Ексклузивно Първият мандат пропадна, ДПС се разцепи в гласуването (видео)

Дянков: Предложеният от ГЕРБ кабинет няма амбиция да вкара България в еврозоната

Ще има правителство с първия мандат, но за да е стабилно - не може да е само на ГЕРБ, прогнозира бившият финансов министър

OFFNews 01 юли 2024 в 17:20 3655 0

Симеон Дянков, бивш министър на финансите по време на кабинета

Снимка Архив

Симеон Дянков, бивш министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов

В този състав правителството няма амбицията да вкара България в еврозоната. Ако това правителство имаше истинско желание да влиза в еврозоната, тогава министър на финансите щеше да бъде политик от ГЕРБ или от ДПС, или дори от трета партия като „Има такъв народ”.

Това заяви пред Дарик радио бившият финансов министър Симеон Дянков. Той е на мнение, че ако предложения от ГЕРБ кабинет бъде приет, няма да се бърза за влизане в еврозоната, а "просто ще се правим, че вървим напред, но реално няма да е така".

Според Симеон Дянков това не е просто догадка, а вече е било взето такова решение. "Решили са, че на този етап това е по-добре за стабилността на кабинета”, посочи бившият финансов министър.

Той обясни, че голямата инфлация у нас, която се е появи от 2022 г. досега, е заради някои грешки през последните години:

“2022 г. и 2023 г. се харчеше в сектори, които не подпомагат на конкурентоспособността на икономиката и по този начин се “помпаше” инфлацията сектори, в които и досега инфлацията е по-голяма от средната европейска."

Дянков определи като силен ход действието на ГЕРБ да върне мандата изпълнен още в деня на получаването му. Той коментира, че ако бяха изчакали цяла една седмица, както е възможно по Конституция, какви ли не слухове щяха да вървят - по какъв начин ще се върне мандата - пълен, празен и така нататък.

По думите му това е силен ход, защото веднага може да се говори не какъв ще е мандатът, а колко бързо ще влезе в парламента.

Бившият финансов министър очаква, че ще има правителство с първия мандат, но че за да е стабилно - не може да е само на ГЕРБ.

“Ще има някои промени в състава на правителството и според мен това е редно. Макар че ГЕРБ е първа политическа сила с голяма преднина, все пак им трябват други партии - ДПС със сигурност, ИТН може би или някои от другите партии да се включат. За да има стабилно правителство трябва да има политически представители на тези партии, а не така наречените експерти”, прогнозира Дянков.

Той уточни, че Борисов трябва да казва, че ДПС няма да бъде в изпълнителната власт, за да се предпази от постоянните атаки на някои от политическите си опоненти.

“Всички знаем и средният българин със сигурност знае, че без ДПС не може да се управлява. Те просто са втората най-голяма политическа сила и е смешно да се говори “ние ще имаме правителство на малцинството с под 70 депутати” - това не е възможно и вместо да се крием и да казваме “това е кабинет на ГЕРБ и ще искаме подкрепа на всички политики от другите”. За да има стабилно правителство е редно да има разговор, да се предложат и да се приемат някои от министерските постове от други сили, не само от ДПС", каза още Симеон Дянков.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ще се разцепи ли ДПС