Станишев: Бойко върна комунизма, готвим нов 10 ноември

10 ноември 2012 в 19:33 5587 5

ГЕРБ връща
ГЕРБ връща "член Първи" в действителността, смята Станишев

ГЕРБ връща "член Първи" в действителността. Налага се да започне отначало битката и отстояването на демокрацията и свободата в България, заяви в събота председателят на БСП Сергей Станишев.

В приетата през 1971 година Конституция на Народна република България "член Първи" гласеше:"Ръководна сила в обществото и държавата е Българската комунистическа пратия".

Станишев сподели, че преглеждайки новините тази сутрин е видял публикации за 10 ноември и за началото на прехода. Под една от тях е имало снимка с надпис „Долу член 1 от Конституцията" - едно от основните искания преди 23 години.

„Днес формално няма член Първи, но фактически ни управлява едноличен авторитарен режим, който ежедневно отнема политически права на гражданите, гази демокрацията и свободата и разглежда държавата като своя собственост", заяви лидерът на БСП.

По думите му днес обществото ни е изправено пред власт, която иска да остане в управлението, дори след като загуби доверието на хората.

„Властта става зловредна. Тя връща България и българите десетилетия назад в миналото, потапя хората в безпросветност и в отчаяние", добави Станишев.

СДС: Само ние преследвахме историческите цели на България

Същевременно от СДС излязоха със специално обръщение "към всички български граждани по повод падането на Берлинската стена". В него се посочва:

"Като се връщаме към тези две дати (9 ноември 1989 г.- падането на Берлинската стена; и 10 ноември 1989 г. –  свалянето на дългогодишния генерален секретар на БКП Тодор Живков) ние ясно заявяваме, че преди 23 години Съюзът на демократичните сили бе единствената политическа сила, която категорично посочи и неотклонно преследваше историческите цели на България – членството на страната в Европейския съюз и НАТО"

Но тази годишнина е добър повод и да изтъкнем, че днес СДС има нови цели и задачи и те очертават новата историческа стратегия пред България – превръщането ни в истински европейци по доходи и самочувствие на граждани на обединена Европа. И окончателно ликвидиране на порочните комунистически и тоталитарни практики в управлението на страната. Нашата цел днес е българите да живеят свободно и достойно в държава, в която ценностите на свободата, демокрацията и просперитета са ежедневие, посочват от СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews