Три пъти е по-голяма вероятността от катастрофа при мокра пътна настилка

Средно 500 катастрофи с пострадали хора възникват всяка година през месец декември

OFFNews 23 декември 2020 в 09:30 1528 0

Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни превозни средства да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъждовно време или мокри пътни настилки.

От Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовават всички, които ще предприемат пътувания за празниците, да намалят скоростта и да увеличат дистанцията, особено при неблагоприятни метеорологични условия.

Средносрочната прогноза за времето показва, че през следващите дни на места в страната ще има превалявания, ниските температури също са предпоставка за образуване на слана, а на по-високи места – и на заледяване. Дори при добри метеорологични условия на времето е важно хората да бъдат със засилено внимание, защото се очаква интензивен трафик.

Анализ на данните за пътния травматизъм сочи, че средно по 500 ПТП с пострадали хора възникват всяка година през месец декември. По тази причина от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовават хората да бъдат особено внимателни.

„Предстоят едни от най-обичаните празници. Въпреки че искаме да сме с близките си, много от нас ще спазят препоръката на здравните власти за социална дистанция. Нека обаче спазваме дистанция и когато сме на пътя, защото именно тя може да ни даде времето да реагираме и да ни предпази да попаднем в инцидент, последствията от който могат да са фатални“, призовават експертите.

Сред най-важните съвети за безопасно пътуване през зимата е техническата изправност и подготовката на автомобила. Изборът на гуми е ключов, а елементите, които водачите понякога подценяват, са също много важни – изправността на чистачките и светлините, както и колко добре е изчистен автомобилът от натрупан сняг върху него.

„Не трябва да забравяме, че максимално разрешената скорост е изчислена при добри метеорологични условия. При дъжд, снеговалеж или ограничена видимост, намалете скоростта и увеличете дистанцията“, подчертават още експертите.

Те апелират и никой да не подценява умората, когато е на път и поясняват, че хиляди хора по света всяка година губят живота си, защото са заспали на волана. „Разсейването е също толкова опасно, затова включете самолетния режим на телефона, настройте GPS системата и изберете музиката, която ще слушате, преди да потеглите. Когато шофирате, двете ръце трябва да са на волана, а погледът да следи само трафика“, посочват от Агенцията.

„Един основен съвет за пасивна безопасност: всички пътници в превозното средство да поставят обезопасителните си колани. Коланът на задната седалка също е задължителен, а той спасява живота не само на пътника, който го носи, но и на човека, който седи пред него“, се посочва още в препоръките на Агенцията. Акцент се поставя и на задължителното изискване децата до 12 г. да пътуват в специализирано детско столче.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови