Решението на българските проблеми не са циганите

Тони Филипов, д-р 06 септември 2020 в 13:08 20826 4

ГЕРБ, гражданите за европейско развитие, клекнаха на исканията на Каракачанов, само и само да спечелят още някой ден или месец на власт. Приеха да се проведе референдум за въвеждането на образователен ценз за гласуване, задължителна казарма, забрана на еднополовите бракове и други „прогресивни“ идеи. “Референдумът ще се проведе паралелно с изборите за Велико Народно събрание”, обяви депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

Е, в такъв случай имаме добра новина – до тези избори определено няма да се стигне, като се има предвид че ГЕРБ събра с клизма нужните за внасяне на проекта за нова конституция 120 гласа. Услужиха хората на Марешки и сега „Воля“ е малко нещо мандатоносител… Марешки показа пред целия народ как се извършва покупко-продажба на депутатски гласове! Срещу две концесии – на плажовете „Кабакум – Север 1” и „Кабакум – Север 2”. Едната, казват, била в полза на майката на Марешки, другата в полза на бивш депутат от ВОЛЯ.

И колко още и какви продажби се въртят из НС?! Даже цели партии се продават. Атака например е взета на лизинг от ДПС и Пеевски!

Но големият проблем са циганите…

С това, че приемат референдум за образователния ценз ГЕРБ ще гледат през крив макарон за онези 160 гласа, които са им нужни за свикване на ВНС. Въвеждането на образователен ценз засяга силно и електората на ДПС. Избирателите на Доган не гласуват платено в буквалния смисъл на думата. Техният вот е по-сложен и многопластов. В него има и етнически страх, наслоения от близкото възродително минало, и чисто социален страх в населените места, където агата „коли кучето“… Със самото си съгласие да поставят на референдум въпроса за образователния ценз ГЕРБ елиминира и последните възможности да се преговаря с ДПС относно събирането на нужните за ВНС гласове. Всъщност, 25-те депутати на ДПС съвсем не решават въпроса. Но, както вече стана известно и на гаргите, не ВНС и не промяната на конституцията са цел на ГЕРБ. Целта е много по-проста и прагматична – довършване на мандата. Защото този път може и да е последен. Във всеки случай никога повече ГЕРБ няма да получат такава неограничена власт.

Има една приказка – като тръгнеш след бръмбар, ще те заведе на… Същото е да вървиш и след патриотите. Преди няколко години именно патриотите успяха да наложат задължителното гласуване. И то доведе до невиждано повишаване на избирателната активност и, съответно, до по-голяма легитимност на властта.

Ама друг път!

Ако задължителното гласуване постигна някакъв ефект, то той беше в полза на купения вот. Просто държавата закарва на крака „стоката“ на търговците на гласове.

В сегашния си вид българската конституция не допуска никаква форма на избирателен ценз. В чл. 10 е записано: „Изборите… се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

А в Чл. 6. е казано: „ (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“

В конституцията пише също, чл. 53, че всеки има право на образование и че училищното обучение до 16 г. е задължително! Но това задължително остава на книга. Разпоредбите на конституцията се разбиват на входа на гетата. И това се отнася не само за образованието…

Идеята за образователен ценз се появява не за първи път в общественото пространство. В нейна полза са се изказвали и граждани, и политици и учени. Обикновено от онази порода хора, които не могат да съществуват извън провокацията. Не, не става дума само за Сидеров…

През 2015 г. проф. Константинов каза, че е време да се замислим за някаква форма на образователен ценз. Предлагаше да се усложнят бюлетините така, че да не могат циганите да се справят.

Не знам. Обаче в YouTube от доста време се върти едно клипче, в което невръстно цигане рецитира „Опълченците на Шипка” без грешка, като артист от драматична трупа. Нямам съмнение, че за някой лев циганите могат да изучат и методиката на “Хеър-Нимайер”. Циганите са прости само без пари. За пари и език могат да научат. Докато някои българи дори и премиери да станат, пак не научават…

В ГЕРБ, и то на високо ниво, също има хора, настроени за въвеждане на образователен ценз. В края на 2018 г. вицето Томислав Дончев каза: „Редно е да има ограничаване на права за хората, които нямат поне основно образование. Образованието трябва да е приоритет, от това зависи как ще изглежда България след 10-15 г.”

Тези идеи на Дончев са еретични в герберска среда. За Борисов умните не били интересни, защото са малко. Важни за него били другите. На умните другите са простите, не ли? Така че Борисов няма как да не бъде против отнемането на избирателните права на „важните“. Но над всичко все пак си остава властта!

Сред избирателите има хора, които не могат да четат и да пишат, въпреки, че основното образование е задължително. Ръка за ръка с неграмотността върви бедността. И тези бедни неграмотни редовно продават гласа си. По данни на Асоциация „Прозрачност без граници” купеният вот достига до 8%. И на много хора им изглежда несправедливо първично неграмотни избиратели, които освен това са на пълна издръжка на държавата, т.е., на нас, гражданите, да избират кой да ни управлява. Мнозинството от тези хора не са платили една стотинка данъци през живота си. Ние ги храним и ще продължим да ги храним. И това е правилно. Да пази господ от гладни цигани! И те ще продължат да си живеят по същия начин. Защото такъв им е манталитетът. (Вж. д-р Филипов, За манталитета на мангалитета, Съчинения, том III). Още не е измислен начин за интегриране на циганите. Съществува надежда, че това може да стане чрез образованието, но няма как да се провери. Поради дружната съпротива на циганската общност. И нежеланието на държавата да се заеме сериозно с връщането на циганетата в училището. Действа се кампанийно. Някой да помни още Десетилетието на ромското включване? ГЕРБ удвоиха глобите за родителите на деца, които не посещават училище. На дали някой си прави труда да налага и събира тези глоби? Не питам, казвам!

