ДПС, са били разследвани. Някои от тях са заемали ръководни позиции в министерството на здравеопазването и на околната среда и водите. Единственото протекло име обаче бе това на Джевдет Чакъров.

Самият той категорично отрече да е разпитван по този повод и допълни, че не се притеснява от нищо.

Години по-късно - през 2020 г., бившият шеф на митниците и ексшеф на ГДБОП покойният вече Ваньо Танов обяви, че в разработката "Лиана" фигурират имената на трима бивши министри. Той изтъкна, че ГДБОП е работила четири месеца и са били "събрани данни за схеми и определени кръгове". "Има и от БСП, и от ДПС министри", каза тогава Танов, но отказа да назове конкретни имена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

04.01 2024 в 07:53

Тоя сигурно и срещу кемтрейлс би се борил, като го гледам... :D

2073

2

Johnny B Goode

03.01 2024 в 16:39

"Борец срещу ГМО"
Ако всички подобни дъвки за малоумни свършат някой ден, сигурно ще се появят борци срещу гравитацията или срещу океанските течения.
Както каваше на времето професор Брадистилов, докато има говеда, ще има и касапи.

-529

1

6екеr4о

03.01 2024 в 16:20

Няма нищо по-фалшиво от борбата с ГМО!

На пазара няма нито една храна, нито растителна, нито животинска, която която да не е произведена от хибридни сортове и/или породи!?

Ма нали трябва да паразитираме върху тъпоглавието на народонаселението, то не беше Джендър-а, продажба на деца в Норвегия, МОЧА, списъкът е безкраен...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика