Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Съборът бе открит с кратък молебен от митрополит Григорий. Очаква се изборът да стане ясен следобед

OFFNews 30 юни 2024 в 07:01 9617 1

Даниил

Снимка БГНЕС

Новоизбраният патриарх Даниил

Митрополит Даниил Видински е новият български патриарх. Съборът на БПЦ го избра на втори тур с точно 50% от гласовете (69). Даниил надви при вота врачанския митрополит Григорий, получил 66 гласа от общо 138 гласували делегати.

Патриаршеският събор се събра днес в аулата на БАН, за да избере новия български патриарх след кончината на дядо Неофит. 

Следим на живо избора.

12:59

Митрополит Даниил Видински получава 69 гласа, митрополит Григорий Врачански - 66, Недействителни са 3 бюлетини. ДАНИИЛ Е ОБЯВЕН ЗА БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ.

12:27

Започва преброяването. Гласували са всички 138 делегати. ИЗБРАН Е МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ.

11:19

Започва гласуването на втори тур. За успешен избор са нужни над 50% от гласовете.

10:45

От гласували 138 делегати, 64 гласа получи митрополит Григорий, 51 – митрополит Даниил, 19 – митрополит Гавриил. Недействителни са четири бюлетини. В 11 ч. започва втори тур. В него участват само митрополитите Григорий и Даниил.

За избор са нужни 92 гласа при гласували 138 делегати.

10:35

От отворените до момента бюлетини най-много са гласовете за врачанския митрополит Григорий, следван от видинския митрополит Даниил. Преброяването не е приключило. Има и недействителни бюлетини.

10:15

Започна броенето на бюлетините. Гласували са 138 делегати. Започва отварянето на бюлетините. За успешен избор са нужни 2/3 от гласовете.

9:25

Гласуването започна. То се провежда с една бюлетина с имената на тримата кандидати. От 140 делегати присъстват 138.

8:00

Под звъна на камбани делегатите на избирателния събор тръгнаха от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на БАН. Съборът бе открит с кратък молебен от митрополит Григорий. Очаква се изборът да стане ясен следобед.

За разлика от останалите митрополити от Светия Синод на БПЦ, които носят две отличия - енголпие и нагръден кръст, българският патриарх носи на гърдите си три отличия за патриаршеското си достойнство – св. Кръст и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица. Снимка: БГНЕС

Членовете на Светия синод предварително определиха митрополитите кандидати на глава на Българската православна църква (БПЦ). Това са врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският митрополит Гавриил.

Решението бе взето при тайно гласуване в цели 42 тура, тъй като освен Григорий никой не е получил минималният брой необходими гласове - 10. 

"След проверка на подадените бюлетини се установи, че с гласовете на 2/3, са избрани Врачански митрополит Григорий - с 11 гласа на първи тур, Видинският митрополит Даниил - с 9 гласа след 32 тур и Ловчански митрополит с 9 гласа на 42 тур", обяви след издигането на кандидатите говорителят на Светия синод, старозагорски митрополит Киприан.

Изискванията, на които трябваше да отговарят кандидатите, са: навършени 50 години, поне 5-годишно митрополитско служение и праведен начин на живот. 

Малко след кончината на патриарх Неофит пловдивският митрополит Николай заяви, че не иска да бъде издиган за поста, а по-късно и Йосиф, митрополит за Америка, Канада и Австралия, каза, че ще си направи отвод.

Кои са кандидатите

Митрополит Гавриил Ловчански е роден е на 16 юли 1950 година в град София със светското име Цветан Динев. Живее с родителите си в Чехословакия (1953 - 1966), където завършва основно образование. Завръща се в България и в 1969 година започва да учи във Висшия институт по архитектура и строителство, който завършва в 1973 година. През 2007 година става ръководител на Работната група по въпросите на религиозното образование при Синода. От 2009 година оглавява Върховния църковен съвет Синода, а през 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния му отдел.

Митрополит Григорий Врачански е роден със светското име Красимир Маринов Цветков през 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града.

Приема монашески постриг през 1996 г. в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

По-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия. В 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а през 2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор с пълно единодушие Григорий е избран за Врачански митрополит. След смъртта на патриарх Неофит на 13 март 2023 година Светият синод избра Врачанския митрополит за свой наместник-председател. Решението бе взето с единодушие.

Митрополит Даниил Видински, със светско име Атанас Трендафилов Николов, е роден на 02.03.1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично". На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Св. Синод.

Как се избира патриархът

В Патриаршеският събор, който избира главата на БПЦ, участват около 115 делегати. Сред тях са всички митрополити и епископи, по един представител от Рилския, Бачковския и Троянския манастир, по двама църковни представители от всяка епархия, по един представител на средните духовни училища, по петима представители от всяка епархия – трима клирици и двама миряни и десет представители от Софийската епархия – шестима клирици и четирима християни.

В деня на изборите се проверява дали присъстват поне ¾ от членовете на Патриаршеския избирателен събор.

Изборът за патриарх е таен. За да бъде избран новият патриарх, който става и Софийски митрополит, той трябва да получи най-малко 2/3 от гласовете.

Патриархът служи пожизнено, но може да напусне поста си по свое желание, ако причините са уважителни за църквата.

Българската православна църква има над 1150 години история, която е тясно свързана с историята, възходите и паденията на българската държава. Тя е пазител на духовността и защитник на българщината в тежките времена на чуждо владичество и и изиграла ключова роля във формирането на съвременната българска нация. На 30 юни тя избира своя четвърти патриарх, след кончината на патриарх Неофит. НА СНИМКАТА: Българските патриарси Михаил, Паисий, Кирил, Кирил I, Максим I, Неофит I (от ляво на дясно). Снимка: БГНЕС

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи