Христо Иванов срещу президента: Приказките за празен чек са празни

ГЕРБ и ДПС трябва да останат извън изпълнителната власт, ИТН да престанат да ни занимават с шизофренията си по темата за РСМ, заяви лидерът на ДБ

OFFNews 26 юни 2022 в 11:45 9136 15

Христо Иванов

Снимка БТА архив

ГЕРБ и ДПС пропуснаха врмето да се променят, заяви Христо Иванов

ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управленска формула. Те трябва да останат извън изпълнителната власт, с тях може да се работи тематично и да се търси подкрепа по отделни предложения. Те изпуснаха времето да се променят. 

Това каза Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България", по БНР. Очакваме да видим каква ще бъде визията на мандатоносителя от "Продължаваме промяната", които правят заявка за опит за съставяне на правителство. Който получи мандат, трябва да намери формулата с кого и по какъв начин ще разговаря, обясни той. 

И подчерта, че влизаме в период, в който българската политическа система се състои от средни по размер политически формации, а това задава коалиционната политика като норма. "Ще трябва да се научим да функционираме по подобен начин". 

Иванов заяви, че добре за страната е да се намери работеща формула за продължаване на промяната, но без да се стига до избори, тъй като "те биха усложнили още повече конфигурацията в бъдещ парламент". Според него "много по-вероятно е да отидем на избори".

Иванов допълни, че приказките за празен чек за Северна Македония са празни, тъй като и решението на парламента за френското предложение, и записаните гаранции в заключенията на Европейския съвет са под условие - ако се подпише двустранния протокол. 

Народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, заяви вчера президентът Румен Радев. 

Всъщност преговорите могат да не започнат или да бъдат спрени, не България, е ЕС може да наложи вето на РСМ. Ако Македония няма конструктивен подход, може да се окаже в положението на Турция, обясни Христо Иванов. 

Без гласа на бг правителството нито ще се отварят преговорни глави с ЕС, нито ще се затварят, подчерта Иванов. А Има такъв народ трябва да престанат да ни занимават със своята шизофрения по тази тема, допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

810

15

Ми не не съм, но точно умнокрасивите, тоест младите и кадърните, ще ви сложат на мястото ви- ДС зависимите и полезните им идиоти.Въпрос на време.

2994

14

Гражданин

26.06 2022 в 20:09

А моралното падение няма как да не е умнокрасив.

810

13

Рашистът-путлераст няма как да е българин, макар да носи звучното българско име бора мора!

1855

9

Чосър

26.06 2022 в 16:02

И това ли в ПИК го пишеше.. щото Гугъл помни как Иванов каза, че няма как да подкрепят Радев..

2994

8

Гражданин

26.06 2022 в 16:02

Путинизме, дето бил морално падение, какво падение е да направиш ОФ с главните путинисти у нас? Ти мислиш ли, или опорки спускаш?

2994

7

Гражданин

26.06 2022 в 16:00

Четеш ли книги? Типично полуинтелигентски (днес му казват умнокрасив) въпрос. Какви книги? Съчиненията на др. Тодор Живков? Предсказанията на Ванга? Не такива книги не чета.

2994

6

Гражданин

26.06 2022 в 15:57

Нагла умнокрасота. Ти активно промотираше льотчика на изборите и работеше срещу собствения си кандидат, а сега акъл даваш. Потомствен политически отпадък.