Quantcast

Продължава иновативната поредица от кинолектории на МОН за гимназисти

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2020 в 13:48 589 0

Инициативата "Обучение чрез изкуство" представя филм за писателя Георги Марков с въвеждаща лекция на д-р Георги Тенев, на 26 октомври 2020г. от 13:00ч., в зала на Военната Академия.

Иновативната поредица от кинолектории на Министерство на образованието и науката има за цел да разшири хоризонта на традиционното образование, като надгради обучението по история и литература за гимназиалния курс с различен поглед върху изучавания материал и даде допълнителна перспектива и контекст върху действителни събития и личности през специално селектирани висококачествени документални и игрални филми.

"Стремежът ни да подготвим младите хора за живота, което е всъщност основната задача на училището, е свързан с това не само да предадем знания и да ги изпитаме, но и да им дадем възможност чрез филмовите дискусии и документалното кино да узнаят и едновременно с това да почувстват събитията, хората и историята по различен начин. Може да наричаме тази инициатива част от гражданското възпитание или част от социализацията им, но всъщност става дума и за впечатляващо събитие в ученическия живот, което не се забравя", каза Наталия Михалевска, директор на дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" на МОН.

Филмът "Чувство за непоносимост" на режисьора Боя Харизанова по сценарий на Дочо Боджаков, носител на редица престижни награди, разказва за живота и творчеството на Георги Марков до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Сюжетът е базиран върху есето на Георги Марков "Чувство за непоносимост" от сборника "Задочни репортажи за задочна България", а ролята на разказвача е поверена на актьора Калин Врачански.

"Едно от посланията във филма е, че животът на Георги Марков може да разкаже много за периода, в който е живял. Спекулациите около смъртта му това дали е бил агент, дали е бил двоен-, троен- агент, дали е бил дисидент или не е бил дисидент остават на втори план, защото преди всичко той е бил значим писател и смятам, че произведенията му трябват да се четат и днес", разказва режисьора на филма Боя Харизанова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !