АРД: Хамас крие оръжия в България с цел атентат в Германия?

DW 03 април 2024 в 19:50 9038 0

Войници

Снимка jpost.com

В склада са открити оръжия и боеприпаси

Терористичен отряд на Хамас вероятно е планирал атентати в Германия, пише екип на АРД в ексклузивен материал. Заподозрените са търсели оръжия в тайни складове на Хамас, а един от тях е разположен в България.

В последните дни германските следователи търсят складове за оръжия в цяла Европа. Според данните им в Полша, близо до границата с Германия, е разположен подземен склад на Хамас, съобщава АРД в ексклузивен материал. Но дори и с помощта на полските полицаи така и не го намират. За сметка на това обаче откриват оръжия и боеприпаси в България със съдействието на местната полиция. Те не са много дълбоко заровени и са прибрани в алуминиев куфар, съобщава АРД.

Терористичен отряд на Хамас е планирал нападения в Германия?

Подземният склад в Полша очевидно е бил търсен не само от полицаите, но и от други четирима мъже - 45- и 41-годишните палестинци Абделхамид Ал А. и Ибрахим Ел-Р., и двамата родени в Ливан, 34-годишния египтянин Мохамед Б. и 56-годишния холандски гражданин Назих Р., пишат още Михаел Гьотшенберг и Холгер Шмид за АРД. Мъжете са привлекли вниманието на германската полиция още при преминаване на полско-германската граница. Те са носели със себе си лопати, а пред властите заявили, че били на разходка и да заредят с евтино гориво. Според Федералната прокуратура на Германия обаче и четиримата са част от терористичен отряд на Хамас. Затова на 14 декември са задържани.

Според обвинението те са планирали удари по еврейски учреждения в Европа, а заповедите си са получавали директно от лидери на Хамас в Ливан. Абделхамид Ал А. дори е забелязан на снимки и на видеа от погребението на високопоставен военен командир на Хамас през ноември, редом до ковчега му.

Готвили ли са мъжете атентат в Германия?

Според обвинението 45-годишният Абделхамид Ал А. е един от тези, които търсят военния склад в Полша още от началото на 2023 година. На 5 октомври - само два дни преди кървавите терористични атаки на Хамас срещу Израел - той отново пътува от Бейрут към Германия, а от там заедно с останалите потегля към Полша. Властите не отговарят на запитванията на АРД дали мъжете са планирали терористични атаки срещу евреите в Германия.

Разследващите получават първата информация за дългогодишни складове за оръжия на Хамас, разположени в Европа, от израелските тайни служби, пише още АРД. Но защо точно в Източна Европа, където според предишни данни Хамас няма никакви структури? Авторите на материала в АРД не дават категоричен отговор на този въпрос.

Сигурно е обаче, че разследванията срещу четиримата мъже вървят към повдигане на обвинение, коментират Гьотшенберг и Шмид. Това ще бъде първият случай, в който поддръжници на Хамас в Германия са обвинени в подготовка на нападение. Въпреки че четиримата мъже очевидно все още не са имали конкретен план за такова, германските служби са силно обезпокоени. Опасността, която представлява Хамас в Германия, трябва да бъде преоценена, обобщават авторите на публикацията Михаел Гьотшенберг и Холгер Шмид.

Дойче челе

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки