Викат Бисеров и гард от НСО на очна ставка заради противоречиви показания

Юлиан Христов 16 януари 2014 в 11:23 3885 0

Христо Бисеров ще се яви на очна ставка с охранителя от НСО Георги Райков
Христо Бисеров ще се яви на очна ставка с охранителя от НСО Георги Райков

Бившият депутат от ДПС и зам.-председател на парламента Христо Бисеров ще трябва да се яви на очна ставка с охранителя от НСО Георги Райков по делото срещу Октай Енимехмедов. 

Причината да бъде насрочен паралелен разпит на двамата свидетели са констатирани разминавания в показанията им по отношение на оръжието на нападателя на Доган. 

Днес Христо Бисеров беше разпитан, след като съдът направи няколко неуспешни опита да го призове. Пред съдиите той каза, че след като е видял пистолета на земята, той го предал на Георги Райков. Според Бисеров обаче оръжието било без пълнител. В едно от предходните заседания по делото охранителят от НСО каза, че предаденият му пистолет бил с пълнител. 

Според обясненията на Христо Бисеров, минути след нападението над Доган и обезвреждането на Октай Енимехмедов, той видял пистолет. Около оръжието бил депутатът Рамадан Аталай. Тогава Бисеров взел пистолета с два листа хартия и го предал на гарда на НСО. Бившият зам.-председател на парламента обясни пред магистратите, че пистолетът е бил без пълнител.

Днес стана ясно, че поръчаните експертизи по делото не са готови. Те трябва да дадат отговор на въпроса дали оръжието на Октай е било годно за стрелба. В първите дни след неуспешното нападение над Доган, стана ясно, че пистолетът на престъплението е бил със счупен пълнител, но е бил зареден с три патрона. Два от тях били сигнално-звукови и един от така наречения тип „технически пипер" с дразнещ очите и дихателните пътища газ.

Противоречията около целостта на оръжието съпътстват процеса от началото му. След разпита на 21 октомври на Николай Първанов от охраната на НДК, полк. Георги Райков от НСО и Адриян Петров от "Криминална полиция" се оказа, че важни факти в обясненията на тримата се разминават.

Според Първанов огнестрелното оръжие, с което Енимехмедов нападнал Доган, било получено по-късно след задържането на обвиняемия. Пищовът бил разглобен в черен плик, оставен без надзор на земята пред една от залите в НДК. Той каза още, че не познава точно служителя, който донесъл пистолета. По думите му, в черния плик имало пистолет, пружина и пълнител.

Полк. Георги Райков даде други обяснения. Той заяви, че Христо Бисеров му донесъл оръжието, завито в лист хартия. Заедно с него имало и гилза. Според гарда оръжието е било по цяло, като от него бил свален пълнителят.

Разминавания в показанията имаше и по отношение на това къде е бил пликът с оръжието. Полицаят Първанов твърди, че го е открил захвърлен пред залата, а гардът от НСО е категоричен, че той лично го е предал на полицая.

Следващото заседание по делото, когато Бисеров и Райков ще трябва да дадат показания, е на 12 февруари. 

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews