112 - спешен телефон, ама на /не/доверието*

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2015 в 14:16 5527 5

Преди години спешните телефони се обединиха в един общ – 112. Той е международен и важи за целия ЕС. По примера на Щатите с техния 911. До тук добре. Само че у нас, като почти всичко останало, и това не върши работа.

За 6 месеца и половина съм звънял 4 пъти на т. нар. спешен телефон и нито веднъж не са се отзовали.

Един път за камион на околовръстното шосе, който ръсеше чакъл. Искаха ми номер на камиона, казах им го. Въпреки че пред камион не е хитро да се кара, а зад него беше почти невъзможно. Добре, че имам хендсфри, та съумях да го следвам от връзката с „Драгалевци“ чак до „Бъкстон“, където той зави явно за някакъв строеж. Наложи се през цялото ми следене да им обяснявам откъде минава, с колко кара, каква марка е и къде точно е завил. Дадох си името, сътрудничих през цялата им тромава система. Направих си труда да се отклоня от собствения си маршрут, за да видя дали ще има някакви последствия – ами нямаше. Нито някой го спря, нито после бяха изчистили пътя.

Друг случай беше отпреди месец, когато на връщане към София след невероятно готин уикенд по магистрала „Люлин“ малко след Дупница ме изпревари някакъв джигит в аварийната лента, изравни се с мен, колкото да ми направи знак, че съм луд, и отпраши с мръсна газ. Очевидно съм карал с „бавната“ разрешена скорост за магистрала в средна лента. Защо не ме задмина отляво, както се прави, само той си знае. Тогава се движих с мотоциклет и нямах възможност да карам и говоря едновременно. За това на първата отбивка за селце спрях, свалих шлема, обадих се и се започна: „Ама с каква кола? Какъв е номерът? Кой модел на съответната марка? Какъв цвят е колата? Колко са били в нея? Коя година е моделът? А вашето име? Благодаря за съдействието, ще предадем на колегите.“

След това се върнах на магистралата и настъпих газта, за да видя има ли резултат. До столицата имаше на цели две места пътни полицаи, спрели разни автомобили, но нито един от тях не беше посоченият от мен. И тъй като, както знаем всички, проверките от пътни полицаи обиновено „изяждат“ по 20-ина минути, а мойто обаждане заедно с отбивката и връщането на главния път отне не повече от 5 мин., просто нямаше как да го пропусна. 

Третият случай бе идентичен, само че в града и няма да го описвам.

А последният бе за шумни съседи, които цяла нощ крещяха нечленоразделни звуци. Сигурно са имали повод, определено бяха почерпени, но в делничен ден е „меко“ казано дразнещо. Позвъних на 112 и обясних ситуацията, а оттам ми поискаха моя адрес!?! Вежливо обясних, че не се обаждам, за да докладвам себе си. Трябвал им, за да могат „колегите“ да се ориентират, след като не знам точния адрес на тези, от които се оплаквам. Дадох си адреса и обясних между кои преки се случва шумотевицата, на кой етаж, също и че е единственият светещ апартамент, а и се чуват от над 100 метра, сякаш са ти под прозореца. Диспечерът каза, че трябвало да говори с дежурния, защото ако нямало излас откъм улицата, нямало какво да направят, а такъв има, както вече им бях казал неколкократно. Последва някаква дебилна мелодийка в продължение на 5 минути. След това ми обясниха, че ще бъде пратен патрул до 10-ина минути да провери. И тъй като беше невъзможно да се спи, защото дори затвореният прозорец не водеше до съществена разлика в нощната "тишина", взех да чакам развитие по въпроса. Докато чаках, нервна съседка им изкрещя да се спрат вече, което доведе само до ответна реакция – още повече вряскане този път по неин адрес. След малко им омръзна и си продължиха купонът. Измина час от моето обаждане, патрул не се появи, а пияндурниците се умориха и така към 04:30 шумът спря.

И какво излиза? Ако имаш ситуация, която налага намесата на „органите“, няма да се случи. „Колегите“ имат нужда от подробно описание на всички детайли и за какво? За да не дойдат.

Това, което ми прави впечатление е, или че на този телефон дежурните са малоумни, или се насърчава саморазправа. И в двата случая смисъл от този дежурен телефон няма. Единствената полза е, че все пак някой ще вдигне слушалката. Какво от това обаче? Телефоните на доверието и секс телефоните също ги вдигат денонощно. Да оттам те цакат с пари, но може би съдействието ще е по-голямо. 

 Ами ако става въпрос за нещо наистина важно – като обир или нападение например? Сигурно се очаква да спрем извършителят, да му кажем да си сипе едно голямо, докато го описваме в детайли. Нали уж имало gps-и, можели да проследят обаждането от 112? Тогава кому е нужно това протакане и до кога ще даваме заплати на хора, които не вършат нищо?

Никой не очаква да сме като в Америка, където, като се обадиш, дори не ти казват „Ало“, ами първо чакат да разберат за какво става въпрос и ако е случай с нападатели, не те издават. Никой не очаква да реагират за минути, но поне изпратете този „патрул“, за който сте казали, че ще дойде. Дори след час да е.

Ще завърша с виц, който четох наскоро:

Дядо звъни на 112 и казва „Обират ми реколтата.“ Оттам му отговарят, че в момента няма свободни коли. След малко възрастният човек звъни отново: „Не пращайте никой, застрелях ги всичките.“ След 10 минути пристигат специалните части и една камара полицейски коли и арестуват всички.
Полицай пита дядото: „Вие защо излъгахте, че сте ги избили?“ Дядото отвръща: „А вие защо казахте, че нямате свободни коли?“. 

________

*Материалът ни е изпратен от нашия читател Никола Георгиев, заглавието е на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2015 в 11:22

И аз да добавя един случай от преди 2-3 години във Варна, на паркинга на Пикадили до окръжна болница към един през нощта. Събрали са се към 50 човека пуснали са си музика и наобиколили един пич в Лада. Пичът с ладата е настъпил газта, свисти с гуми и се върти на място. Повъртя се и с мръсна газ излезе от паркинга и почна да върти обиколки със 100-тина км/ч в малките улички около пикадилито, минавайки включително и покрай мен. Обадих се на 112 и им разказах какво се случва и къде. Те ме попитаха какво искам от тях. Предложих им полицията да си свърши работата. Те извинително ми казаха, че нищо не можели да направят "щото те ще се разбягат ние докато стигнем". А че сме викали линейки и сме чакали по 30-40мин при положение, че живеем на 3 преки от спешното...

А за да съм напълно честен, Коста, твоя случай с кучетата и котките на съседа ти е кофти, но не е спешен, т.е., не е за 112... Според мен

14.07 2015 в 19:08

112 никога не е било към мтел и няма как 1-2 души да отработят 5-6 хиляди сигнала на денонощие ДОРИ само ако ги прехвърлят.

14.07 2015 в 14:47

Едно време помня, че 112 беше в централата на м-тел и един-двама души да са отговаряли за него и винаги ти вдигаха, свързваха те с полиция/пожарна/бърза помощ и помагаха, нещата се задвижваха веднага....сега е някаква държавна амалгамация и не става чеп за зеле.


Е*аси парадокса...

14.07 2015 в 14:39

Имал съм вземане даване с 112.

Първи случай. Бяхме седнали в парка. Пиехме бира. Прилоша ми и съм припаднал. Приятели звънят на 112.
- Какъв е случая?
- Приятел припадна изпратете линейка!
- Пил ли е нещо?
- Да една бира. А, не, дори не я е изпил цялата.
- Съжалявам имате нужда от полиция не линейка. - тук диспечерката затваря. Приятелите с такси ме закараха, в болница. Дежурния казал че, половин час да са се забавили и съм бил за оня свят.

Втори случай. Някакъв младеж, стреляше с въздушна пушка по тичащи пред блока момичета, а те се заливаха от смях. Явно така си казваха че се харесват. Обадих се и обясних много подробно, къде са какви са и какво правят. Поискаха ми името. Казах че, моето име няма нищо общо със скучая. Диспечерката ми се тросна, че с анонимки не се занимавали. Както и да е, казах го , и изпратиха патрул. Не стоях да видя какво свършиха, но надали е много.

Трети случай. Имаме съсед на долен етаж който има над 3 кучета (никой не знае колко са точно, просто не винаги са същите 3) и поне 10 котки. Миризмата на етажа може да тръшне млад бик в разцвета на силите си, и да накара патоанатом да повърне. А лая е нетърпим 25 часа на ден 8 дни в седмицата. Обадих се на 112 да изпратят който трябва , че това не се издържа. Те ми казаха, че само до това им е в момента и ми затвориха.

Незнам на кой точно трябва да разчитаме в такива ситуации, но 112 явно не е за това за което мислим, че е ...

14.07 2015 в 14:37

Вицът е готин е обобщава цялата статия, а може би и цялата ни държава, кой знае...