Друга една хипотеза е, че циганите обикалят света и може да прихванат това-онова. И те верно прихващат. Оня ден слушах една циганка да кълне на пазара: Да те рисува Пикасо, мааа! Очите в устата, ушите в носа…

Нямаше такива клетви по нашенско преди. Кълняха се по-семпло: От камъни в бъбреците къща да строиш…

Доста с шегите. Отнемането на правото на глас на циганите, в болшинството си малограмотни (скоро и напълно неграмотни!) е стъпка към по-нататъшната гетоизация на етноса. Колкото по-бедни, по-прости и по-обезправени са циганите, толкова по-опасни ще стават те за обществото. Защото така, както се размножават като зайците на Фибоначи, след няколко десетилетия циганите ще станат мнозинство в българската нация. Всъщност, никой не ги знае колко са. Вероятно гонят милион, а може и да са го минали. И наследниците ни ще живеят в общество, доминирано от циганите. Не лошо образовани, а напълно неграмотни цигани. Възпитани, цели поколения вече, че нямат задължения към обществото, че за тях законите не важат.

Но и обществото, и държавата, и медиите, се държат така, сякаш проблемът ще се реши от само себе си. Всъщност, той ще се реши. В един момент ще престане да е проблем на българите и ще стане проблем на циганите. Демографията е безпощадна. Българка ражда едно, максимум две. И каквото произведе незабавно го праща в чужбина… Айшето ражда откак почне да може, та доде престане да може.

И тогава проблемът ще бъде техен, те да му мислят.

„Джелем, Джелем…” (Пътуваме.) Накъде? Никой не знае. Хубавото на това да не знаеш къде отиваш е, че нема що да се безпокоиш по кой път вървиш.

Основните аргументи на привържениците на образователния ценз са, че така ще се ограничи и дори премахне платения вот на необразованите цигани. И ще се подобри качественият състав на депутатското тяло, защото образованите хора са способни на по-прецизен избор.

Звучи добре, но едва ли е вярно. Професионалното образование и гражданската култура са коренно различни неща. Мога да ви посоча не един и двама висшисти, дори доктори на науките, доценти и професори, които са още в началните класове на гражданското образование.

Между другото в Търновската конституция се предвижда образователен ценз, но само при пасивното право: „Избираеми са всички български граждани, които се ползуват с граждански и политически правдини и са на възраст по-горе от 30 г. и да са книжовни (грамотни)!

В сегашната конституция гаранция, че в НС може да попадне неграмотен депутат, няма. При господстващата в някои партии система на продажба на местата в листите, като нищо можем да се окажем някой ден с депутат, който не може да чете… То и сега сред депутатите има завършени дебили…

Та може би трябва да започнем с образователния ценз за избираемите и тогава чак да мислим за образователния ценз на избиращите. На фона на грозните продажби на депутати и цели парламентарни групи проблемът с циганите изглежда второстепенен. Пък и циганите продават, но българи купуват! Така че вместо да упрекваме циганите, че си продават гласовете, можем да упрекваме българите, българските политици и партии, че купуват циганските гласове.

А колкото до качеството на народното представителство, то ще се повиши когато партиите се откажат да търгуват местата в листите си и започнат да включват образовани и достойни личности.

Та исках да кажа, че решението на българските проблеми не са циганите. А колкото до образователния ценз, тоя път е хлъзгав и опасен. Тръгне ли се по него… Днес патриотите искат избирателите да имат начално образование, утре някой друг ще поиска средно, после висше и накрая с право на глас ще останем само докторите на науките – аз, Костов, Доган, Станишев, докторът на физкултурните науки Борисов… Ако е от малък доктор нагоре, иначе и ние ще изгорим…

Ако текстът Ви е харесал, можете да подкрепите автора. Как може да стане това - вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

НиколаВ

08.09 2020 в 14:37

След като игнорираме расистките шеги в текста, има едно нещо което се нарича Харта за Правата на Човека. България е подписала това нещо. Там пише че гласуването е право и всички имат еднакво право да гласуват. Та, ако този въпрос изобщо стигне до референдум това ще е такъв резил за България че пияният Елцин ще го забравят веднага. Това е абсолютно недопустимо и незаконно.

3810

3

Пенчо бре

07.09 2020 в 11:01

Боби, като не ти е ясно, иди пий едно кафе, а по-добре, както те съветва колегата.

3000

2

IK77

06.09 2020 в 21:41

Bobi, пий хапчетата и лягай.

3000

1

Bobi Krastev

06.09 2020 в 20:33

Д-ре от цялата ваша логорея единствено съм съгласен с противоречието в конституцията. Първо не ми стана ясно какво е това образователен ценз-критерий степени и други характеристики.Второ защо ако има ясна дефиниция за ОЦ(която липсва поне за сега) Трябва да се обвързва само с изборите а не на широка социална основа(помощи и други). И последно - държавата влага някакви средства в образованието а след това не ги защитава