Създателят на плана „Ран-Ът”: Корупцията забави българския преход

11 ноември 2012 в 11:16 14468 28

Д-р Ричард Ран
Д-р Ричард Ран

"След избухването на демокрацията  правителството на Андрей Луканов кани екип от 22 специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм". Към тях се присъединява и екип от 29 български специалисти. Това е практическата програма, по която се измени общественият строй в България. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. В него се залага  стопанското, културното и духовното съсипване на страната. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва в България..."

Това е началото на една огромна конспиративна теория, която разказва как след прехода комунистите поканили американците, за да съсипят заедно България. Потърсихме д-р Ран, за да чуем истината от първо лице, както и оценката му за ефективността на плана и за енергийното бъдеще на България. 23 години след падането на комунизма.

Има един момент във вашия план, за който българите смятат, че това е заговор, не знам дали знаете.

Да, чувал съм това. Чувал съм различни теории на конспирацията. Имахме само една цел и това беше да помогнем на България да направи един мирен и силен преход.  Нямахме друга цел.

Има заговор, защото се говори, че българската икономика на пазарен принцип е предназначена да изхранва само 5 милиона души, а ние тогава бяхме 8 милиона.

Не, това просто не е вярно. Цялата идея беше да се построи една икономика, където всеки в България ще има възходящ стандарт на живот, по-истински доход и повече икономическа възможност.  В плана ни не се включваше да изключваме някой от икономиката, да оставяме някои извън нея. Искахме да  направим така, че да има благоденствие за всички.

В интернет из някакви конспиративни сайтове пише, че на 117-а страница от  вашия доклад се казва, че 5 милиона могат да бъдат изхранвани.  Конспираторите твърдят, че планът е целял да задраска другите 3 милиона.

Това го пише в доклада ?! Не мисля. Нашата цел беше да се подсигури възможност за всички, а не само за някаква част на българското население.

Вие отричате това, няма такава 117-та страница и това е някаква интерпретация, така ли?

Не, няма. Въпросът е бяха ли готови българите за този план. Ние бяхме много загрижени относно възрастното население и хората, които нямаха възможност да участват в пазарната икономика,  защото не знаехме как те ще оцелеят,затова вярвахме, че трябва да построим една силна пазарна икономика печеливша пазарна икономика, чрез която да се погрижим за бедните и за възрастните.

Тогава предвидихте ли демографията как ще се развие? Имаше ли връзка между вашия икономически план и демографията?

Една от нашите изходни точки,  до която стигнахме с моя екип беше, че доходите в България падаха значително, особено в последните години на социализма. Реалните доходи на хората намаляваха и ние знаехме, че трябва да обърнем този курс, затова мислехме, че най- добрият начин да направим това е да премахнем препятствията пред хората за тяхното натрупване на богатства, да премахнем ограниченията, да  позволим частната собственост , да се установи върховенство  на закона. По този начин хората щяха да получават по-добри заплати. Първият проблем , пред който България и повечето страни в преход  се изправиха е,  че веднага като паднат бариерите много от младите, образовани хора установиха, че могат да изкарват много по-добри доходи навън в Западна Европа, Обединеното кралство,  САЩ  и затова България продължи да страда.

Българите вярват в теорията на конспирацията. Те вярват, че вашият план е създаден така че да се съсипе българската икономика. За пример дават, че е ликвидирано селското стопанство,  промишлеността и транспорта и военно-промишленият комплекс. Сега се казва, че продължава разрушаването на икономиката и с разрушаването на атомната ни енергетика. Вие за нова атомна централа в България ли сте?

Да , аз съм ЗА ядрената програма на България, абсурдно е, че се казва, че не сме искали вие да успеете.  Хората не ги е страх от богатите  им съседи, а от бедните им съседи, затова нашата цел е всяка страна по света да постигне по-високо ниво на просперитет. Споменахте земеделието . Колективното ви земеделие по времето на комунистическия режим беше станало  абсолютно неефикасно. Хиляди хора на полето правеха неща, които можеха да бъдат свършени от  един трактор. Не бяхте конкурентноспособни в света, цените на вашето земеделие бяха високи в реални условия. А сега българското земеделие стана доста по-конкурентноспособно и реалните ви цени на храните са много по-ниски. Имахте и много промишлени заводи, направени по комунистическо време, които нямаха реална дейност и почти никаква печалба. Нямаше начин да бъде спрян този процес на самоунищожение. Те нямаше как да съществуват в условия на пазарна икономика. Нямаше логика, икономическа логика.

