Над 110 хил. ученици на изпити тази седмица: маските са задължителни, ще има зали за карантинирани

OFFNews 15 юни 2021 в 13:51 1872 0

Снимка Pixabay

Повече от 111 000 ученици от 7. и 10. клас ще се явят на националното външно оценяване през тази седмица, съобщава Министерството на образованието и науката.

Изпитът по български език и литература (БЕЛ) е в сряда, 16 юни, по математика - в петък, 18 юни.

На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание.

VII клас

Седмокласниците се явяват в 1699 училища. Очаква се на БЕЛ и математика да се явят над 59 800 ученици.

НВО започват в 9 ч. и включват две части. Първата е тест с 25 задачи. 18 от тях са с избираем отговор. 6 изискват кратък свободен отговор, една - разширен. Втората част продължава 90 мин. Седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

X клас

След 10. клас изпити ще има в 999 училища за над 51 600 ученици. Те започват в 8 ч.

НВО продължава 90 мин. и съдържа тест с 23 задачи - 14 с избираем и 6 с кратък свободен отговор. Включени са задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първия гимназиален етап.

За да избегне технически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит МОН организира стрес тест. Всички училища, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, свалиха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В МОН не са постъпили сигнали за затруднения, информират оттам.

Достъп

Учениците ще се допускат на изпитите с маски и срещу документ за самоличност - лична карта, ученическа лична карта, ученическа книжка, задграничен паспорт.

Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала ще работят не повече от десет ученици.

Подготвени са изпитни зали за карантинирани ученици. Към 15 юни т.г. под карантина, като контактни с болни, са 16 седмокласници и 49 десетокласници.

На изпитите може да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика - също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Изпитната зала и сградата могат да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, ако ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа. Десетокласниците, които ще се явят на изпит по чужд език, трябва да имат минимум 60 процента правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка.

До 28 юни трябва да бъдат обявени резултатите от всички изпити от НВО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика