Ватикана краде биографии на кардинали от Уикипедия

Борислав Белев 10 януари 2012 в 17:25 2757 0

29568-wikipedia-logo
29568-wikipedia-logo

Ватикана е ползвала безплатната онлайн енциклопедия Уикипедия, за да събере биографиите на 22-ма кардинали, без да посочи източника, установиха световните медии.

Разпратените до много журналисти материали са изцяло копирани от английската версия на енциклопедията. В биографиите на много от тях има интересни извадки, които са били попълнени в Уикипедия от различните анонимни автори на статии в енциклопедията, но изглежда никой от Ватикана не е разгледал какво е написано в тях.

В стил, който не приляга на Ватикана, архиепископът на Утрехт Уилем Йакобус Ейк е описан със „склонност към консерватизма, особено що се отнася до аборта и хомосексуалността, което го прави един най-нашумелите религиозни мъже в Холандия“.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди посочи, че статиите от Уикипедия са ползвани временно, заради краткото време, с което се разполагали. Биографиите на кардиналите вече са започнали да бъдат замествани с официални такива.

Все пак е странно, че въпреки гигантската си древна библиотека от 180 000 ръкописа и 1.6 милиона книги, разположени на 86 километра от рафтове, Ватикана все пак не е имала под ръка биографиите на 22 изявени кардинали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови