Кабинетът готви добавки за пенсионерите за Великден, месец преди изборите

Нели Чолашка 28 февруари 2014 в 16:41 11407 8

Пенсионер

Правят се разчети за допълнителни еднократни помощи за пенсионерите за Великден. Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан днес след заседание на Централния съвет на партията, чийто член е социалният министър Хасан Адемов.

Местан го каза в контекста на тезата, че правителството на Пламен Орешарски възстановява социалната справедливост, нарушена от ГЕРБ.

Великден тази година се пада на 20 април, което е месец преди изборите за Европейски парламент (очаква се те да са на 25 май).

Преди два дни кабинетът реши да отпусне еднократно по 30 лв. на най-бедните в края на отоплителния сезон.

От подпомагането ще могат да се възползват около 270 хил. души с ниски доходи, които са получавали целева помощ за отопление за сезон 2013/2014.

По 30 лв. ще вземат и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. прага за енергийно подпомагане или не са имали пълната шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

За добавките на пенсионерите още не са готови разчетите и не се знае по колко и всички ли ще получат еднократна помощ за Великден.

За Коледа правителството отпусна по 50 лв. на възрастните с пенсия до 251 лв.

По традиция всяко правителство раздава добавки или индексира пенсиите непосредствено преди избори. По Коледа пък кабинетът трябваше да тушира напрежението в обществото покрай нестихващите протести, както и да докаже, че е по социално от правителството на Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!