Дъщерята на Путин и интервюто, което шокира Германия

DW 15 януари 2024 в 18:31 14606 7

Мария Воронцова

Снимка YT - ПроНауку

Мария Воронцова

Голямата дъщеря на руския президент Владимир Путин - 38-годишната Мария Воронцова - даде преди няколко дни интервю за руския подкаст #ПроНауку (#ЗаНауката), насочен към младите учени и начинаещите бизнесмени. Водещият представи своята събеседничка като експерт в сферата на ендокринологията и заместник-декан на Медицинския факултет в Московския университет "Ломоносов". 42-минутното интервю се е появило още в средата на декември 2023, но не е било особено популярно в Русия. В социалната мрежа "В контакте" от тогава до днес то е гледано едва 222 000 пъти.

За какво се говори в интервюто

В него голямата дъщеря на Путин засяга предимно теми, свързани с науката, медицината и генетичните изследвания, с които се занимава. Говорейки за лечението на болните в Русия, особено за тези, които са станали инвалиди след тежки и хронични заболявания, тя казва, че "руското общество с нашите жизнени устои, с нашата култура, с нашата религия... все пак не е толкова "икономикоцентрично", колкото "човекоцентрично". След това Воронцова подчертава, че "за нас най-висшата ценност все още е човешкият живот". През цялото време тя не споменава нито дума за войната на Русия срещу Украйна, нито за баща си Владимир Путин.

Кремъл държи в тайна всички подробности за членовете на семейството на Путин. Но в това интервю Мария Воронцова споделя някои моменти от своята биография - като дете искала да стане лекарка, но като ученичка обмисляла дали да не следва икономика. В крайна сметка записала медицина. "Чувствам се комфортно в своята професия, бих я избрала отново", казва пред камерата Воронцова и добавя: "В този ред: първо лекарка, после наука, после и малко икономика".

Тя разказва и за литературните си интереси, изброявайки любимите си писатели като Пушкин и Достоевски. Воронцова говори и за музиката и спорта. "Кръгът на интересите ми е широк - от творчеството до спорта. Вдъхновява ме всичко, което е красиво - картините, музеите, театрите, музиката. Музиката е важна част от моя живот - и класическата, и джазовата... Гледам по няколко часа седмично да се занимавам със спорт - карам сърф, ски и още..."

Мария Воронцова е живяла и учила няколкого години в Германия, след това в Русия, с мъжа си - нидерландския бизнесмен Йорит Фаасен - е била до 2015 година в Нидерландия. Оттам се връща в Москва. След началото на войната на Русия срещу Украйна двете дъщери на руския президент Мария Воронцова и Екатерина Тихонова попадат под санкциите на ЕС, Великобритания и САЩ: банковите им сметки са замразени, влизането им на териториите на тези държави е забранено.

Отговаряйки на въпрос каква е нейната мечта, дъщерята на руския президент казва: "Моята мечта като лекар е лечението на хроничните заболявания. Мечтата ми като учен е да разбера как се е появил животът на Земата или как се появява мисълта. Като човек мечтая хората да имат възможността да опознаят себе си и да се приближат към развитието на цялостната зряла личност - за да се разбираме по-добре помежду си и да общуваме по-добре. Мнозина имат много проблеми заради недоразбирането на себе си и другите."

Как реагираха на интервюто германските медии

Интервюто на голямата дъщеря на Путин предизвика възмущение в германските медии - то бе оценено като странно, възмутително и дори шокиращо. "Дъщерята на Путин даде странно интервю за ценностите на човешкия живот", написа в заглавие "Дер Шпигел".

Авторът на статията отбелязва, че интервюто на дъщерята на Путин е голяма рядкост - тя почти никога не се изказва публично. "Владимир Путин никога не показва в медиите членовете на своето семейство, неговият личен живот е табу, с което руските журниласти са наясно", пише германското издание. Това, че в интервюто си Воронцова нарича Русия "човекоцентрична държава", а изобщо не споменява баща си и войната, която той води против Украйна, "предизвика възмущение отвъд границите на Русия", подчертава изданието.

Германската телевизия ntv определи интервюто като шокиращо. "Това са шокиращи изказвания на фона на престъпленията и броя на жертвите във войната на Русия против Украйна." Германските журналисти обръщат внимание на изказването на Воронцова за нейната мечта и наричат цинично това, че в интервюто не се засяга темата за войната. Вместо това "ендокринологът Воронцова говори колко е напреднала медицината в цял свят и разказва за своите литературни, музикални и спортни интереси".

Изданието изброява и няколкото поста, които заема Мария Воронцова в Русия. От 2019 година насам голямата дъщеря на Путин е членка на съвета по реализация на Федералната научно-техническа програма за развитие на генните технологии. Тя членува в съвета на директорите на фирмата Nomeko, която в една от научните лаборатории в Санкт Петербург изследва руския геном, посочва ntv.

Вестник "Меркур" също отбелязва, че Воронцова е съветник на баща си по генното инженерство, но Кремъл пази в тайна всички подробности от живота ѝ. "Самият Путин никога не е потвърждавал, че тя му е дъщеря - нарича във всички интервюта нея и сестра ѝ "тези жени"."

"Билд" също обръща внимание на дъщерята на Путин, също пишейки, че казаното от нея предизвиква голям шок. А "Франкфуртер Рундшау" помества и биографична справка за Воронцова, в която е отбелязано, че през 2022 година печалбата на Nomeko е била около 855 милиона рубли.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

7

onzi

22.01 2024 в 13:49

Забавното е, че тези, които се възмущават (и може би с право) от дъщерята на Путлер, са гласували за внук на ДС-ръководители, оневинявайки го заради това, че децата не трябва да плащат за греховете на родителите си (и може би с право).
И това не е защита за този или онзи, а просто констатация. ;)

1000

6

ime

17.01 2024 в 14:09

Би ми било интересно да даде примери за тази човекоцентричност. От личния ми опит научих, че в икономоцентричните държави човекът и неговото благоденствие значат повече, отколкото в съветското пространство.

2905

5

sparebits

16.01 2024 в 08:08

в това 'човекоцентрично' общество мисля всички знаят кой е 'човека' :)

1000

4

Зла свекърва

15.01 2024 в 23:43

Все едно гледаме "Игрите на глада", където Панем е Русия. Центъра си прави голи партита, докато излъчват пропаганда в защита на "традиционните ценности", вождът живее в лукс, докато периферията нямат даже тоалетни и нормални пътища. Дъщерята на вожда говори за "човекоцентрично общество", докато баща й праща ракети срещу украински градове.

Децата на периферията ги пращат да умират на фронта, докато децата на елита живеят в разкош и в чужбина.

Докога руснаците ще търпят тази гавра със себе си? Нима си мислят, че са невинни, докато с апатията си подкрепят Путин?

345

3

Джендо Джедев

15.01 2024 в 23:25

Хахахахаха! Тая кифла била учен... Пфффффхахахахахаха! Както Елена Чаушеску. Май беше шеф на Румънската Академия на Науките, а едвам можеше да пише. А за интервюто... 43 минути интервю - 43 минути цирк!

3714

2

GB

15.01 2024 в 22:48

Човекоцентрично ...

Пита се #кой е този човек.
Особено, предвид милионите жертви вътре в ссср, в русия, външните жертви при нападенията над съседни държави ...
Човек се чуди да се смее ли, да плаче ли!

22548

1

dolivo

15.01 2024 в 19:36

Крадливата им фамилия разполагаше комфортно с милиарди, децата заобичали света, докато света не ги запорирал.

Сега живеят в мехура на реалността на олигарсите, и всичко е хубаво човеко центрично.

Висша форма на лицемерие
 
X

Да помогнем на украинските деца!