''Полегналите христосчета'' на Вежди Рашидов възмутиха богослова Василианна Мерхеб

OFFNews 25 октомври 2022 в 15:33 7910 2

Василианна Мерхеб

Снимка Личен архив

Василианна Мерхеб

Богословът Василианна Мерхеб изпрати до редакцията на OFFNews гневно писмо по повод рисунките, които най-възрастният народен представител в 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов скицираше по време на дебатите за избор на председател на парламента.

След като репортери видяха заниманието на известния скулптор по време на политическите препирни и се поинтересуваха какво е рисувал, Рашидов обяви, че си е драскал "полегнали христосчета". Именно това е поводът за гнева на Василианна Мерхеб.

В крайна сметка след тридневни безумни дебати именно творецът от турски произход оглави българския парламент и стана първият мюсюлманин на най-високия пост в държавата.

Василианна Мерхеб обаче твърди, че Рашидов е извършил богохулство.

Ето и писмото ѝ до редакцията на OFFNews:

Търся Ви по повод една изключително скандална ситуация, която сякаш остана незабелязана от медиите, поради това че сме в период на ежедневни скандали и нелицеприятни ситуации. Но за съжаление в случая става дума за нещо, което е повече от скандално, тъй като
новият председател на Парламента си позволи публично да богохулства, твърдейки че рисува (https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12848028) „полегнали христосчета“ (https://novini.bg/video/35326) по време на своята работа.

Това породи остра реакция на български граждани християни в социалните мрежи. Представителят на ПП ГЕРБ Георг Георгиев на свой ред публикува остро възмущение от изказване на Асен Василев, който използва пример за папата без да поругава вярата, но този факт г-н Георгиев очевидно е предпочел да игнорира, опитвайки да атакува свой политически опонент. Но когато става дума за вярата и когато ПП ГЕРБ в по-голямата си част декларират, че са православни християни и си затварят очите, когато някой публично, кощунствено се надругава над Христос и Църквата, си мълчат.

Във връзка с това се обръщам към Вашата медия, ако прецените, да публикувате неговият пост във фейсбук и текста, с който му отговарям в качеството си на православна християнка (политолог и богослов), предвид факта че с подобно действие не само моята съвест е поставена на изпитание и текстът на моето обръщение към него и партия ГЕРБ представлява определено не само мое лично мнение, а е подобаваща позиция на всеки вярващ човек.

В текста настоявам, представлявайки гласа на всички възмутени от неговите думи християни, Вежди Рашидов публично да се извини, така както публично си позволи да хули по Христос.

Искрено се надявам, че чрез Вашата медия нашият призив ще бъде чут.

Василианна Мерхеб настоява Рашидов да се извини за изказването си, с което според нея оскърбява православните християни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

25.10 2022 в 16:45

Ееее, не съм му фен на Важди, ама хайде сега да отидем да му извадим едното око и да го промушим така, че да се парализира поне частично. Това са глупости - всеки може да си рисува какво си поиска. Аз също съм православен християнин, макар и не чак дотам религиозен, но нека не намесваме религията в светското!
 
X

Да помогнем на украинските деца!