Защо така се получи - другите държави имаха по-голям успех от България по време на прехода?

Заради две неща. Първото е монетарната реформа - в България беше забавена, въпреки че препоръчахме валутния борд още 1990 г. Той не беше въведен и затова имаше период на монетарна нестабилност. На второ място имахте много повече корупция, особено в съдилищата . Нивото на корупция наистина забави процеса на чуждестранни инвестиции и  затрудни чуждестранните компании да действат на територията на България. Опитахме се през 90-те години  да установим няколко компании  на българска земя, но установихме, че сме ограничени от бюрокрация и от вашата мафия по онова време. Нашите хора бяха заплашвани, нашите предприятия бяха разрушавани и най накрая решихме, че цената, в лицето на тези лични заплахи на нашите служители и щетите по нашите съоръжения  (понеже ние не искахме да плащаме подкупи), са твърде много. Затова ние напуснахме няколко джойнтвенчъра, в които бяхме влезнали в България и това се случи с много други бизнеси и компании, които САЩ се опита да установи...  Сега, разбира се, нещата са по-добре, но по онова време беше особено трудно да се прави бизнес заради корупцията. Корупцията и процеса на приватизация наистина забавиха прехода.

Това е много добър коментар. Вие ни давате план, но не можете да ни дадете неговото изпълнение. Можем ли да обвиним българските политици за провала на вашия?

Да, някои политици се опитваха да направят правилното нещо, докато други политици се опитаха да напълнят джобовете си за сметката на хората и те толерираха твърде много корупция в съдебната система. Като цяло имаше недостатъчно ред и правосъдие и много криминални елементи  оперираха по това време.
Може ли да се каже, че планът беше лошо приложен, защото беше прилаган от комунисти?
Планът не беше неефективен ,но просто не беше приложен по начина, по който ние го бяхме планирали. Основният проблем бяха  хора, които бяха просто лоши ,някои хора от социалистическия режим искаха да видят как планът се проваля, но други искаха просто да намерят начин, по който най-ефективно да напълнят джобовете си.

Нека се върнем пак на въпроса за атомната ни енергетика. Теория на конспирацията твърди, че след като вашия план  съсипа българската икономика, накрая остава да бъде съсипана и ядрената енергетика, затова Ви питам Вие „за” ли сте за още една атомна централа в България?

Аз съм ЗА това България  да има най-евтината, най-ефективната енергия , защото не би трябвало да плащате повече, отколкото е необходимо за енергия. Натискът да се затвори вашият ядрен реактор идва от ЕС, защото се притесняваха от неговия дизайн, защото е съветски дизайн и след Чернобил хората са много притеснени от всичко това.  Дали ще строите ядрен реактор  или ще внасяте повече въглища, или газ - това зависи от експертите. Аз не съм енергиен експерт.  Знам, че европейците като цяло се отказаха много от преимуществата на евтин газ, евтини въглища. В САЩ имаме революция на един евтин газ, заради новата технология на шистов газ. Бих препоръчал на европейците да направят същото.

От кого трябва да бъде независима нашата енергийна система?

Когато сте част от ЕС не е толкова важно това да сте абсолютно независими, колкото вашите източници да са надеждни. Много от нас се притесняваха, че Русия не е най-надеждният източник, защото вместо за тях нефтът и газът да са на икономическа основа,  те често вкарват своите политически интереси и това може да бъде дестабилизиращо за вашата икономика. За мен България трябва да взима своите газ, нефт, ядрено гориво от този, който предлага най-ниската цена, за да може гражданите да плащат най-ниската цена, а промишлеността да е по-конкурентноспособна.

За финал и за да отречем теорията на конспирация - кой плати на Вас и на Вашия колега Роналд Ът за изготвянето на националната стратегия „Ран-Ът” и колко?

И двамата бяхме наети от Американската търговка камара. Аз получавах моята заплата като главен икономист на Камарата, която получавах и преди да дойда в България, не получих увеличение на заплащането . Нямах допълнителен финансов стимул, за това че работих в България, заедно с д-р Ът, нито останалите членове на нашия тим. Като цяло може даже да се каже, че финансово загубих от работата си в България. Но въпреки това много се радвам, че работих в България. И все пак смятам, че проектът ни и участващите в него експерти  наистина помогнаха и бяха полезни на българите.  Но със сигурност никой от нас не забогатя от България.

Мартин Карбовски              
www.lentata.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!