300 000 лица и семейства ще получат помощ за предстоящия отоплителен сезон

OFFNews 03 юни 2022 в 15:28 1472 0

Георги Гьоков

Снимка БТА/Минко Чернев - Архив

Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика

300 000 лица и семейства ще получат целева помощ за отопление за сезон 2022/2023 г. Предвидените финансови средства за изплащането й са 181,3 млн. лв. Ще се повиши и размерът на помощта, което ще компенсира увеличението на цената на електроенергията за битово потребление.

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в Народното събрание. През изминалия отоплителен сезон получаващите целева помощ са били 261 001, като изплатената сума за тях е 135,9 млн. лева.

Гьоков подчерта, че пенсионерите няма да загубят право на енергийно подпомагане заради предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите.

Комплексният проблем с "енергийната бедност" не се определя само от социални индикатори и не може да се решава само с целевите помощи за отопление, каза още той.

По думите му дефинирането на понятието „енергийна бедност“ е предмет на работа на експертна група към Министерството на енергетиката, с активното участие на Министерството на труда и социалната политика и други заинтересовани ведомства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови