Ананиев: Няма нарушения на противоепидемичните мерки по пазарите

OFFNews 13 април 2020 в 17:22 981 0

Няма установени нарушения на противоепидемичните мерки по откритите пазари. Спазват се изискванията за социална дистанция и безопасност. Потокът на клиентите е разделен и няма струпване на хора.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след проверките на Женския пазар и пазара "Димитър Петков".

"Видях хора, които разбират, че трябва да се спазват противоепидемичните мерки – социална дистанция, хигиенни условия, продавачите са с маски и ръкавици, организаторите на пазара бяха разделили потока на пазаруващите, за да няма струпване на хора. Търси се балансът между съхранението на здравето на хората и на бизнеса", каза министърът пред журналисти.

Той изрази увереност, че ако се създаде такъв постоянен режим, ще се търси възможност откритите пазари да работят и след празниците. Хората ще могат да пазаруват до четвъртък, включително. През празничните дни пазарите няма да работят, съобщи Ананиев.

Той допълни, че през всичките четири дни екип на МЗ и РЗИ ще бъде на терен, за да следи каква е ситуацията на пазарите и да вземе най-правилното решение за всички. Проверки се извършват и в големите търговски вериги. Организацията в тях се създава от собствениците на магазина, а отвън от РЗИ.

"Не противопоставяйте големите търговски вериги на пазарите, целта е една - да съхраним здравето на хората. Мерките са едни и същи, но на пазарите по традиция се струпват много хора и това, което видях днес, ми дава увереност, че хората разбират за какво става въпрос", коментира здравният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови