Управляващите се отказват от спорни точки в Изборния кодекс (обновена)

Симона Костадинова 20 април 2016 в 15:20 5176 6

Управляващите от ГЕРБ, РБ, както и подкрепящите ги ПФ и АБВ, се събраха на спешна среща в кабинета на председателя на Народното събрание, за да обсъдят спорните предложения за промени в Изборния кодекс.

Срещата се проведе в кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, като започна преди края на днешното пленарно заседание и продължи след него.

Сред спорните текстове, които са били обсъждани, е този, който предвижда премахване на местните коалиции, както и включването на квадратче с текст "не подкрепям никого", което обаче да се приема за действителен глас и да важи при определянето на 4-процентната бариера за влизане в парламента. Това реално ще облагодетелства големите партии.

Освен това на срещата е било обсъдено и снощното решение на правната комисия референдумът на Слави да може да се проведе отделно от президентските избори – през юли или август.

След 15 часа стана ясно, че партиите са се договорили за част спорни текстове. Разговорите обаче ще продължат 8.30 часа утре, преди промени в Изборния кодекс да бъдат разгледани в зала на второ четене. 

Партиите в управлението и подкрепящите ги са се разбрали да отпадне идеята да няма коалиции на местно ниво. Така в зала няма да бъдат подкрепени приетите от правната комисия текстове - че ако две партии искат да участват заедно на местни избори в дадено населено място, ще трябва да се регистрират като национална коалиция и няма да могат да участват в друг формат за друго село или град. 

Кирилов призна, че за местните коалиции и социологическите проучвания "може да се търси друга посока", но добави, че окончателното решение по тези въпроси ще се вземе при гласуването в зала. Той добави, че е възможно да се вземе решение за по-строг режим при създаването на местни коалиции. 

На срещата управляващите са се разбрали и за това да отпадне приетото от комисията предложение на ПФ да не се оповестяват резултатите от социологическите проучвания за изборните нагласи по време на предизборна кампания. 

Вероятно няма да бъде прието и вчерашното решение на комисията опцията "не подкрепям никого" да участва в формирането на бариерата от 4% за влизане в парламента. Според участници в срещата от ГЕРБ са готови на отстъпки по тази тема, въпреки че снощи именно Данаил Кирилов от ГЕРБ застана твърдо зад това предложение.

След срещата самият Кирилов обаче отрече по тази тема да е постигнат консенсус и напомни, че разговорите продължават и утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

5

Blagodatka Dushanova

20.04 2016 в 18:54

"управляващите" тотално фалшифицираха предишните избори в своя полза-визирам само "герб"!1 000 040 души уж гласували за "герб"...кой вярва ,че тази цифра е реална?Сега отново отхвърлиха предложението за машинното гласуване и преброяване на гласовете...защо ли?...Сигурно защото на машината не може да й заповядаш да фалшифицира гласове!...Гласовете при машинното гласуване директно си отиват в ЦИК...

13249

4

лекар

20.04 2016 в 18:54

всеки на подходяща възраст незабавно да разучи най краткия път към терминал 2. иначе се самопризнава за олигофрен!

12455

3

merypoup

20.04 2016 в 18:23

Ама разбира се, кога друг път ако не през отпускарските месеци може да се направи референдум. Колко са прозрачни плоските им намерения да сведат до минимум гласуващите.
А относно всички останали промени...от тях лъха само и единствено тънки сметки, врътки и мурафети за партийна употреба и нищо важно и съществено за балъците избиратели

77927

1

El Commandante

20.04 2016 в 17:36

Никъде не намирам отпадане на най-голямата идиотщина-това със заличаването от списъците.
Пропускам ли нещо?