Фандъкова предлага: Малките ученици в клас до понеделник

Шефове на болници алармират за сериозен проблем с осигуряване на персонал от днес в полунощ, предупреди столичният кмет

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2021 в 14:51 4250 0

Децата от 1 до 4 клас в София да продължат присъствено обучение до края на тази седмица предлага Софийският оперативен щаб, съобщи кметът Йорданка Фандъкова на страницата си във фейсбук. 

Разговарях лично с министъра на образованието проф. Денков и го запознах с нашите аргументи – първо, актуалните данни за карантинираните паралелки показват най-нисък процент в началния етап (4% в начален етап, 7% - в прогимназиален и 8% в гимназиален), и второ, нуждата от време родителите на най-малките деца, които не могат да остават сами, да направят организация, уточнява столичният кмет. 

Регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души по данни от Столичната здравна инспекция и съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от утре присъствените учебни занятия следва да бъдат преустановени. Надявам се, че министрите на образованието и здравеопазването ще обсъдят предложението ни, което ще даде възможност за по-плавен преход за част от семействата, обяснява Фандъкова. 

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца в тях е малко над 3%.

По време на заседанието директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем при обезпечаване на дейността им с персонал от днес в полунощ. Ситуацията в болниците в София е тревожна – 1442 са хоспитализираните пациенти с Ковид, от които 260 са на интензивни грижи и затова е нужна допълнителна гаранция за тяхната работа. 

С решение на щаба създаваме организация за разкриване на допълнителни изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина. Продължават да работят изнесените пунктове в метрото, търговските центрове и кв. „Дружба“, допълва Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови