Окончателно: Гласуването на избори става задължително

Симона Костадинова 21 април 2016 в 11:33 12138 31

Гласуването на избори става задължително.

Това решиха депутатите, които днес приеха окончателно, на второ четене, първия параграф от промените в Изборния кодекс.

Текстът бе предложен от Патриотичния фронт и гласи: "Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг".

Той беше приет със 109 гласа "за" (72 от ГЕРБ, 2 от РБ, 18 от ПФ, 7 от БДЦ, 2 от "Атака", 10 от АБВ), 74 "против" (1 от ГЕРБ, 25 от БСП, 27 от ДПС, 13 от РБ, 3 от БДЦ и петима независими) и 10 "въздържал се" (5 от РБ, 2 от БДЦ, 2 от "Атака" и 1 независим).

От ДПС опитаха да отложат гласуването - те предложиха точката за Изборния кодекс да отпадне от дневния ред, но искането не беше прието.

Преди да влязат в пленарна зала, промените в Изборния кодекс бяха гласувани на три среднощни заседания на правната комисия.

Според все още неприетата част от законопроекта негласувалите, тоест неизпълнилите "гражданския си дълг", ще се заличават от избирателните списъци. Първоначално се предвиждаше тази дерегистрация при едно негласуване на избори. На среща вчера между ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ за спорните промени в Изборния кодекс се е стигнало до решението името на гласоподавателя да се заличава след две поредни негласувания.

В следващите параграфи на законопроекта се предвижда възможността гласувалите евентуално да бъдат поощрявани със "стимули". Решение дали да има стимули и какви да са те трябва да вземе Министерският съвет.

Янаки Стоилов от БСП заяви, че от опозицията са готови да сезират Конституционния съд, но няма да го направят "за да се види пълното действие на този закон". Той коментира, че гражданите трябва сами да решат дали да се "самозадължат да гласуват".

Петър Славов от гражданската квота на РБ коментира, че от БСП е трябвало да идат на заседанията на правната комисия, за да изкажат мнението си и да се запознаят със закона. 

Съпредседателят на ДПС Четин Казак заяви, че задължаването на хората да гласуват е противоконституционно, защото в основния закон е записано, че гражданите имат правото да избират.

"По конституция българските граждани имат право да избират и това право не е задължение", коментира Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък се изказа против задължителното гласуване, защото "не можем да задължим хората да ни вярват". Той се обърна към подкрепящите гласуването да е "граждански дълг" с думите: "Старата мома си търси млади избиратели"

Реформаторът Гроздан Караджов пък иронично предложи част от фейлетона на Алеко Константинов "Избирателен закон" като редакционна промяна в текста, която гласи:

"Три дена преди избора, както и в самия ден на избора, почва се морално влияние върху избирателите и арестуванието на разсуждающите. Ако избирателите са заети с отбивание на пътна повинност, полицията се грижи да пусне вместо тях бюлетините в урните."

Той мотивира идеята си с това, че така ще е по-лесно на управляващите да "надхитрят гласуващите". Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обаче реши да не подлага на гласуване предложението на Караджов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

32

Blagodatka Dushanova

22.04 2016 в 09:17

№18-Оправление се пише с У;българия се пише с главно Б;комОнизъм се пише -комУнизъм ;кОтия се пише кУтия;безОчастни се пише безУчастни...извинявай,но е дразнещо ,човек да ти чете глупостите написани с толкова чудовищни грешки.Съветът ми е към теб да не пишеш повече във форумите,излагаш се тотално!...А за приетите глупости в Народното събрание за гласуването дори не ми се коментира.Това гербарско правителство е вредно за България,само че ние българите винаги късно отчитаме грешките си,а някой път дори не ги отчитаме...но времето,ценното време е безвъзвратно отминало...Поправителен изпит няма!

29217

31

Лопе де Вега

22.04 2016 в 07:19

@ 29 Не е нужно да се извинявате. Именно за граждански дълг става дума. Просто там правят разлика между задължения по закон и граждански дълг.
По повод боеца - на негово място мнозина биха направили същото, вкл. и аз. Без угризения на съвестта!

@ 30 Г-н майор, дори не пише Пусни за Биби! Не знам как са го пропуснали. Апропо, доколкото за пръв път влизаме в личен контакт, макар и в интернет сайт, бих искал да Ви питам. Имате ли нещо против да смените аватара си с нещо по-близко до човешкия род? Разбира се, не посягам на правото Ви да имате предпочитания, но специално този е обида за всички нормални хора.

Поздрав!

77927

30

El Commandante

21.04 2016 в 23:10

Г-н Де Вега-от чисто любопитство-на избирателната карта пише ли нещо от рода на: Пусни за Баце?

29217

28

Лопе де Вега

21.04 2016 в 20:03

Драги професоре, трябва да те поправя. В Израел няма задължително гласуване. Всеки пълноправен гражданин има ПРАВО да гласува, въпреки, че там няма Конституция, която да разпорежда императивно изборните правила. Списъците са общи и се пазят във вътрешното министерство. Всеки избирател получава избирателна карта достатъчно време преди изборите, но никой не му казва как да постъпва. Граждански дълг - не гражданско задължение!

Поздрав!

29217

25

Лопе де Вега

21.04 2016 в 15:52

Дори тодорживковчетата не бяха толкова безочливи, нахални, безогледни и брутални. Дори те не посмяха със закон да ни карат да гласуваме. Да, имаха си друго оръжие за тази цел . принудата чрез ОФето. Боре пинчера тичаше рано сутрин да пита кой още не е гласувАл, че да не останем последни. Поне се правеха на нещо друго, а тези сегашните - ни срам ни Очи! Единствено доброто е, че съм бил прав да не гласувам за никого. Сега чакам да разбера ще ми потрябва ли умението бързо да рисувам художествени хуйчета или не.

Поздрав!