Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

А ако Тръмп преследва таен план?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 януари 2017 в 20:291213018
Снимка: Reuters

Кои от думите на Тръмп са истина и кои - лъжа? Със своите "алтернативни факти" новият президент на САЩ съсича самия корен на свободното общество, твърди Мартин Муно за "Дойче веле" и прави паралел с Оруеловата "1984".

Какво отговаря президентът на САЩ Доналд Тръмп, когато го критикуват заради декрета, забраняващ влизането на хора от седем мюсюлмански страни? Ами казва, че забраната не е насочена срещу определена религиозна група. А как гледа на НАТО? В очите на Тръмп Алиансът е ту „излишен”, ту пък има „фундаментално значение”. За изтезанията президентът също невинаги е съгласен със собственото си мнение. „Абсолютно. Усещам, че функционира”, заяви Тръмп миналия четвъртък. А преди няколко месеца каза пред „Ню Йорк Таймс”, че изтезанията не дават ефекта, който мнозина очакват - с няколко цигари и две-три питиета се получавали по-добри резултати.

Кои от тези изказвания отразяват действителните възгледи на Тръмп? На кои да вярваме? И още въпроси: защо новият американски президент се опитва да обори факта (доказан със снимков материал), че на неговата клетва присъстваха по-малко хора, отколкото на първата клетва на Обама? И как да тълкуваме многократните му реплики, поставящи под съмнение част от изборните резултати?

Тръмп и "алтернативните факти"

Един от най-популярните отговори на всички тези въпроси гласи: човекът е просто егоман и нарцис. Този отговор буди тревога, защото означава, че най-могъщият човек на света, който има пряк достъп до ядрените арсенали, всъщност е психически болен. Да не говорим, че на въпросите може да се даде и друг, още по-тревожен отговор: ами ако тази привидна налудничавост всъщност прикрива определен план? Ами ако допуснем, че вече крилатата фраза на президентската съветничка Келиан Конуей за така наречените „алтернативни факти” не е била просто спонтанен опит за измъкване, а именно част от цялостен план?

Нека вземем един друг цитат: „Войната е мир; свободата е робство; незнанието е сила”. Не, това не са думи на Тръмп. Цитатът е от един роман, публикуван преди почти 70 години, който в момента оглавява листата с бестселъри на Амазон: „1984” от Джордж Оруел, в който се разказва за една тоталитарна държава, следяща гражданите си. Тъкмо този цитат показва защо книгата отново се радва на масов интерес. Когато систематично размиваш границата между лъжа и истина, политическата дискусия неизбежно ще се препъне във въпроса: в какво общество искаме да живеем?
Китайският мислител Конфуций го отбелязва още през 5 век пр. Хр. Той казва приблизително следното: Ако думите не са верни, тогава казаното не отговаря на мисленото. Когато това, което се казва, не е вярно, тогава и делата са неправилни. А когато делата не вървят, тогава се развращават нравите и изкуствата. Ето защо трябва да се внимава думите да са верни.

Тръмп обаче полага всички усилия думите да не са верни. И непрекъснато си противоречи. Той поставя под съмнение очевидни неща и нахлузва намордници на редица правителствени служби. В дългосрочен план това е много по-опасно от всичките му оповестени намерения. Защото винаги може да се спори примерно по въпроса дали изолационистката стопанска политика в крайна сметка не е по-ефикасна и дори по-социална от глобализираната. Да, може да се спори - стига обаче двете страни да признават наличието на едни и същи факти.

Походът срещу истината

Ако тези основи на комуникацията са разрушени, тогава всякакви аргументи губят тежест. А това означава край на демократичния спор в търсене на най-доброто решение. По примера на тоталитаризма от романа на Оруел, Тръмп и неговите съратници са решили да съсекат самия корен на свободното общество. Показва го и отношението им към медиите. Президентът и неговата кохорта обвиняват медиите в разпространяване на лъжи и фалшиви новини и така ги превръщат от посредник в действащо лице на бойното поле, където се води гражданската война на думите.

Тръмп не е сам в този свой поход срещу истината. Наскоро германският политик от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия” Георг Падзерски коментира по следния начин информацията, че чужденците в Германия не извършват много повече престъпления от самите германци: „Възприятието - това е реалността”. Според него ставало дума не само за сухата статистика, но и за онова, което „чувства нормалният гражданин”. От всичко това излиза, че полицията ще започне да арестува хора, за които някой „нормален гражданин” има чувството, че може би са извършили престъпления. И така отново попадаме в „1984”…
Ilian Gavrilov

Рейтинг : 1015

25.02 2017 в 14:14 20
+ 0
- 0
Източник на напъните за размисъл - Дойче Веле , закривам темата хехехехехе
1Sion1

Рейтинг : 2673

04.02 2017 в 03:37 19
+ 1
- 1
Хехе, флагманът на толерастията ДВ се загледал, моля ви се в Оруел..А бре пут_и непоръбени, кой до оня ден защитаваше цензурата в интернет и триенето на инакомислещите?!Че този ЕС, воден от Мути пачата, си е излязъл от роман на Оруел отвсякъде..Къде демокрация тук?!Както отбеляза Шойбле, изборите не променяли нищо.Имало правила.Тояга за вас, ама от по-дебелите.Та да видите тогава променят ли или не.И има ли значение какво искат хората или е важно само какво искат неколцина мултикулти либерасти, взели се за първа и последна инстанция.
Професор Балкански

Рейтинг : 76223

02.02 2017 в 23:05 18
+ 1
- 1
Аз на мястото на Тръмп ще накарам Германия първо да си плати за членството в НАТО и за издръжката на американския военен контингент, после ще им тропна едно високо мито на вноса в САЩ, и ако и това не помогне, ще им организирам един дойчМайдан и ще докарам Сара Вагенкнехт на власт, да ги видиме после къде ще шават.
Лопе де Вега

Рейтинг : 18035

01.02 2017 в 08:22 15
+ 11
- 11
Тръмп преследва тайния план на световния рептилски заговор. Той самият е рептилоид първа степен. Вижте го в ракурс три четвърти и ще се убедите. Най-добре му махнете прическата. Тогава се вижда най-ясно рептилската му същност. Каква е целта на заговора? Е, всички знаят за какво се борят рептилите, нали?

Поздрав!
samael

Рейтинг : 19370

01.02 2017 в 06:49 14
+ 26
- 14
Нещо от Паулу Коелю няма ли цитирате? МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ
Хубавото на грантовата журналистика е, че може напълно да замени епизод с Мистър Бийн.
samael

Рейтинг : 19370

01.02 2017 в 06:40 13
+ 26
- 14
А ако дойче сере е жалка грантова медия?
стринка минка

Рейтинг : -3425

01.02 2017 в 02:56 12
+ 3
- 21
Ами че това все пак са 70 години. Нормално е човек да има и болести.
Стефан

Рейтинг : 11681

01.02 2017 в 00:09 11
+ 36
- 13
Да, Тръмп преследва таен плаен.
В следващата серия:
През нощта коварния зъл Путин звъни на Тръмп по Червения Телефон, и го уговаря да злоупотреби с Непорочната Меркел. След кратки колебания, коварния зъл Тръмп се съгласява, и на сутринта отива при Света Меркел Бежанска. Казва и, че е влюбен в нея още от времето, когато е бил пионерче в пионерския лагер в Артек, а пламенната комсомолка Меркел му е била дружинна ръководителка. Обещава и да разкара Меланиту, да го прати в манастир, и иска ръката на Меркел. Но истинската му цел е, тайно да завладее дойче веле, и да започне коварно и злобно да пише статии във възхвала на Путин в дотогава честното издание.
 
Още от : DW
01 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.