960 лева максимална пенсия от догодина

OFFNews 26 септември 2013 в 10:06 2940 1

Пенсионери. Снимка: sxc.hu
Пенсионери. Снимка: sxc.hu

Максималната пенсия от догодина да е 960 лева - консенсус за това постигнаха управляващи, експерти и социални партньори в рамките на Консултативния съвет към социалното министерство.

Промените ще важат и за новоотпуснатите, и за старите пенсии. Те ще дадат възможност за по-високи пенсии на около 53 000 пенсионери.

„Беше един добър ден за Консултативния съвет, защото успяхме да отделим спорно от безспорно. Успяхме да стигнем до обща позиция, която се подкрепя от всички, че таванът на пенсиите през 2014 ще падне”, каза след заседанието бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков пред Нова тв.

Идеята е да се въведе общ модел на изчисление за всички пенсии – както тези, отпуснати преди 2000 година, така и тези след нея. Пенсията ще представлява около 40% от осигурителния доход.

Така таванът на пенсиите през 2014-а ще е равен на 40% от планираната за догодина сума на максималния осигурителен доход от 2400 лева. Така най-високата пенсия ще е 960 лева.

Очаква се до дни НОИ да предостави разчети за това колко пенсионери от догодина може да очакват максимален размер на пенсиите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови