България 43-а сред 76 страни по базови знания на учениците

OFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 17:54 1973 1

Снимка sxc.hu

България е на 43-о място сред 76 страни по базови знания на учениците, сочи проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от БГНЕС.

Резултатите са изчислени на база данните от PISA по математика и природни науки на 15-годишните ученици. Приема се, че базови знания имат достигналите първо ниво в PISA, т.е. са получили минимум 420 точки.

Подробностите около училищно класиране, цитирано от Би Би Си, ще бъдат представени на Световния образователен форум в Южна Корея през следващата седмица.

Фаворит е Сингапур, следван от Хонконг и Южна Корея. Япония и Тайван делят четвъртото място.

В Топ 10 са още Финландия, Естония, Швейцария, Холандия и Канада.

На последно и предпоследно място се нареждат съответно Гана и Южна Африка.

Изследването е показало ясната връзка между образованието и икономическия растеж.

Ако всички 15-годишни в България получат поне базови знания, Брутният ни вътрешен продукт би могъл да нарасне с 496%. Според последните изследвания на OECD около 42% от българските ученици нямат тези базови знания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2016 в 19:40

Аз съм ученичка и нямам добър успех в училище, но ще си споделя мнението.
Проблема по-скоро е мотивацията.По никакъв начин някой учител не ми е показал, че предмета които преподава е интересен те гледат само да ходя и да си изкарат парите пък какво като са тъпи децата и не искат да учат тях това не ги интересува. В по-ранна възраст не ме интересуваше успеха ми особено в пубертета всички учители ме дразнеха.Някои ученици са с привилегии и получават незаслужени оценки,дори и по симпатии им пишат оценки,нищо не става вече в тази държава.Сега трябва да се ориентирам какво да уча и с този успех се притеснявам дали ще ме приемат в желания от мен университет много искам да продължа образованието си.Сега бих казала,че се скъсвам от учене и пак нищо,нека тези които нищо не знаят си изкарват 6 с преписване и по други начини.Не казвам че само учителите са виновни само си изразявам мнението !